Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs atklājis, ka 2018. gada ziemas olimpiskās un paralimpiskās spēles Phjončhanā bija uz atcelšanas sliekšņa Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas attiecību saspīlējuma un drošības apsvērumu dēļ.

Intervijā televīzijas kanālam "CNN Money Switzerland" SOK prezidents pastāstīja, ka neilgi pirms olimpiādes sākuma Ziemeļorejas veiktie raķešu izmēģinājumi lika SOK izskatīt iespēju atcelt gaidāmo sporta forumu. Tādējādi pirmo reizi SOK vadība publiski atzina, ka 2018. gada olimpiskās spēles bijušas uz atcelšanas sliekšņa, kas notiktu pirmoreiz kopš Otrā Pasaules kara.

"Olimpisko spēļu atcelšanas iemesls nav militārā darbība. Iemesls būtu kādas valsts paziņojums, ka tā atsakās doties uz spēlēm, jo netic, ka tās sportistiem tiks garantēta drošība," intervijā izteicās Bahs. "Tur, izsakoties diplomātiski, sarunas ne vienmēr ritēja viegli."

Jautāts, cik tuvu SOK pietuvojās olimpisko spēļu atcelšanai, Bahs atbildēja: "Ļoti tuvu".

Kā zināms, SOK izdevās panākt vienošanos starp abām Korejām un spēļu atklāšanas ceremonijā Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas olimpieši ienāca kā vienota delegācija, un pirmo reizi spēļu vēsturē Ziemeļkorejas sportisti spēlēja vienā komandā ar dienvidkorejiešiem — tas notika sieviešu olimpiskajā hokeja turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!