Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase piektdien gaidāmajai pārbaudes spēlei ar Franciju gatavosies jau tādā režīmā kā Pasaules kausa mačam, atzina valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Latvijas basketbolistes nedēļas nogalē Valensijā aizvadīja divas pārbaudes spēles, kurās ar rezultātu 66:82 piekāpās Francijai un ar 53:61 atzina Beļģijas pārākumu.

"Turnīrā Valensijā pārbaudījām daudzas lietas - dažas strādāja labi, dažas ne tik labi. Noteikti jādomā, kā spēlēsim pret komandām, kurām ir izteikts piektais numurs. Abās spēlēs, jo īpaši sākumā, zaudējām tajā pozīcijā. Pārbaudījām vairākus aizsardzības veidus, kas strādāja un abās spēlēs palīdzēja atspēlēties no lieliem mīnusiem, beigās radot intrigu," stāstīja Zībarts.

Kā pēc otrās spēles pauda Zībarts, basketbolistes uzbrukumā pārāk daudz skrējušas, nemainot ritmu. Izlasei pietrūcis gudras pārejas uz pozicionālu spēli.

"Gribam ātru pāreju, bet negribam sasteigt metienu. Pretinieki ir jāpiespiež strādāt aizsardzībā. Jābūt pacietīgiem un jāizspēlē uzbrukums. Ja vismaz trīs pretinieces ir atgriezušās atpakaļ aizsardzībā, jāspēj pāriet uz organizēto uzbrukumu, tikai pēdējās astoņās sekundēs spēlējot uz individuālo meistarību," atzīmēja treneris.

Turpinājumā Latvijas izlase no piektdienas līdz svētdienai piedalīsies trīs komandu turnīrā Parīzē, kur pretinieces būs Francijas un Austrālijas basketbolistes.

"Parīzē gribētu spert soli uz priekšu un uzlabot lietas, kas nesanāca Valensijā. Francijas izlasei gatavosimies tādā režīmā kā Pasaules kausā. Veiksim detalizētu skautingu par katru spēlētāju un komandas taktiskajām niansēm. Turnīrā Valensijā koncentrējamies vairāk uz savu spēli. Pirms Francijas spēles parādījām galvenās lietas, ko dara pretinieču spēlētājas, bet pirms Beļģijas mača analizējām tikai savas iepriekšējās kļūdas, taču speciālu skautingu netaisījām. Austrālijai ņemsim vērā to spēli, kas viņam būs pirms tam turnīrā. Austrālietes līdz šim nav spēlējušas, tāpēc nekādu ierakstu mums nav un būs jāskatās uz vietas," skaidroja Zībarts.

Kopš treniņnometnes sākuma pagājis mēnesis un basketbolistes pakāpeniski iegājušas spēļu ritmā.

"Šķiet, ka pārbaudes spēļu ir daudz, bet ja gribam rotācijā iesaistīt visas basketbolistes un nenoslogot pirmās astoņas spēlētājas, iesaistot pēc iespējas lielāku skaitu kandidāšu, tad varētu būt pat vairāk. Basketbolistēm gribās vairāk minūšu un nav tik viegli uzķert spēļu ritmu. Tiesa, gatavība Pasaules kausam vairāk vai mazāk visām ir vienāda, esam uz vienas lapas," stāstīja valstsvienības stūrmanis.

Nākamajā nedēļas nogalē Latvija Rīgā spēlēs ar 2017.gada Eiropas čempionāta ceturto labāko komandu - Grieķijas izlasi. Savukārt divas dienas pirms Pasaules kausa izcīņas turnīra Tenerifē Latvijas komanda spēlēs ar FIBA Amerikas zonas čempioni Kanādas izlasi.

Kā vēstīts, augusta vidū pārbaudes turnīrā Rīgā latvietes ar 67:62 uzvarēja Zviedrijas izlasi, ar 66:71 zaudēja Krievijai un ar 80:59 sagrāva Ukrainu. Savukārt jūnijā, aizvadot tradicionālo rozā lentītes spēli, ar rezultātu 96:46 tika sagrauta Somijas valstsvienība.

Pasaules kausa apakšgrupā Latvijas basketbolistes spēkosies ar Ķīnu, Senegālu un planētas titulētāko izlasi ASV.

Pasaules kausa izcīņā no 22. līdz 30.septembrim notiks Kanāriju salās, Spānijā. Tajā piedalīsies planētas 16 spēcīgākās izlases, kas būs sadalītas četrās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

Latvijas dāmu izlase ceļazīmei uz Pasaules kausu tuvu bija vēl divas reizes, taču tad pie kārotās iespējas netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!