Foto: F64

Sestdien, 1. septembrī ar Atklāšanas kausa spēli tiek dots starta šāviens Kontinentālās hokeja līgas (KHL) jaunajai sezonai. 25 klubu hokejisti dosies laukumā, lies sviedrus, dabūs zilumus un traumas, lai cīnītos par KHL galveno trofeju — Gagarina kausu. Un 11. sezonu pēc kārtas ģeogrāfiski raibajā KHL dalībnieku pulkā ir arī Rīgas "Dinamo" komanda.

Kopš 22. aprīļa, kad Kazaņas "Ak Bars" hokejisti pēc uzvaras pār Maskavas CSKA "play off" fināla pēdējā mačā pacēla virs galvas Gagarina kausu, notikušas būtiskas izmaiņas, kas vairāk vai mazāk, tiešāk vai mazāk tieši, skar katru ko komandām, kas iesaistījušas KHL čempionātā.

Rīgas "Dinamo" ir KHL veterāni, kas turnīrā spēlē kopš pirmā iemetiena, un arī šogad ar svaigu apņēmību, atjaunotu sastāvu un stabilāku nākotnes redzējumu krustos nūjas ar 24 pretiniekiem no Helsinkiem līdz Vladivostokai.

Uz mūžīgo, nemainīgo mērķi


Foto: F64

Lai arī visi Rīgas "Dinamo" vienmēr ir raksturojuši kā bīstamu vai neērtu pretinieku, tas ne vienmēr ir atainojies rezultātos. Varbūt emocionālajos pirmsākumos, kad līga bija jauna, pretinieki daļēji nezināmi, uzplaiksnīja cerība par Gagarina kausu, bet realitātē Rīgas kluba galvenais mērķis ir vismaz iekļūt izslēgšanas spēļu turnīrā. Reizēm šī iespēja palaista garām čempionāta izskaņā, reizēm sāpīgais pliķis ir jau sezonas sākumā, kā pagājušogad.

Gatavošanās KHL 11. sezonai bija mierīgāka un lietišķāka nekā iepriekš, kad ik pa laikam medijos uzplaiksnīja runas, ka Rīgas "Dinamo" nav izdevies savākt finansējumu un klubs pametīs līgu. Turklāt vēl nopietnāku darbu pie komandas komplektēšanas, kas var dod vajadzīgos rezultātus, diktē arī KHL reitingi, uz kuru pamata no līgas sāk izslēgt vājākos klubus. Allaž tik spilgtajam un atraktīvajam Rīgas "Dinamo" šāds liktenis būtu ļoti pazemojošs…

Tradicionāls klupšanas akmens "Dinamo" komandā ir svarīgākais cilvēks komandā — galvenā trenera amata "turētājs". Pēc neprātīgu popularitāti un visilgākās līgumattiecības piedzīvojušā slovāka Jūliusa Šuplera Rīgas "Dinamo" nav vedies ar galvenā trenera meklējumiem un atradumiem, labie plāni un pieredzējušie speciālisti neveda pie labiem rezultātiem. Somu speciālisti Peka Rautakallio un Kari Heikila — nevienam no viņiem neizdevās atrast īsto pieeju komandai un radīt īsto ķīmiju, kas dotu uzvaras. Visilgāk amatā noturējās Artis Ābols, kurš vadīja komandu divus gadus, bet aizgāja no kluba 2015. gada vasarā, kad ilgstoši nebija skaidrības par Rīgas "Dinamo" nākotni. Ar piedēkli "p.i." — pienākumu izpildītājs — pusotru sezonu trenera amatā nostrādāja Normunds Sējējs.

Arī aizvadītajā sezonā Rīgas "Dinamo" pieredzēja trenera maiņu. Sezonu šai amatā iesāka Sandis Ozoliņš, tomēr itin drīz kļuva skaidrs, ka savulaik izcilais hokejists ar savu salīdzinoši nelielo trenera pieredzi vēl nevar "pavilkt" tik smagu un atbildīgu vezumu kā KHL čempionāts. Vietā nāca Ģirts Ankipāns, kurš dabūja "p.i", cīnījās, strādāja, veidoja komandu, kas beigās jau sāka atgādināt to Rīgas "Dinamo", kas ir pretiniekiem neērts un var sāpīgi "iekost" līderiem.

Pēc 2017./2018. gada sezonas ierasti komandas spēlētāju sarakstā gozējās daži vientuļi hokejisti ar garākiem līgumiem, līdz sāka atklāties KHL 11. sezonas Rīgas "Dinamo" aprises. Viena no ziņām, kas var dod pārliecību par stabilu darbu ar komandu, ir ne tikai sastāvs, kas pieļauj variēšanu ar virknējumiem, bet noteikti Ģirta Ankipāna nozīmēšana par pilntiesīgu galveno treneri.

Ģirtam Ankipānam šosezon palīgos tikai pašmāju speciālisti: Artis Ābols, Edgars Masaļskis, Ronalds Ozoliņš un Juris Klodāns.

