Foto: LETA

Latvijas basketbola izlases kandidātiem, kuri pirmdien sāka gatavošanos septembrī gaidāmajām Pasaules kausa otrās kvalifikācijas kārtas spēlēm pret Slovēniju un Spāniju, pievienojies centra spēlētājs Iļja Gromovs.

Aizvadītajā sezonā Gromovs pārstāvēja Latvijas vicečempionus "VEF Rīga", bet šobrīd ir bez kluba.

Pirmdien kandidātiem bija pirmais oficiālais treniņš, kurš gan tika aizvadīts nepilnā sastāvā, jo vairāki basketbolisti vēl ir savos klubos, bet vēl citiem ir veselības problēmas.

"Dāvim Lejsameieram sāp mugura, Kaspars Vecvagars Polijā treniņā pastiepa kāju un pagaidām nevar trenēties, piedevām Ojārs Siliņš treniņa laikā sajutās slikti," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galveno treneri Arni Vecvagaru.

Pirmdien trenējās Jānis Blūms, Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs un Iļja Gromovs. Otrdien komandai pievienosies Artūrs Strautiņš, trešdien – Rihards Lomažs un Mārtiņš Meiers, bet nākamnedēļ ieradīsies Aigars Šķēle, Jānis Strēlnieks un Jānis Timma.

Pirms kvalifikācijas spēlēm izlasei būs trīs pārbaudes spēles, jau piektdien viesos Espo pilsētā pret Somiju, kas 7. septembrī viesosies arī Rīgā, kā arī 9. septembrī Viļņā pret Lietuvu.

"Piektdien Somijā spēlēsim eksperimentālā sastāvā un saspēles vadītāja pozīcijā vajadzēs darboties Ausējam un Lomažam. Iznāk piespiedu eksperiments, bet, ņemot vērā, ka nākamnedēļ pievienosies Strēlnieks un Šķēle, kā arī, ceru, varēs spēlēt Vecvagars, par ekstra papildinājumu pagaidām nedomājam. Somijā basketbolistiem būs iespēja sajust spēles garšu, bet mēs, treneri, novērtēsim, ko kurš var izdarīt – tad izdarīsim secinājumus un lemsim vai jāpiesaista vēl kāds spēlētājs," plānus ieskicēja galvenais treneris.

Jau ziņots, ka Latvijas vīriešu basketbola izlasei šajā sasaukumā būs jāiztiek bez Anžeja Pasečņika un Žaņa Peinera. Tāpat jau iepriekš bija zināms, ka komandā nebūs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošie Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis, kā arī kandidātu sarakstā nav šogad NBA draftētā Rodiona Kuruca. No savainojuma pašlaik turpina atlabt arī "VEF Rīga" uzbrucējs Mareks Mejeris, bet zem jautājuma zīmes ir Daira Bertāna un Rolanda Šmita dalība gaidāmajās spēlēs, lai arī viņi kandidātu sarakstā ir iekļauti.

Pasaules kausa kvalifikācijas otrais posms tiks sākts 14. septembrī "Arēnā Rīga" pret pašreizējo Eiropas čempioni Slovēniju, bet 17. septembrī Madridē būs tikšanās ar Spāniju.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd otrajā posmā Spānija ar sešām uzvarām sešās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar četriem panākumiem seko Turcija un Latvija. Melnkalnei un Ukrainai ir trīs uzvaras, kamēr Slovēnijai ir divi panākumi.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, bet otrajā posmā gaidāmas cīņas pret Spāniju, Melnkalni un Slovēniju.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīram, kas nākamgad notiks Ķīnā, kvalificēsies grupas trīs labākās izlases.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidāti:

Jānis Strēlnieks, Jānis Timma (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Kaspars Vecvagars (Ščecinas "King Wilki Morskie", Polija), Ingus Jakovičs, Rihards Lomažs (abi - "Ventspils"), Aigars Šķēle (Antibas "Olympique", Francija), Dairis Bertāns (Milānas "EA7 Emporio Armani", Itālija), Jānis Blūms (bez kluba), Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs (visi - "VEF Rīga"), Artūrs Strautiņš (Triestes "Alma", Itālija), Ojārs Siliņš (bez kluba), Rolands Šmits (Barselonas "Lassa", Spānija), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija), Iļja Gromovs (bez kluba).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!