Foto: DELFI
Latvijas vīriešu volejbola izlase otrdien pēc lidojuma Rīga-Kijeva-Telaviva ieradās Izraēlas pilsētiņā Rānanā, kur jau rīt sāks 2019. gada Eiropas čempionāta atlasi.

Latvijas un Izraēlas spēle Rānanā trešdien, 15. augustā, sāksies pulksten 19:30 pēc vietējā laika. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi no Izraēlas.

Latvijas volejbolisti ceļu uz Izraēlu sāka agrā otrdienas rītā, jau ap pulksten 4:00 rītā pulcējoties lidostā "Rīga". No Rīgas ceļš veda uz Kijevu, bet vēlāk pēc nelielas gaidīšanas Ukrainas galvaspilsētas lidostā nākamais reiss veda jau uz Telavivu. Latvijas volejbolisti Izraēlā ieradās tikai ap pulksten 15:00, tomēr visi pēc pusdienpauzes bija moži vakara treniņā mājīgajā Rānanas sporta zālē.

"Nebija viegls pārlidojums, bet ar to jāsadzīvo. Tagad labi jāizguļas un būs labi," pēc pirmā treniņa teica viens no potenciālajiem Latvijas izlases līderiem Hermans Egleskalns, kurš vasaras pirmajā daļā nevarēja palīdzēt valstsvienībai Eiropas līgas spēlēs, bet tagad ir gatavs aizstāvēt valsts karoga krāsas.

Rānana ir aptuveni 70 000 iedzīvotāju liela pilsēta Izraēlas dienvidos, 25 kilometru attālumā no Telavivas. Savukārt spēles zāle atrodas pilsētas sporta kompleksā, kura ārpusē ir liels apjumts āra laukums – var spēlēt gan basketbolu, gan handbolu, gan futzālu. Tā kā volejbols nav sevišķi populārs Izraēlā, spēle notiks aptuveni 500 līdzjutēju lielā zālē. Tomēr, kā stāsta vietēji, visticamāk, zāle tiks piepildīta, jo ieeja uz spēli būs par brīvu. "Savādāk jau līdzjutējus nedabūsi zālē," nosmej zāles pārvaldnieks.

"Zāle ir ērta, ļoti mājīga. Ļoti laba spēlēšanai," sacensību mājvietu raksturo Egleskalns. Viņam piekrīt galvenais treneris Avo Kēls. "Esam labi uzņemti, zāle ļoti laba un mājīga. Par puišu fizisko stāvokli gan vairāk varēs teikt rīt, jo šodien jau agri lidojām un visi nav labi izgulējušies."

Latvijas izlases galvenais treneris Avo Kēls jau pēdējos treniņos Rīgā akcentu lika uz servēm – gan izpildīšanu, gan uzņemšanu. Tas arī bija galvenais elements otrdienas vakara treniņā. Kā skaidroja Latvijas izlases statistiķis igaunis Karls Ēriks Eizenšmidts, Izraēlas volejbolistu viens no klupšanas akmeņiem varētu būt tieši servju uzņemšana, tāpēc spēcīgas serves varētu dot augļus.

To akcentē arī Kēls. "Jā, kā redzējāt, daudz piestrādājām pie servēm – gan uzņemšanas, gan izpildes. Bet treniņš nebija pārāk grūts, jo negribas "lauzt" spēlētājus pēc tāda lidojuma."

Pirms diviem gadiem Eiropas čempionāta atlasē Latvijas volejbolisti divreiz pieveica Izraēlu, bet pērn pasaules čempionāta kvalifikācijā Slovēnijā piekāpās Izraēlai piecu setu cīņā.

"Pirms diviem gadiem spēlēju tajos mačos pret Izraēlu. Tagad skatos, ka spēlētāji apmēram ir tie paši – gan diagonāles spēlētājs, gan cēlājs, arī citi spēlētāji. Ja viņiem dod spēlēt un ļauj "aizķerties", tad viņi var būt bīstami. Augumā viņi nav raženi, arī fiziski neizskatās tik bīstami. Bet nedrīkstam viņus nenovērtēt, pašiem jāspēlē sava spēle. Serve un serves uzņemšana būs primārās lietas – ja tas būs, tālāk jau uzspiedīsim savu spēli," uzskata Egleskalns.

Latvijas komanda Eiropas čempionāta atlasē B grupā ir ielozēta kopā ar kaimiņiem igauņiem un Izraēlu. Pēc divu apļu turnīra grupas uzvarētāja, kā arī piecas labākās no septiņu grupu otro vietu ieguvējām iegūst ceļazīmi uz finālturnīru, kas 2019. gadā risināsies Francijā, Beļģijā, Nīderlandē un Slovēnijā.

Latvijas volejbolisti 24 gadus nav spēlējuši Eiropas čempionāta finālturnīrā. Šoreiz izšķirošajā posmā par medaļām cīnīsies nevis 16, bet gan 24 komandas, līdz ar to Eiropas čempionāta finālturnīra paplašināšana devusi labu iespēju Latvijai atkal spēlēt Eiropas meistarsacīkstēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!