Foto: Imago/Scanpix/LETA
Tikai 17 gadus vecais norvēģu skrējējs Jakobs Ingebrigtsens sestdien Berlīnē triumfēja Eiropas čempionāta 5000 metru skrējienā.

Līdz ar to Ingebrigtsens viena čempionāta laikā izcīnījis divus zeltus, jo piektdien viņš bija labākais arī 1500 metros. Viņš kļuvis par visu laiku jaunāko divkārtējo Eiropas čempionu.

Sestdien finišu norvēģis sasniedza pēc 13 minūtēm un 17,06 sekundēm, par teju divām sekundēm apsteidzot savu brāli Henriku. Savukārt uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās francūzis Morhads Amduni, kurš pirms tam šonedēļ zeltu izcīnīja 10 000 metru distancē.

Zīmīgi, ka no starta 5000 metros sestdien šajā distancē atteicās francūzis Mahjedīns Mehisi-Benabāds, kuram pirms tam bija zelts 3000 metru šķēršļu skrējienā, tiekot jau pie sava piektā kontinenta čempiontitula karjerā.

Tikmēr 200 metros sievietēm uzvaru izcīnīja birtu sprintere Dina Ešere-Smita, kura turklāt pirms tam bija labākā arī 100 metros. Lielbritānijas sportiste sestdien finišēja pēc 21,89 sekundēm, kas ir šīs sezonas labākais rezultāts pasaulē.

Otrā tikmēr bija divkārtējā pasaules čempione šajā distancē Dafne Shipersa no Nīderlandes, bet trešo vietu ieguva viņas tautiete Jamile Samuela.

Savukārt jau trešo reizi pēc kārtas par Eiropas čempionu 800 metru skrējienā kļuva polis Adams Kščots, kurš sestdien uzvarēja ar laiku viena minūte un 44,59 sekundes, kamēr trešais bija zviedrs Andrēass Kramers, kamēr pasaules čempions Pjērs Ambruāzs Boss no Francijas palika trešais.

Sievietēm 400 metru skrējienā labāko rezultātu uzstādīja poliete Justīne Sventija-Ersetiča, finišēdama pēc 50,41 sekundes, kas ir šīs sezonas labākais rezultāts Eiropā. Viņai izdevās apsteigt grieķieti Mariju Belibasaki (50,45 sekundes) un Lisannu de Vita no Nīderlandes.

Diska mešanā sievietēm ar lielām grūtībām uzvaru izcīnīja Horvātijas sportiste Sandra Perkoviča, kura triumfēja ar rezultātu 67,62 metri. Šo rezultātu viņa sasniedza tikai piektajā mēģinājumā. Viņai tas ir jau piektais Eiropas čempiones tituls pēc kārtas. Otrā ar 63 metriem bija vāciete Nadīne Millere, kurai sekoja tautiete Šanisa Krafta.

Tāllēkšanā dāmām nepārspēta tikmēr palika Malaika Mihambo no Vācijas (6,75 metri), kura par tikai divu centimetru tiesu apsteidza Marinu Behu no Ukrainas. Uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās britu sportiste Sāra Proktore.

Augstlēkšanā kungiem zeltu savukārt ieguva vēl viens Vācijas vieglatlēts Mateušs Pržibilko (2,35 metri), par divu centimetru tiesu apsteidzot Maksimu Nedaseku no Baltkrievijas, bet bronzu izcīnīja neitrālais atlēts Iļja Ivaņuks.

Programma sestdien noslēdzās ar 4x400 metru stafetēm. Kungiem uzvaru guva Beļģijas sportisti (Dilans Borlē, Žonatans Borlē, Žonatans Sako un Kevins Borlē), kuri aiz sevis atstāja Lielbritāniju un Spāniju, kas vēl finiša taisnē bija vadībā, tomēr pēdējos metros manāmi zaudēja ātrumu, kamēr dāmām nepārspētas palika polietes Malgožata Holuba-Kovalika, Iga Baumgarta-Vitana, Patrīcija Vičškevica un Justīna Sventija-Erseticča, kuras aiz sevis atstāja Franciju un Lielbritāniju.

Eiropas čempionāts vieglatlētikā noslēgsies svētdien, bet Latviju tajā vēl pārstāvēs tikai maratonisti Jānis Višķers un Ilona Marhele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!