Foto: LETA
Latvijas Volejbola federācija (LVF) beidzot iesniegusi 2017. gada pārskatu – organizācija strādājusi ar 163 703 euro lieliem zaudējumiem. Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP), kas otrdien skatīja LVF jautājumu, par to nav informēta un "tas neesot LSFP kompetencē", portālam "Delfi" sacīja LSFP prezidents Einars Fogelis.

LSFP valdes sēdē otrdien, 4. septembrī, tika skatītas LVF sniegtās atbildes pēc biedrības "Es par volejbolu" (EPV) iesniegtās sūdzības.

"Par saviem jautājumiem LSFP atbildēs nākamajā sēdē 4. septembrī, līdz kam arī iepriekšējā sēdē uzaicinātajiem – LVF – ir uzdots sagatavot atbildes uz visiem jautājumiem, kas skar finansējumu un pārējās lietas, kas ir vienīgi un tikai LVF pārziņā," pēc augusta vidū notikušās LSFP valdes sēdes portālam "Delfi" skaidroja Fogelis, bilstot, ka tiks vērtēta kopējā aina situācijā pēc LVF atbilžu saņemšanas.

Tagad LSFP valde saņēmusi LVF atbildes un tās sporta vadību esot apmierinājušas, problēmas neesot saskatītas. Vienā no svarīgākajiem jautājumiem – LVF gada pārskatu – LSFP saņēmusi apliecinājumu, ka LVF gada pārskats ir iesniegts un LVF nav nodokļu parādu, kas pieejams arī publiski. Tomēr LVF nav informējusi LSFP par lielajiem zaudējumiem gada pārskatā – vairāk nekā 150 000 eiro apmērā, apgalvo Fogelis.

"Pēc vēstules saņemšanas skrējām vilcienam pa priekšu - uzaicinājām LVF sniegt atbildes un tagad viņi snieguši paskaidrojumus. Situācija ir stipri jāuzlabo šajā ziņā, ne tikai LVF, vēl vairākiem biedriem, īpaši disciplīnas jautājumi attiecībā uz gada pārskatu iesniegšanu. Katrā ziņā ir tā, ka tie trūkumi, kas minēti EPV vēstulē, lielā mērā ir novērsti. Ir aktualizēts jaunais biedru saraksts, 30. augustā uzņemti jauni biedri, iesniegts gada pārskats," skaidro Fogelis.

Fogelis atzina, ka LVF sniegusi atbildes par pašreizējo situāciju, bet LSFP nav vērtējusi situāciju, kāda bijusi, piemēram, augusta vidū, kad pirmo reizi skatītas EPV sūdzības. Tas ļāvis LVF 30. augustā sasaukt valdes sēdi, kurā arī šie trūkumi daļēji novērsti.

"Es par volejbolu" vēstule LSFP

"Vēršam uzmanību saviem biedriem uz to, cik būtiski ir ievērot disciplīnas jautājumus. LSFP savu "melno darbu izdarījusi". Saņēmām konkrētu sūdzību ar konkrētiem trūkumiem. Devām LVF konkrētu datumu, lai sniegtu atbildes, un tas ir izdarīts," apliecina Fogelis.

Fogelis gan nezināja, ka LVF apstiprinātajā 2017. gada pārskatā organizācijai ieņēmumu un izdevumu starpība ir "- 163 703" eiro. LSFP vadītājs arī norāda, ka viņu pienākums nav analizēt sporta organizāciju budžetus un sekot tiem līdzi. "Mūsu rīcībā nav informācijas, ka LVF strādātu ar zaudējumiem. Mēs neanalizējam federāciju gada pārskatus, to dara citas institūcijas. Mūsu uzdevums ir analizēt to budžeta sadaļu, par kuru mums ir līgums un par kuru perfekti federācijas atskaitījušās. Analizējam juridiski par to sadaļu, kas ir mūsu kompetence. Ja LVF ir strādājusi ar zaudējumiem, tad viņi var zaudēt sabiedriskā labuma guvuma organizācijas statusu. Bet ir jāpēta un jāzina iemesli, kā šie mīnusi radušies."

Fogelis neslēpa, ka neatceras kādu gadījumu, kad kāda no atzītajām sporta federācijām būtu strādājusi ar ievērojamiem zaudējumiem.

