Foto: Toms Ģigulis

Latvijas futbola klubs "Ventspils" kategoriski noliedz medijos izskanējušos pārmetumus un apvainojumus, kā arī publiski lūdz nigērieti Adeleki Akinjemi atgriezties komandā.

Kā ziņojām, 19 gadus vecais Akinjemi ir bezvēsts pazudis no "Ventspils", turklāt klubs uzskata, ka spēlētājs ir nolaupīts un vienība tiek šantažēta.

Savukārt Nigērijas medijos izskanējusi informācija no Akinjemi pārstāvja Adebajo Adiguna, ka "Ventspils" kluba vadība futbolistam draudējusi pat ar šaujamieroci, lai tikai viņš parakstītu jaunu līgumu.

"Kad pirms diviem gadiem parakstījām līgumus ar Akinjemi un Tosinu Aijegunu, tā nosacījumi paredzēja, ka tiesības uz viņiem pieder gan viņus izaudzinājušajai futbola akadēmijai, gan klubam. Tas tika darīts, lai akadēmija pēc spēlētāju pārdošanas varētu saņemt finansējumu, kas ir pilnīgi normāla prakse," preses konferencē ceturtdien teica "Ventspils" izpilddirektors Sergejs Usačovs.

Sākotnējais līgums paredzējis, ka tiesības uz spēlētājiem ir 50/50, turklāt šī gada sākumā kontrakti ar futbolistiem pagarināti vēl uz diviem gadiem.

Tiesa, jūlijā Nigērijas akadēmijas pārstāvis atbraucis uz Ventspili un paziņojis, ka tā ir nonākusi finansiālās problēmās, tāpēc piedāvāja klubam izpirkt tiesības.

"Publiski parakstījām līgumus ar spēlētājiem par tiesību izpirkšanu," atklāja Usačovs. "Līdz ar jaunajiem līgumiem varējām strādāt, neiejaucoties nekādai trešajai personai."

Pēc sadarbības pārtraukšanas ar akadēmiju "Ventspils" ar spēlētājiem gribējusi parakstīt jaunus līgumus, lai novecojušus punktus, kas bija aktuāli iepriekšējā kontraktā, izslēgtu.

"Jūlijā "Ventspils" piedalījās UEFA Eiropas līgā un demonstrēja atzīstamu sniegumu visās četrās spēlēs, bet futbolistu demonstrētais radīja lielu interesi citu klubu vidū. Sākām strādāt, lai viņus iekārtotu citur. Diemžēl Francijā saņēmām nesaprotamus ziņojumus no Izraēlas aģenta, ka viņš, neielaižoties diskusijās ar klubu, var atbraukt un paņemt spēlētāju. Tas mums radīja bažas. Pēc atbildes spēles ar Bordo "Girondins" komanda atgriezās Latvijā, bet mēs turpinājām veikt pārrunas ar dažādiem klubiem, sagatavojām vīzas, ja tās būtu nepieciešamas spēlētāju ceļošanai," pauda Usačovs.

Kluba izpilddirektors pavēstīja, ka bijušais futbolists, kurš savulaik pats ir bijis "Ventspilī," Adiguns pēkšņi sevi pasludinājis par vienīgo Akinjemi pārstāvi. "Tas mums bija milzīgs pārsteigums. Līdz šim bijām pārliecināti, ka vienīgais Akinjemi pārstāvis ir Nigērijas akadēmijas direktors."

Divas dienas pēc Adiguna parādīšanās Akinjemi esot pazudis, bet nākamo 24 stundu laikā Adiguns esot sazinājies ar klubu un norādījis, ka ar vienu zvanu var panākt futbolista atgriešanos komandā, ja tiks noslēgts līgums pēc konkrētiem nosacījumiem. "Visi mūsu lūgumu atgriezt spēlētāju beidzās ar neiedomājamām prasībām, kas jāapmierina apmaiņā pret futbolistu."

"Ventspils" uzskata, ka no Adiguna puses ir radīta pamatīga ietekme uz Akinjemi. Klubs arī pauda apņēmību vērsties Starptautiskajā Futbola federāciju asociācijā (FIFA) un Eiropas Futbola federāciju asociācijā (UEFA), lai šādi cilvēki nenodarītu kaitējumu arī citiem klubiem.

"Adelekem nāksies nostāties visas komandas priekšā un atvainoties par savu rīcību. Esam gatavi viņam piedot. Adeleke, neklausi nevienu - šeit ir tavas mājas un cilvēki, kuri tevi mīl," uzsvēra Usačovs.

Preses konferencē piedalījās arī "Ventspils" futbolisti Aijeguns un Abduls Garafs Mamahs, kur noliedza, ka no kluba puses būtu bijusi izspiešana un draudi līgumu noslēgšanas laikā.

Usačovs arī uzsvēra, ka "Ventspils" noslēgtajos līgumos ar spēlētājiem nav izpirkuma summas. "Ir tikai punkti, kuros norādīta konkrēta summa, ar kuru klubs sāk piedāvājumus izskatīt. Mēs ļoti smagi strādājām, un esam pārrunu procesā ar Francijas, Krievijas un citu valstu klubiem, kuri ir ieinteresēti spēlētājā. Esam gatavi iekārtot futbolistus klubos, lai viņiem dzīve būtu nodrošināta. Ar šiem klubiem joprojām notiek komunikācija," atklāja Usačovs.

"Ventspils" izpilddirektors šādu Adiguna rīcību, nolaupot spēlētāju vai piespiežot viņu aizbraukt, nodēvēja par terorismu.

Visiem ir skaidrs, ka šie cilvēki rīkojas prettiesiski. Viņi savu rīcību attaisno ar kluba nomelnošanu. Tā ir viņu vienīgā cerība. Tikai klubs var lemt, par kādu summu palaist spēlētāju. Neviens cits nevar uzspiest mums savus nosacījumus," uzsvēra Usačovs. "Klubs saprot spēlētāja tirgus vērtību. Ja piedāvājums mums ir interesants, mēs to arī izskatām."

Akinjemi ir "Ventspils" uzbrukuma līderis, šosezon ar 13 gūtiem vārtiem esot "SynotTip" futbola virslīgas rezultatīvākais spēlētājs. Tāpat viņš parādīja teicamu sniegumu UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas spēlēs, kur četros mačos izcēlās ar septiņiem precīziem sitieniem. Sešus vārtus viņš guva pirmajā kvalifikācijas kārtā pret Albānijas klubu Ģirokastras "Luftetari", bet reizi pārspēja Francijas kluba Bordo "Girondins" vārtsargu

"Ļoti liela interese parādījās Eirokausu laikā. Šī sezona pierādījusi, ka ne tikai "Ventspils", bet arī citas pašmāju komandas var cienīgi stāties pretī lielākiem klubiem. Tas liecina, ka vietējā čempionāta līmenis ir cēlies," uzskata Usačovs.

Tikmēr "Ventspils" komandas sporta direktors Andrejs Butriks atklāja, ka ar Akinjemi sazvanījies vēl vakar un aicinājis futbolistu atgriezties, tomēr tas neesot bijis atkarīgs no paša nigērieša. "Adiguns viņam vienkārši dod neizpildāmus solījumus."

Akinjemi līgums ar "Ventspils" komandu ir spēkā vēl uz četriem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!