Starpsezonā Rīgas "Dinamo" ir atstājuši daudzi spēlētāji, kas devuši vietu citiem. Šosezon salīdzinoši lielākais leģionāru un jaunpienācēju skaits vērojams aizsardzībā — skaitās, ka tikai četriem pašmāju spēlētājiem atradusies vieta komandā. Vērtīgi ir tas, ka rīdziniekiem izdevās pārķert pieredzējušo Kristapu Sotnieku, kurš palika bez darba, kad no KHL izslēdza Toljati "Lada", un interesanti būs pavērot, ko KHL parādīs iepriekšējās sezonas Somijas čempionāta rezultatīvākais aizsargs, kanādietis Metjū Majone.

Uzbrucēju līnijā kluba vadība un treneri joprojām uzsvaru liek uz pašmāju spēlētājiem plus daži leģionāri, no kuriem, kā allaž, tiek gaidīta līderu cienīga spēle — joprojām tiek turpināta sadarbība ar kanādieti Brendonu Makmilanu, Rīgā atgriezies arī zviedrs Linuss Videls. Labs pēdējā brīža papildinājums var izrādīties Ziemeļamerikas pieredzi ieguvušais Mārtiņš Dzierkals, bet komandas uzbrukuma "vadības" nasta, visticamāk, būs uz pieredzējušo Miķeļa Rēdliha un Laura Dārziņa pleciem. Starp citu, Lauris 31. augustā tika ievēlēts par komandas kapteini.

Kas attiecas uz vārtsargiem, atkal var gaidīt nedalītu līdzjutēju mīlestību, jo pirmā numura gods, varētu tikt uzticēts 26 gadus vecajam Kristeram Gudļevskim, ja viņam izdosies nostabilizēt savu spēli. Veselīgu konkurenci par vietu Rīgas "Dinamo" vārtos Kristeram veidos trīs gadus jaunākais Timurs Biļalovs, un pārbaudes turnīri parādīja, ka viņu sāncensība komandai nāks tikai par labu.

Pirmajās četrās KHL sezonās rīdzinieki iekļuva Gagarina kausa izcīņā, divas reizes sasniedzot otro kārtu, pēc tam Latvijas klubs "play-off" spēlēja arī 2013./2014. gada sezonā, bet tagad četrus gadus "Dinamo" spēlētāji un līdzjutēji palikusi bez izslēgšanas turnīra. Komandas sastāvs un pārbaudes spēles redzētais, kā arī Ģirta Ankipāna piekoptais darba stils ļauj tomēr cerēt, ka šosezon Rīgas "Dinamo" varētu atkal būt starp Rietumu konferences astoņām labākajām komandām.

2018./2019. gada komandas sastāvs:
Vārtsargi:

Aizsargi:

Uzbrucēji:

Avots: dinamoriga.lv

Pirmssezonas uzvaras un un beidzot mājās palikušais LDz kauss


Foto: F64

Pirms jaunās sezonas Rīgas "Dinamo" ierasti piedalījās vairākos pārbaudes turnīros, un tajos redzētais dod cerību, ka šosezon jau reālāka varētu būt ikgadējā apņemšanās iekļūt KHL "play-off".

Pirmais turnīrs notika Ņižņijnovgorodā, kur vēl pērn "Torpedo" komandā strādāja Pēteris Skudra un spēlēja Kaspars Daugaviņš. Komandā vairs nav ne viena, ne otra, un Rīgas "Dinamo" mājiniekus uzvarēja ar 1:0.

Pirms tam gan bija pati pirmā pārbaudes spēle, kurā "Dinamo" Piņķos pēcspēles metienos pārspēja Krievijas Augstākās līgas (VHL) komandu "Toros", kas ir Ufas "Salavat Julajev" fārmklubs. "Knapā" uzvara atsauca atmiņā pagājušās sezonas sākumu, kad zaudējumi tika piedzīvoti visās pirmssezonas spēlēs. Šo sajūtu vēl vairāk pastiprināja zaudējums Ņižņijnovgorogas gubernatora kausa izcīņas ievadā, kad rīdzinieki piekāpās sava bijušā līdera Mika Indraša tagadējam klubam Maskavas "Dinamo".

Tomēr turpinājums kļuva labāks no spēles uz spēli. Vispirms jau pieminētā uzvara pār "Torpedo",
tad pārspēts Minskas "Dinamo", ar kuru mūsējie mocījās pagājušosezon (trīs zaudējumi četrās savstarpējās spēlēs), uzvara "bullīšos" pār Maskavas "Spartak", ko tagad pārstāv Daugaviņš un Mārtiņš Karsums. Labo iespaidu nesabojāja arī zaudējums Jekaterinburgas "Avtomobiļist" pa vidam.

Taču viscerīgāko sniegumu Rīgas "Dinamo" parādīja savā mājas turnīrā, tradicionālajā Latvijas Dzelzceļa kausa izcīņā, kas šogad notika 10. reizi. Tiekot galā ar nebūt ne vieglo turnīra saimnieku nastu un Minskas "Dinamo", Gagarina kausa īpašniekiem Kazaņas "Ak Bars" un "Davos", rīdzinieki pēc sešu gadu pārtraukuma ieguva galveno balvu.

