Foto: FIBA
Latvijas U-18 izlases basketbolistes sestdien Itālijas pilsētā Udīnē Eiropas čempionāta pusfinālā ar 37:66 (5:12, 10:19, 10:18, 12:17) zaudēja Vācijas valstsvienībai.

Tādējādi Latvijas jaunās basketbolistes svētdien aizvadīs cīņu par Eiropas čempionāta bronzu, kur pretī stāsies Ungārija. Šī komanda savā pusfinālā ar 54:57 (18:9, 16:18, 8:20, 12:10) piekāpās Spānijas vienaudzēm.

Latvijas komandas sastāvā rezultatīvākā ar deviņiem punktiem bija Laura Meldere, kura izcīnīja arī 12 atlēkušās bumbas, bet astoņi punkti Alisei Markovai.

Abas komandas maču iesāka ļoti mazrezultatīvi, pirmo piecu minūšu laikā pamanoties gūt kopumā tikai piecus punktus. Tobrīd ar 3:2 vadībā atradās Vācija, kas pēcāk pirmās ceturtdaļas turpinājumā ieguva arī 9:3 pārsvaru. Latvijai ļoti vāji sekmējās ar pretinieču groza iekarošanu, pirmajām desmit minūtēm noslēdzoties ar septiņu punktu deficītu - 5:12.

Otrajā ceturtdaļā spēles gaita gan izlīdzinājās, un Latvijai ar punktu gūšanu sekmējās labāk. Tomēr tik un tā Vācijai piederēja solīds pārsvars. Nepilnas sešas minūtes līdz puslaika beigām tas sasniedza desmit punktus (21:11), turklāt šādā vadībā pretinieces kādu brīdi arī turējās. Lai arī vienubrīd deficītu izdevās samazināt līdz astoņiem punktiem, pēdējās pāris puslaika minūtēs iniciatīva atkal piederēja pretiniecēm, kuras atrāvās līdz 31:15.

Otrajā puslaikā Latvijas komandai vispār nebija nekādu izredžu panākt pretinieces, jo vācietes turpināja labi spēlēt aizsardzībā, latvietēm sagādājot nopietnas problēmas izpildīt normālus metienus. Trešajā ceturksnī Vācijas pārsvars sasniedza jau 20 punktus, bet noslēdzošās ceturtdaļas ievadā tas pārsniedza arī 30 punktu atzīmi. Jau labu laiku pirms spēles beigām bija zudusi intriga par uzvarētāju šajā mačā.

Latvijas U-18 izlase turnīru pirms nedēļas sāka ar zaudējumu, sīvā cīņā ar 62:66 atzīstot Vācijas pārākumu, bet vēlāk ar 74:41 sagrāva Slovēniju un ar 71:59 pieveica Ungāriju.

Uzvara pēdējā spēlē ar vairāk nekā astoņu punktu pārsvaru latvietēm B apakšgrupā deva pirmo vietu un tikšanos astotdaļfinālā ar A apakšgrupas ceturtās pozīcijas īpašnieci Zviedriju, kuru Latvijas basketbolistes trešdien uzvarēja ar 59:47.

Savukārt ceturtdaļfinālā Latvija ar 69:62 uzvarēja Krievijas vienaudzes, izcīnot ceļazīmi uz U-19 Pasaules kausa izcīņu, kas notiks nākamajā gadā.

Tikmēr Vācija un Latvija savā starpā tikās grupu turnīra pirmajā mačā, bet pēc tam vācietes ar 53:64 piekāpās Ungārijai. Noslēdzošajā grupu turnīra spēlē Vācija ar 74:50 apspēlēja Slovēniju, iekļūstot izslēgšanas turnīrā, kurā astotdaļfinālā ar 67:46 tika pieveikta Itālija, bet ceturtdaļfinālā vācietes ar 72:44 apspēlēja Čehiju.

Vācijas basketbolistes jau šobrīd ir labojušas valsts rekordu šajā čempionātā. Vācietes vēl nekad U-18 vecuma grupā nebija iekļuvušas labāko četriniekā, turklāt izlases labākais sasniegums bija septītā vieta 2000.gadā.

Eiropas U-18 čempionāta piecas labākās izlases izcīnīs ceļazīmes uz nākamā gada U-19 Pasaules kausa izcīņu, savukārt trīs vājākās komandas izkritīs uz Eiropas čempionāta B divīziju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!