Foto: Jeļizaveta Iļjina
Ar mājinieku, kā arī apvienotā Igaunijas/ Somijas dueta uzvarām Upesciemā noslēgušās Baltijā lielākās petanka sacensības "Warriors Cup", kas šogad pulcēja vairāk nekā 120 dalībniekus no astoņām valstīm.

Sacensību pirmajā dienā petanka cienītāji sacentās trijnieku turnīrā (komandā trīs spēlētāji). Vairāku stundu ilgās cīņās neilgi pirms tumsas iestāšanās uzvaras laurus plūca mājinieku komandas "Upesciema Warriors" pārstāvji Edgars Silovs un Kristaps Stepiņš, kuriem trešais spēlētājs bija ukrainiete Aleksandra Kuzma.

Otro vietu trijnieku sacensībās ieguva Latvijas trio Aividss Švarcs/ Juris Keišs/ Denijs Kuzma, bet bronzas medaļas ieguva petanka dzimtenes Francijas pārstāvji Tibo Matons un Sebastjēns Šangs, kuriem palīdzēja vēl arī igaunis Marguss Berkmans.

Otrajā dienā risinājās pāru dueļi. Pēc priekšsacīkstēm labāko astotniekā pirmo vietu nodrošināja Veiko Pross (Igaunija) un Artu Poikolainens (Somija), aiz sevis atstājot lietuviešus Aridanu Jankausku/ Ēvaldu Kievišu un igauņus Marisu Romu/Andero Kelu. No Latvijas petanka spēlētājiem divnieku sacensībās visaugstāk atkal bija "Upesciema Warriors" pārstāvji Edgars Silovs un Kristaps Stepiņš, kuriem desmitā vieta.

"Viss noritēja raiti un arī laika apstākļi daudz netraucēja. Kā organizatoram, šīs bija divas smagas dienas, bet ļoti lietderīgas un visi apmierināti ar atmosfēru," sacīja viens no turnīra galvenajiem rīkotājiem Juris Silovs. "Par laimi, iztikām bez lieliem ekscesiem un viesi sacensību vietu atstāja labā noskaņojumā. Svarīgi, ka visiem bija bauda gan no rezultāta, gan no kopā būšanas un tikšanās ar draugiem. Ideāla atmosfēra, visi cīnījās līdz pat pēdējai spēlei, jo kausi bija gan labākajiem, gan arī vājākajiem."

Rīkotāji bija parūpējušies par dažādām balvām, ne tikai godalgoto vietu ieguvējiem. Piemēram, pirmajā spēles dienā dažas komandas interesējušās, vai nebūs balva vājākajai komandai (petanka tradīcija). Silovs sākotnēji atbildējis, ka tāda nav plānota, tomēr rīkotāji sagādājuši "balvu visvājākajam", un pirmajā dienā pie suminājuma tika arī 38. vietas īpašnieki trijnieku sacensībās.

"Cīņa par katru punktu, kas deva papildus pozitīvismu. Cilvēki cīnās, gūst baudu neatkarīgi no rezultāta," turpina Silovs, kurš izcēla viesi no tālās Mongolijas. "Šo kungu "atradu" caur lietuviešiem, ar kuriem viņam ir laba saikne. Tā kā mums arī ir labas attiecības ar Lietuvas federāciju, tad šis kungs no Mongolijas jau trešo reizi viesojas Upesciemā. Īstenībā, citi petanka spēlētāji var apskaust viņu – te viņš ir turnīrā Maskavā, tad redzams Minska, Viļņā, Kauņā un tad arī sēti Upesciemā."

"Warriors cup" rīkotāji pirms sacensībām pieteikumiem neuzliek nekādus ierobežojumus un tiek gaidīti visi interesenti, tomēr, iespējams, nākamgad nāksies mainīt sacensību nolikumu un ieviest kādas korekcijas. "Organizatoriskā ziņā baidos par nākamo gadu, jo ar katru gadu to latiņu - kvalitātes un dalībnieku spēka ziņā – ceļam arvien augstāk. Bažas, ka nākamgad vairs visus interesentus fiziski nespēsim uzņemt," ar labi paveikta darba sajūtu saka Silovs. "Pēdējā nedēļā šogad pat nācās izveidot papildus laukumus, lai divas dienas varētu raiti noritēt sacensības. Tāpēc jāsaka liels paldies "Upesciema warriors" kluba biedriem, kas palīdzēja izveidot laukumus, jo bez komandas darba te nekas tik labi nenotiktu. Īpaši pateicos savai ģimenei un ēdinātājiem, kas darīja visu, lai spēlētājiem lieki nebūtu jāraizējas par sadzīviskām lietām."

Petanka spēlētāju rindās turnīrā allaž tiek gaidīts, kad kāda spēle noslēgsies ar 13:0 – pēc leģendas, tad ir jāskūpsta Fannija. Arī šoreiz Upesciemā bija izlikta Fannija – daiļavas plakāts, kuru bija jābučo neveiksminiekiem. "Bez Fannijas neiztikt! Šo procedūru visi uztver ar lielāko prieku un dažas komandas pat gatavas speciāli zaudēt, lai izbaudītu šo jautrību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!