Izmaiņas KHL dzīvē


Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Kā minējām, šosezon KHL čempionātā spēlē jau vairs tikai 25 komandas — pēc aizvadītās sezonas uz reitingu pamata no līgas izslēdza Toljati "Lada" un Hantimansijskas "Jugra" klubus, kas pārstāvēja Austrumu konferenci.

Neskatoties uz to, Austrumu konferencē arī šosezon spēlēs vairāk komandu, jo no Rietumu konferences pārcēlusies Ņižņijnovgrodas "Torpedo" vienība, kas tur spēlēja vēl 2014. gadā. Līdz ar to KHL Rietumu konferencē būs 12 komandas, Austrumu — 13.

Nelielas izmaiņas arī divīzijās, un tās skāra arī Rīgas "Dinamo" (kas gan maz ko nosaka līgas kopvērtējumā) — Bobrova divīzijā, ko pārstāv Rīgas "Dinamo", nākamsezon bez rīdziniekiem, Helsinku "Jokerit", Sankpēterburgas SKA un Maskavas "Spartak" spēlēs arī Maskavas "Dinamo" un Čerepovecas "Severstaļ" komandas, kas nomainījušas Bratislavas "Slovan" un Minskas "Dinamo", kuras savukārt pārceltas uz Tarasova divīziju.

Komandas 11. KHL sezonā regulārajā čempionātā aizvadīs kopumā 62 spēles: 48 mačus pret katru no līgas klubiem (24 izbraukumā un 24 savā laukuma) plus 14 spēles savas konferences ietvaros (septiņas savā laukumā un septiņas izbraukumā). Iepriekšējās sezonas regulārajā čempionātā komandas aizvadīja 56 spēles.

Neilgi pirms sezonas sākuma Omskas "Avangard" dēļ tika mainīts spēļu kalendārs. Kā ziņojām, Latvijas izlases galvenā trenera Boba Hārtlija vadītā komanda šo sezonu, visticamāk, aizvadīs nepārejošā izbraukumā, jo būvkonstrukciju defektu dēļ nav iespējams izmantot spēļu arēnu Omskā.

"Avangard" līdz ar to mājas spēles aizvadīs Piemaskavas Balašihā, kas atrodas vairāk nekā 2000 km attālumā no Omskas.

Burtiski pēdējā brīdī pirms pirmā iemetiena tika veiktas izmaiņas arī čempionāta nolikumā, kas attiecas uz punktu skaitīšanu. KHL direktoru padome dienu pirms turnīra sākuma nobalsoja par pāreju uz divu punktu sistēmu, kas nozīmē, ka par jebkādu uzvaru — pamatlaikā, pagarinājumā vai pēcspēles metienos — komanda saņem divus punktus. Vienu punktu, kā iepriekš, saņem komanda, kas zaudējusi pagarinājumā vai "bullīšos", bet zaudējums pamatlaikā dod 0 punktus.

Rīgas "Dinamo" 10 gadi KHL — skaitļi un fakti


Foto: F64

Rīgas "Dinamo" ir viena no 24 komandām, kas iesaistījās KHL jau ar pirmo sezonu, 2008. gadā. Šo 10 gadu laikā piedzīvotas gan sensacionālas uzvaras, gan neizprotami zaudējumi, kā arī iekrāti dažādi interesanti fakti, ar kuriem jūs iepazīstināsim.

Mūsējie citur


Arī šosezon vairāki Latvijas hokejisti aizstāvēs citu KHL komandu krāsas. Uz pāris sezonām pašķīrušies, atkal vienā klubā spēlēs mūsu pieredzējušie uzbrucēji, Latvijas izlases kapteiņi Mārtiņš Karsums un Kaspars Daugaviņš, kuri pārgājuši uz Maskavas "Spartak" un jau izcēlušies ar rezultatīvu sniegumu pārbaudes spēlēs.

Beidzot no Rīgas prom ticis arī Miks Indrašis, par kuru vēl pērn runāja kā par iespējamo Pekinas "Kuņluņ Red Star" spēlētāju. Tā pāreja nenotika, taču tagad 27 gadus vecais uzbrucējs pēc septiņiem Rīgas "Dinamo" pavadītiem gadiem ir pielaikojis zili balto Maskavas "Dinamo" formu, un arī jau paguvis gūt vārtus sava jaunā kluba labā.

Čerepovecas "Severstaļ" pievienojies aizsargs Artūrs Kulda, bet vārtsargs Jānis Kalniņš pārgājis uz spēcīgo Helsinku "Jokerit" komandu.

Švakāk šogad ir ar Latvijas treneru darbu citu valstu klubos. Joprojām darbu līgā cer atrast Pēteris Skudra, ar kuru neturpināja sadarbību Ņižņijnovgorodas "Torpedo", bet Toljati "Lada" galvenais treneris Artis Ābols pēc kluba izslēgšanas no KHL ir atgriezies Rīgā un būs Ģirta Ankipāna palīgs.

Par "mūsu" treneri, iespējams, varam uzskatīt Bobu Hārtliju, kurš, būdams Omskas "Avangard" galvenais treneris, joprojām saglabā šo pašu posteni Latvijas hokeja izlasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!