Foto: FIBA

Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase sestdien Kauņā izcīnīja devīto vietu Eiropas čempionātā kadetēm.

Cīņā par devīto vietu latvietes ar rezultātu 49:45 (5:15, 21:5, 11:6, 12:9) pārspēja Vācijas vienaudzes.

Latvijas izlasē rezultatīvākā ar 15 punktiem bija Kristiāna Koltone, 11 punkti bija Vanesai Jasai, bet septiņi punkti un uzvaru nesošais tālmetiens deviņas sekundes pirms pamatlaika beigām bija Elizabetes Bulānes kontā. Zem groziem vislabāk nocīnījās Juta Harčenko, kurai bija astoņas atlēkušās bumbas.

Vācijas izlasē ar 11 punktiem un desmit bumbām zem groziem atzīmējās Amēlija Kronere.

Pirmajā ceturtdaļā Latvijas kadetes nonāca iedzinējos ar desmit punktiem (5:15), bet puslaika pārtraukumā devās jau ar sešu punktu pārsvaru (26:20). Latvijas jaunās basketbolistes bija vadībā lielāko daļu no otrā puslaika, bet pamatlaika priekšpēdējā minūtē vācietes izlīdzināja rezultātu - 45:45.

Vienā no pēdējiem uzbrukumiem Bulāne deviņas sekundes pirms pamatlaika beigām iemeta tālmetienu, panākdama 48:45. Atlikušajā laikā pretinieces neatspēlējās, turklāt Bulāne realizēja vienu soda metienu, latvietēm svinot uzvaru ar 49:45.

Latvijas jaunās basketbolistes turnīru sāka ar smagu zaudējumu, pirms nedēļas kapitulējot Spānijas vienaudzēm ar rezultātu 66:96, savukārt sestdien ļoti pārliecinoši ar 76:47 tika sagrauta Serbija, bet svētdien - ar 67:58 pārspēta Nīderlande.

Ar divām uzvarām trīs spēlēs Latvijas kadetes B apakšgrupā ieņēma otro vietu un astotdaļfinālā tikās ar A apakšgrupā vienu uzvaru izcīnījušo Turciju, kurai piekāpās ar rezultātu 59:74. Savukārt ceturtdaļfinālā par 9.-16.vietu Latvija ar 63:50 apspēlēja Horvātiju, nosargājot vietu kontinenta elitē. Pēc tam pusfinālā par 9.-12.vietu Latvija ar 56:41 uzveica mājinieci Lietuvu.

Līdz ar to nākamgad visas sešas Latvijas jaunatnes izlases atkal spēlēs elites grupā.

Savukārt Vācija grupu turnīrā vispirms ar 43:51 zaudēja Krievijai, bet tad sekoja uzvaras pret Dāniju ar 55:39 un Lietuvu 58:51. Tas vācietēm ļāva palikt otrajām grupā un astotdaļfinālā spēlēt pret Poliju, atzīstot pretinieču pārākumu ar 56:73. Savukārt turpinājumā cīņā par 9.-16.pozīciju vācietes ar 57:51 uzvarēja Beļģiju, bet līdz cīņai ar Latviju viņas nonāca pēc uzvaras ar 63:45 pret Dāniju.

Gatavojoties Eiropas kadetu čempionātam, Latvijas basketbolistes divās pārbaudes spēlēs ar 68:63 un 53:49 svinēja uzvaru pret Vācijas izlasi, bet vēl pirms tam latvietes piedalījās Baltijas kausā, kur uzvarēja Lietuvas kadetes (64:57), Igaunijas U-18 vienību (62:52) un Igaunijas kadetes (62:52).

Citos pārbaudes mačos latvietes ar rezultātu 70:64 vēlreiz uzvarēja Igaunijas vienaudzes, bet vēlāk pārbaudes turnīrā Polijā izcīnīja divas uzvaras pār turcietēm (76:69) un horvātietēm (86:54), taču cieta zaudējumu polietēm (58:63).

Pērn Latvijas U-16 meiteņu izlase Eiropas čempionātā izcīnīja ceturto vietu, kas bija visu laiku labākais šīs izlases sasniegums. Līdz ar to šovasar Latvijas U-17 meiteņu izlase piedalījās Pasaules kausa izcīņā jaunietēm, kur ieguva astoto vietu.

Latvijas izlases spēlētājas aizvadītās sezonas laikā piedalījās Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā. Līnai Loceniecei ir pērnā U-16 Eiropas čempionāta un šāgada U-17 Pasaules kausa izcīņas pieredze, bet piecas basketbolistes U-16 Eiropas čempionātā varēs spēlēt arī nākamgad.

Matīss Rožlapa pēc diviem gadiem U-16 izlases treneru kolektīvā pirmo reizi vadīja komandu kā galvenais treneris. Savukārt abiem viņa palīgiem - Kristīnei Žeimutei un Gatim Justovičam - šī bija pirmā pieredze Eiropas čempionātā.

Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā kadetēm:

Elizabete Bulāne, Madlēna Ģērķe, Asnāte Ģērķe (visas - "Rīga"/"Jugla"), Katrīna Smilga, Nikola Priede (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Vanesa Jasa, Samanta Gabranova (abas - "Kolibri"/47.vsk.), Kristiāna Koltone (3.BJSS), Kristiāna Kulačkovska ("Saldus"), Līna Loceniece ("Liepāja 1"), Juta Harčenko ("Daugavpils"), Elīna Sičeva (Berģu skola).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!