Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Čikāgas "Blackhawks" visu laiku rezultatīvākais spēlētājs un Hokeja slavas zālē uzņemtais Stens Mikita otrdien devās aizsaulē 78 gadu vecumā, paziņojusi bijušā hokejista ģimene.

Mikita laika posmā no 1958. līdz 1980. gadam NHL nospēlēja 1396 spēles, kurās viņš guva 541 vārtus un izdarīja 926 rezultatīvas piespēles. Ar 1467 rezultativitātes punktiem viņš ir 14 rezultatīvākais spēlētājs līgas vēsturē. 1961. gadā Mikita ar "Blachhawks" izcīnīja Stenlija kausu, bet karjeras laikā divas reizes tika atzīts par NHL vērtīgāko spēlētāju, kā arī četrreiz bija rezultatīvākais spēlētājs līgā. 1983. gadā viņu iekļāva Hokeja slavas zālē.

"Viņš bija viens no labākajiem spēlētājiem NHL vēsturē, kā arī bija Čikāgas ikona. Viņu vienmēr atcerēsies kā čempionu, novatoru un hokeja spēles meistaru. Viņa ekselenci pierāda klubā sasniegtie rekordi, kuri joprojām nav pārspēti," sacīja NHL komisārs Gerijs Betmens.

2015. gadā Mikitam diagnosticēja demenci, kas ir vairāku simptomu kopums, ko izraisa smadzeņu slimības. Tā ietekmē domāšanu, uzvedību un spēju veikt ikdienas uzdevumus. 2015. gadā viņa sieva Džila intervijā "Chicago Tribune" sacīja, ka "Mikitas prāts ir pilnībā aizgājis. Man nepatīk izmantot šo terminu, bet citādāk to nevar apzīmēt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!