Foto: Jānis Līgats
Pirmo reizi pasaules čempionāta vēsturē sprinta fināls notika galvaspilsētas pašā centrā, un tas bija liels izaicinājums ne tikai organizatoriem, bet arī sportistiem, jo pasaules labākajiem orientieristiem bija jāspēj atrast ne tikai ātrākais ceļš vecpilsētas mūros, bet arī izvairīties no tūristiem, kas sestdienas pēcpusdienā baudīja Vecrīgu, informē organizatori.

Pērkona lietusgāzēs mērcējoties, tūristu pūļiem cauri skrienot, cenšoties uz Vecrīgas bruģi nepaslīdēt un šaurajos pagalmos neapjukt – tāda bija cīņa sprinta finālā. Turklāt tik sīva, kā nekad, jo uzvarētāju izšķīra nieka sekunde.

Vislabāk ar šo uzdevumu tika galā šveicietis Daniels Hubmans, kurš savām 2011. un 2017. gada WOC zelta medaļām sprintā pievienoja trešo visaugstākā kaluma godalgu. Viņam čempiona titulu aizstāvēt nenācās viegli. Hubmans startēja viens no pēdējiem un 4,3 km garo distanci veica 14 minūtēs un 5,9 sekundēs.

Latvijas orientieristiem 45 finālistu konkurencē iekļūt labāko desmitniekā neizdevās – Rūdolfs Zērnis, kurš pasaules čempionātā sprintā startēja pirmo reizi, ierindojās 22.vietā, Andris Jubelis palika 32. vietā (viņa labākais līdzšinējais rezultāts bija 38. vieta WOC2015), bet Artūrs Pauliņš finišēja 33. pozīcijā (pērn viņš izcīnīja 28. vietu). Zērnis no uzvarētāja atpalika 59 sekundes, bet Jubelis un Pauliņš – attiecīgi par minūti un 17,8 sekundēm un minūti un 22,7 sekundēm.

Dāmu konkurencē, visai daudz kļūdoties distances sākumā, tomēr nepārspēta palika pēdējo trīs gadu pasaules čempione sprintā Maja Alma, kura 3,8 km garo distanci veica 13 minūtēs un 43,2 sekundēs, tā kļūstot par četrkārtējo pasaules čempioni. Viņa par 16,8 sekundēm pārspēja pasaules ranga līderi Tūvi Aleksandersoni no Zviedrijas, bet bronzas medaļu izcīnīja 2014. gada pasaules čempione sprintā šveiciete Judīte Vīdere.

Vienīgā latviete, kas kvalificējās finālam Sandra Grosberga – bija ļoti tuvu pirmajam desmitniekam, taču dažas kļūdiņas distancē viņu atsvieda uz 17. vietu. Grosberga uzvarētājai zaudēja minūti un 34 sekundes, bet no desmitās vietas viņu šķīra nepilnas 30 sekundes. Jāatzīst gan, ka līdz šim Sandras labākais rezultāts pasaules čempionātā sprintā bija 20. vieta 2017. gadā.

Svētdien, 5. augustā, pulksten 17.00 Āgenskalnā sāksies sacensības sprinta jauktajā stafetē. Sacensību arēna atradīsies Uzvaras parkā, Aleksandra Grīna bulvāra un Slokas ielas stūrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!