Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Latvijas sieviešu tenisa otrā rakete Anastasija Sevastova šodien ASV atklātā čempionāta pusfinālā tiekas ar 23 "Grand Slam" vienspēļu titulu īpašnieci Serēnu Viljamsu.

Mačs centrālajā kortā, kas nodēvēts par godu leģendārajam amerikāņu tenisistam Artūram Ešam, sāksies pulksten 2 naktī pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi.

Sevastova WTA rangā ieņem 18. vietu, bet turnīrā izlikta ar 19. numuru. Viņas numurs "US Open" neatbilst vietai rangā, jo reitinga 26. pozīcijā esošā Viljamsa izsēta ar 17. numuru.

Sevastovai un Viljamsai šī būs pirmā savstarpējā spēle karjerā.

Sevastovai šis ir pirmais "Grand Slam" pusfināls karjerā. Par iekļūšanu vienspēļu turnīra pusfinālā viņa nopelnījusi 925 000 ASV dolāru, bet par dubultspēļu ceturtdaļfināla sasniegšanu viņai pienākas puse no 85 275 ASV dolāru prēmijas. Tādējādi liepājniece turnīrā Ņujorkā jau nopelnījusi 967 638 ASV dolāru (832 328 eiro).

Viljamsa karjeras laikā izcīnījusi 39 "Grand Slam" titulus - 23 vienspēlēs, 14 dubultspēlēs un divus jauktajās dubultspēlēs. Vienspēlēs viņai ir 72 WTA trofejas. Pašlaik 36 gadus vecā Viljamsa WTA ranga līderes godā atradusies 319 nedēļas, no tām 186 bijušas pēc kārtas, kar ir atkārtots Štefijas Grāfas rekords.

Savu līdz šim pēdējo "Grand Slam" titulu viņa izcīnīja 2017. gada ziemā Austrālijā, bet pēc tam amerikāniete WTA tūrē ieturēja pauzi un pirms gada kļuva par māmiņu. Kortā viņa atgriezās decembrī, kad aizvadīja paraugmaču ar Latvijas pirmo raketi Aļonu Ostapenko, bet WTA līmenī viņai pirmais duelis bija marta sākumā. Francijas atklātajā čempionātā Viljamsa aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, no kura atsauca dalību, bet Vimbldonā sasniedza finālu, kurā piekāpās vācietei Angelikai Kerberei. Pārējos četros šosezon aizvadītajos WTA turnīros viņa labāko rezultātu sasniedza Indianvelsā, kur savās atgriešanās sacensībās aizkļuva līdz trešajai kārtai.

Savukārt 28 gadus vecā Sevastova izcīnījusi trīs WTA titulus, no kuriem viens gūts šogad Bukarestē. Tāpat viņa jūnijā iekļuva finālā Maljorkā, kur pērn izcīnīja titulu.

Līdz šim tieši ASV atklātais čempionāts bijis Sevastovai veiksmīgākais, jo viņa iepriekšējos divos gados tika līdz tā ceturtdaļfinālam, bet tagad liepājniece ir spērusi vēl soli tālāk.

Šosezon Latvijas tenisiste izcīnījusi 34 uzvaras un piedzīvojusi 15 zaudējumus, kamēr Viljamsai ir 17 uzvaras un pieci zaudējumi.

Šī gada ASV atklātā čempionāta pirmajā kārtā Sevastova ar 6-2, 2-6, 6-3 apspēlēja horvātieti Donnu Vekiču, kura WTA rangā ieņem 41.pozīciju, bet otrajā ar 6-3, 6-1 pārspēja talantīgo mājinieci Klēru Liu, kura ir planētas 158.rakete, bet šajā turnīrā startēja ar īpašo ielūgumu jeb "wild card". Trešajā kārtā Sevastova ar 4-6, 6-1, 6-2 pārspēja Krievijas sportisti Jekaterinu Makarovu, kura rangā ir 45.vietā, bet astotdaļfinālā ar rezultātu 6-3, 1-6, 6-0 uzveica pasaules rangā septītajā vietā esošo ukrainieti Jeļinu Svitoļinu. Savukārt ceturtdaļfinālā Latvijas tenisiste ar rezultātu 6-2, 6-3 pārspēja pērnā gada šī turnīra uzvarētāju Sloeinu Stīvensu, kura ir planētas trešā rakete.

Par pusfināla sasniegšanu Sevastova ir nopelnījusi 780 WTA ranga punktus. Uzvarot turnīrā, Latvijas tenisiste pirmo reizi karjerā iekļūtu ranga pirmajā desmitniekā.

Savukārt Serēna Viljamsa "US Open" pirmajā kārtā ar 6-4, 6-0 apspēlēja polieti Magdu Lineti, kura reitingā ir 68.pozīcijā, bet nākamajā mačā tika gūta virsroka 6-2, 6-2 pār ranga 101.numuru Karīnu Vitheftu no Vācijas. Trešajā kārtā Serēnai Viljamsai pretī stājās vecākā māsa Venusa, ranga 17. pozīcijā esošo radinieci uzveicot ar 6-1, 6-2. Turpinājumā Viljamsa ar 6-0, 4-6, 6-3 apspēlēja Igaunijas otro raketi Kaiju Kanepi, kura WTA rangā ir 44. vietā, bet ceturtdaļfinālā amerikāniete ar 6-4, 6-3 uzveica planētas astoto raketi Karolīnu Plīškovu no Čehijas.

Finālā šī dueļa uzvarētāja tiksies ar pērnā gada finālisti Medisonu Kīzu, kura WTA rangā ir 14.vietā, vai japānieti Naomi Osaku, kura atrodama reitinga 19. pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!