Foto: FIBA

Latvijas U-16 izlases basketbolisti sestdien Serbijas pilsētā Novisadā savā otrajā Eiropas čempionāta grupu turnīra mačā ar 60:85 (16:21, 13:22, 20:22, 11:20) piekāpās mājiniekiem serbiem.

Latvijas komandas rindās rezultatīvākais ar 12 punktiem bija Rodijs Mačoha, kura kontā arī 13 atlēkušās bumbas, bet pa 11 punktiem sameta Kārlis Daga-Krūmiņš un Kristians Šulcs.

Vēl spēles pirmās minūtes starp abām komandām aizritēja punkts punktā, tomēr pirmās ceturtdaļas viducī iniciatīva pārgāja serbu pusē, kuriem pirmās desmit minūtes izdevās noslēgt ar piecu punktu vadību - 21:16. Latvijas jaunie basketbolisti gan cīnījās atzīstami un mēģināja sāncenšus nepalaist nekur tālu, bet trīs minūtes un 19 sekundes līdz pirmā puslaika beigām Šulcs ar precīzu divpunktnieku panāca vairs tikai 27:28.

Tiesa, līdz lielajam pārtraukuma Serbijas jaunie basketbolisti uzsāka ofensīvu un veica 15:2 izrāvienu, kas atpūtā viņiem ļāva doties ar komfortablu 14 punktu vadību (43:29).

Otrajā puslaikā serbi diezgan meistarīgi savu solīdo pārsvaru nosargāja un izcīnīja uzvaru, viņu vadībai noslēgumā pārsniedzot arī 20 punktus.

Otrā šīs grupas spēlē sestdien Spānija ar 77:52 (29:10, 16:9, 23:22, 9:11) apspēlēja Nīderlandi.

Jau ziņots, ka pirmajā B grupas mačā Latvijas komanda ar 77:69 pieveica Nīderlandi, savukārt serbi ar 46:72 kapitulēja Spānijai.

B apakšgrupas kopvērtējumā Spānija ir pirmā ar uzvarām abās spēlēs, bet tai ar vienu panākumu seko Latvija un Serbija, kamēr Nīderlande zaudējusi abās cīņās.

B apakšgrupas turnīrā latvieši vēl svētdien mērosies spēkiem ar Spānijas izlasi. Savukārt pēc tam astotdaļfinālā šīs grupas komandas tiksies ar A apakšgrupas vienībām, kur spēlē Lietuva, Slovēnija, Melnkalne un Izraēla. Astotdaļfinālu uzvarētāji cīnīsies par 1.-8., bet zaudētāji par 9.-16.vietu.

Latvijas izlasē iekļauti Gulbenes, Liepājas, kā arī astoņu Rīgas sporta skolu sagatavotie spēlētāji. Komandas potenciālie līderi ir ārējās līnijas spēlētāji Toms Skuja, Toms Liepiņš, Kārlis Daga-Krūmiņš un Ričards Daniels Vanags, kā arī spēka uzbrucēji Rodijs Mačoha un Krišs Helmanis, kuri rādīja stabilāko sniegumu pārbaudes spēlēs

No šī sastāva pērn Eiropas U-16 čempionātā spēlēja tikai Mačoha, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Spānijas kluba Fuenlavradas "Montakit" sistēmā.

Komandas galvenajam trenerim Mārtiņam Gulbim darbā palīdz Dāvis Čoders un Kristaps Zeids. Gulbim šis ir otrais Eiropas U-16 čempionāts galvenā trenera statusā, pērn kadetiem šajā turnīrā izcīnot astoto vietu. Vēl trīs vasaras viņš darbojies kā galvenā trenera asistents.

Gatavojoties šim turnīram Latvijas kadeti ziemā izcīnīja uzvaru Baltijas jūras kausa izcīņā Tallinā. Savukārt jūlijā pa divām reizēm tika uzvarētas Izraēlas (86:72 un 89:87) un Ukrainas (107:63 un 91:51) kadetu izlases, bet Baltijas kausa izcīņā uzvarēta Zviedrija (89:47), taču zaudēts Lietuvai (71:83) un Igaunijai (78:82).

Latvijas kadetu labākais sasniegums šajā vecuma grupā ir 2014.gadā izcīnītās sudraba medaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!