Foto: F64
Jaunākajā Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) pasaules rangā vīriešiem pirmo reizi pēdējo 15 gadu laikā uzreiz trīs Latvijas šosejas riteņbraucēji – Emīls Liepiņš, Krists Neilands un Toms Skujiņš – atrodas labāko 200 sportistu skaitā. Tikmēr nāciju rangā 111 valstu konkurencē Latvijai 29. vieta, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF).

UCI pasaules rangs šosejas riteņbraukšanā ir viens no pašiem prestižākajiem un konkurences ziņā plašākajiem rangiem starp visiem individuālajiem sporta veidiem. Tajā tiek vērtēti sportisti, kuri guvuši punktus UCI kategorijas viendienas vai daudzdienu velobraucienos.

Sekmīgi aizvadītā sezona Latvijas vadošajiem šosejas riteņbraucējiem lielā mērā atainojas arī jaunākajā UCI pasaules rangā. Pirmo reizi pēdējo 15 gadu laikā pasaules ranga labāko 200 sportistu skaitā atrodami uzreiz trīs Latvijas riteņbraucēji. Visaugstāko vietu ieņem Lielbritānijas komandas "One Pro Cycling" vienības riteņbraucējs Emīls Liepiņš, kurš 3331 sportista (rangā vērtē riteņbraucējus, kuri izcīnījuši vismaz vienu UCI punktu) konkurencē atrodas 166. vietā. Liepiņa kontā kopumā 435 UCI punkti. Šogad dobelnieks izcīnījis piecas uzvaras, no kurām prestižākais bija triumfs Beļģijas kausa posmā – "Market Heiste Pijl" sacensībās (UCI 1.1 kategorija).

171. vietā rangā šobrīd ir Krists Neilands. Kuldīdznieks šogad uzvarējis gan Beļģijas kausa posmā (UCI 1.1 kategorija), gan Latvijas čempionātā grupas braucienā. Gūta arī trešā vieta UCI 1.1 kategorijas velobraucienā Spānijā. Kopumā Krists gada laikā ticis pie 418 punktiem. Starp 200 vadošajiem ranga sportistiem ir arī sekmīgi sevi "Tour de France" velobraucienā apliecinājušais Toms Skujiņš, kurš ar iegūtajiem 365 punktiem ir 197. pozīcijā. Starp pirmajiem 1000 sportistiem ir arī pieredzējušais Aleksejs Saramotins, kuram 304. vieta, Andžs Flaksis (853. vieta) un Māris Bogdanovičs (898. vieta). Līderis rangā ir pēdējo trīs gadu pasaules čempions Peters Sagans no Slovākijas. Otrajā vietā seko Kristofers Frūms, bet trešajā pozīcijā ir itāļu sprinteris Elia Vivijani.

Nāciju rangā iekļautas 111 pasaules valstis. Latvija augusta beigās rangā ieņem 29. vietu, kas ir viens no pēdējo 15 gadu augstākajiem rezultātiem. Mūsu riteņbraucēji kopumā iekrājuši 1752 punktus, no kuriem lauvas tiesu sakrājuši – Liepiņš, Neilands un Skujiņš. Pirmajā vietā tikmēr atrodas Itālija, kam seko Beļģija un Francija. Labāko sešiniekā ir arī – Nīderlande, Lielbritānija un Spānija. No abām pārējām Baltijas valstīm Latviju apsteigusi Igaunija, kas tagad ir 27. pozīcijā. Tikmēr Lietuva ir 43.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!