Tikmēr LVF ģenerālsekretārs Edgars Zaiženijs portālam "Delfi" noliedza, ka LSFP nav informēta par gada pārskatā uzrādītajiem zaudējumiem. Pēc Zaiženija teiktā, LVF iesniegusi LSFP valdē 2017. gada pārskatu, kurā redzami šie 163 703 eiro zaudējumi.

"Jā, tā nu grāmatvede ir savilkusi kopā. Ir mums zaudējumi. Gada griezumā tos zaudējumus neizjutām, tas vēl ir jāizanalizē. Katrā ziņā, LVF konts nav ar mīnus zīmi, darbība turpinās, projekti notiek," saka Zaiženijs.

Runājot par LVF un EPV strīdu, Fogelis norādīja, ka LSFP joprojām ir gatava būt par vidutāju abu pušu pārrunās. LSFP aicinās abas puses uz tikšanos, jo šāda situācija kopumā nav sporta attīstību veicinoša, tāpēc vajag situāciju risināt, uzskata LSFP. "Tiksimies gan ar LVF, gan ar sūdzības iesniedzējiem pēc būtības. LSFP valde uzdeva prezidentam un trim viceprezidentiem – konkrēti mēs liekam priekšā 11. septembri biedrībai EPV nākt uz tikšanos, izstāstīt par savu programmu un iepazīstināt ar LVF rakstisko atbildi."

"Pēc sūdzības iesniegšanas un atbilžu saņemšanas juridiski pārkāpumus nekonstatējām. Tas neizslēdz to, ka mums kā LSFP valdei šī situācija nešķiet sporta attīstību veicinoša. Tādēļ spersim nākamo soli un tas atkarīgs no sūdzības iesniedzēja un LVF atsaucības," piebilst Fogelis.

Zaiženijs apliecināja, ka LVF ir gatava ar EPV sēsties pie galda un runāt par volejbola attīstības jautājumiem. Līdzīgu gatavību apliecinājusi EPV, kas vēlas runāt par volejbola attīstībai nepieciešamajiem konkrētiem jautājumiem.

"Mēs jau vienreiz apsēdāmies – izstrādājām stratēģiju. Kas pēc tam notika, visi labi zina – Kaspars Timermanis no EPV pateica, ka kopā neesam izstrādājuši šo stratēģiju. Bet varu apliecināt, ka es kā LVF pārstāvis esmu gatavs sēsties un runāt, man nav nekādu problēmu. Vēlos, lai notiktu produktīvas sarunas un paliekam pie tā, par ko vienojamies. Nevis sakām vienu, bet realitātē darām citu," uzsver Zaiženijs.

"Mēs esam gatavi sēsties pie sarunu galda, lai diskutētu par konkrētiem jautājumiem, kas ir noformulēti mūsu iesniegumos LVF valdei un LSFP jau no 2017.gada aprīļa. Pirmkārt, sagaidīsim oficiālu LSFP atbildi uz mūsu iesniegumu, pēc tam varēsim spriest, vai ir ņemtas vērā mūsu norādes par labas pārvaldības principu neievērošanu LVF darbībā. Iepriekš visus mūsu iesniegumus LSFP nav atbildējusi pēc būtības. Piemērs kaut vai par mūsu un arī citu LVF biedru norādījumiem par LVF biedru rindu "tīrīšanu" no neesošiem biedriem jau ir "apauguši" vismaz ar gadu vecu "bārdu" un LVF nav neko darījusi biedru rindas tīrīšanā," portālam "Delfi" sacīja EPV valdes priekšsēdētājs. "Otrkārt, mēs nevēlētos iesaistīties neauglīgās diskusijās par to, kādā veidā kaut kādā nesaprotamā nākotnē volejbola saimniecībai būtu jāattīstās. Mūsu konstatētie trūkumi LVF darbībā ir pietiekoši būtiski (kaut vai gadījumā ar gada pārskatu savlaicīgu neiesniegšanu un būtiskiem finansiālajiem zaudējumiem 2017. gada pārskatā), lai LSFP būtu pamats stingrāk vērsties pret LVF valdi. Tad kad saņemsim atbildi no LSFP, tad varēsim vērtēt, vai mūsu norādījumi ir vērtēti pēc būtības. "

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!