Pirms 82 gadiem, 1936. gada 7. augustā, Berlīnē Latvijas basketbola izlase debitēja olimpiskajās spēlēs. Savā olimpiskajā debijā mūsu basketbolisti spēlēja pret Urugvajas valstsvienību un izcīnīja uzvaru – 20:17.

11. vasaras olimpiskās spēles norisinājās Berlīnē 1936. gada 1.–16. augustā, un pirmoreiz olimpisko sacīkšu programmā tika iekļauts basketbols. Olimpiskajam basketbola turnīram bija pieteikušās 23 izlases, starp tām arī Eiropas čempionvienība – Latvijas izlase. Mūsu basketbolisti titulu bija izcīnījuši 1935. gada maijā Ženēvā un tobrīd bija aktuālie Eiropas čempioni.

Olimpiskā turnīra pirmā spēle mūsējiem bija diezgan grūta. Urugvajas basketbolisti izrādījās sīksti pretinieki, spēlēja diezgan agresīvi un asi. Ja spēles sākumā bija 6:0 mūsējo labā, tad, tuvojoties pirmā puslaika beigām, bija vairs tikai viena punkta pārsvars – 9:8, bet puslaiks beidzās ar neizšķirtu – 11:11.

Otrā puslaika sākumā komandas apmēram 10 minūtes spēlēja bez rezultāta izmaiņām. Bīstams signāls bija Urugvajas izvirzīšanās vadībā – 11:13. Pirmo reizi spēles gaitā mūsējie nonāca iedzinējos. Spēles aculiecinieki preses slejās ziņoja, ka vēl trīs minūtes līdz spēles beigām rezultāts bija 14:17 Urugvajas labā. Tomēr mūsējiem izdevās panākt un apsteigt pretinieku. Divas minūtes līdz beigām bija jau 18:17 Latvijas labā, un tad mūsējie vairāk centās nevis uzbrukt, bet pieturēt bumbu, lai tā nenonāk pie pretinieka. "Urugvajiešu spēlētāji skraida pa laukumu pilnīgi apjukuši un nedabū vairs bumbu," ziņoja latviešu prese. Spēles izskaņā latviešu basketbolisti izmantoja vēl vienu izdevību, un olimpiskās debijas spēle noslēdzās ar 20:17 Latvijas valstsvienības labā.

Rezultatīvākais Latvijas izlases sastāvā bija Džems Raudziņš, kurš guva 10 punktus, tostarp pēdējos četrus – gan izvirzot Latviju vadībā (18:17), gan nostiprinot uzvaru (20:17). Otrs rezultatīvākais ar 7 punktiem bija valstsvienības kapteinis Rūdolfs Jurciņš. Saskaņā ar sporta žurnālistu vērtējumu aizsardzībā labi darbojušies Eduards Andersons un Mārtiņš Grundmanis.

Kaut arī pirmajā spēlē Latvijas basketbolistiem izdevās izcīnīt uzvaru, olimpiskā turnīra turpinājums vairs nebija veiksmīgs. Nākamajās kārtās mūsējie piekāpās Kanādai un Polijai, dalību olimpiskajās spēles pabeidzot dalītā 15.-18. vietā. Neliels mierinājums bija tas, ka zaudējumi bija piedzīvoti pret izlasēm, kas ieguva augstas vietas turnīrā. Kanāda kļuva par olimpisko vicečempioni, savukārt Polija izcīnīja 4. vietu – augstāko no Eiropas valstsvienībām.

Olimpiskajā turnīrā savu pārākumu pilnībā apliecināja Ziemeļamerikas basketbols, "paņemot" visas medaļas. Par olimpiskajiem čempioniem kļuva ASV basketbolisti. 2. vietu ieņēma Kanāda, bet pie bronzas tika Meksika. Savukārt Latvijas uzvarētā Urugvaja izrādījās spēcīgākā Dienvidamerikas pārstāve un olimpiskā turnīra kopvērtējumā ieņēma 6. vietu. Daudz augstāk par Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!