Foto: LETA
Latvijas U-18 jauniešu basketbola izlase sestdien, 4. augustā, Rīgā Eiropas čempionāta pusfināla spēlē ar izcilu komandas līdera Artūra Žagara sniegumu pārspēja Krievijas vienaudžus, pirmo reizi komandas vēsturē sasniedzot šo sacensību finālu.

Latvijas U-18 basketbolisti "Arēnā Rīga" grūtā spēlē svinēja uzvaru ar rezultātu 91:80 (22:28, 20:15, 23:18, 26:19).

Izcilu sniegumu parādīja komandas līderis un kapteinis Artūrs Žagars, kurš guva 35 punktus, no tiem 27 sametot spēles otrajā puslaikā. Tāpat viņš izdarīja septiņas rezultatīvas piespēles.

Latvijas U-18 izlases basketbolisti piekto reizi spēlēja Eiropas čempionāta pusfinālā, bet pirmo reizi sasniedza finālu. Viņi līdz ar to atkārtoja Latvijas U-20 izlases 2013. gadā sasniegto panākumu, kas arī tika finālā, tur gan zaudējot.

Finālā Latvijas U-18 izlase tiksies ar Francijas un Serbijas mača uzvarētāju, šai spēlei sākoties plkst. 20.30.

Bez Žagara 35 punktiem Latvijas izlases rindās ar 17 punktiem izcēlās arī Anrijs Miška, kamēr pa 12 punktiem sameta Artūrs Kurucs un Valters Vēveris, bet desmit punktus pievienoja Adrians Šnipke.

Tikmēr Krievijas izlasē Aleksandrs Šaškovs guva 24 punktus, bet pa 16 punktiem sameta Antons Kvitkovskihs un Ņikita Mihailovskis.

Pēc pirmā puslaika Latvijas izlase zaudēja ar 42:43, spēles sākumā nenosargājot deviņu punktu vadību, bet pēc tam atspēlējot 11 punktu deficītu. Savukārt spēles otrajā daļā Žagara "diriģētie" mājinieki veica izrāvienu, spēles beigu daļā droši nosargājot pārsvaru.

Latvijas U-18 izlase spēli sāka ļoti labi, ātri panākot vadību 5:0, bet pēc nepilnām četrām minūtēm esot priekšā ar 15:6. Tomēr turpinājumā Latvijas uzbrukums iestrēga, kamēr Krievija pārvarēja pirmo minūšu biklumu un guva 13 punktus pēc kārtas, panākot jau 19:15 savā labā. Mājinieki vēl spēja starpību samazināt līdz minimumam 20:21, tomēr ievada ceturtdaļas beigās Krievija atkal atrāvās, pēc desmit minūtēm esot vadībā ar 28:22.

Spēles otrais cēliens vairs nebija ar tik krasām izmaiņām rezultātā, lai gan Krievija sākumā spēja panākt 33:22 savā labā. Latvijas izlase lēnām deldēja starpību un trīs ar pusi minūtes pirms puslaika beigām bija iedzinējos vairs ar trim punktiem 33:36, bet līdz ar puslaika beigām tālmetienu realizēja Kurucs, starpību samazinot līdz minimumam 42:43.

Tikmēr otrā puslaika sākumā krievi vēl spēja saglabāt nelielu pārsvaru, bet tad piecus punktus pēc kārtas guva Miška, panākot 51:48 Latvijas labā. Savukārt pēc tam sākās Žagara performance uzbrukumā, Latvijai iegūstot jau ievērojamāku pārsvaru 65:57.

Krievija gan nepadevās un nepilnas sešas minūtes pirms beigām rezultāts atkal bija neizšķirts 71:71, taču tad savas snaipera dotības atkal nodemonstrēja Latvijas izlases kapteinis, kurš guva 12 no pēdējiem 19 mājinieku punktiem. Tiesa, svarīgus tālmetienus realizēja arī Vēveris un Šnipke, lieliski darbojoties visai komandai, kas izcīnīja pelnītu un emocionālu uzvaru.

Otrā pusfināla duelī plkst.20.45 Francija mērosies spēkiem ar Serbiju. Visas četras pusfinālā iekļuvušās komandas jau ir nodrošinājušas ceļazīmes uz nākamā gada U-19 Pasaules kausa izcīņu.

Šī bija piektā reize, kad Latvijas U-18 izlases basketbolisti spēlēja Eiropas čempionāta pusfinālā, savulaik pa divām reizēm izcīnot bronzas medaļas (2007., 2010.) un ceturtās vietas (1998., 2013.). Pēdējos gados starts gan nav bijis tik veiksmīgs – desmitā (2015.), 13. (2016.) un 16. vieta (2017.).

Tāpat šī ir trešā reize, kad ir izcīnīta ceļazīme uz Pasaules kausu U-19 komandām. Pirmo reizi Pasaules kausā Latvija spēlēja 1999.gadā, kad ieņēma devīto vietu, bet 2011.gadā, kad turnīrs notika Latvijā, tā ieņēma desmito pozīciju.

Šī turnīra pirmajā mačā Latvija sestdien ar 73:77 piekāpās Horvātijai, pēc tam ar 80:74 uzvarēja Grieķiju, bet noslēdzošajā duelī ar 90:68 droši uzveica Itāliju. Latvieši A apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu un astotdaļfinālā spraigā cīņā ar 62:61 pārspēja Turciju, savukārt ceturtdaļfinālā ar 76:51 sagrāva Lielbritāniju.

Tikmēr Krievijas jaunie basketbolisti apakšgrupā vispirms ar 82:80 uzvarēja Franciju, tad ar 72:75 zaudēja Vācijai, bet noslēdzošajā grupas spēlē ar 65:56 pieveica Turciju. Savukārt astotdaļfinālā krievi ar 79:66 pārspēja Itāliju, bet ceturtdaļfinālā grūtā mačā ar 79:77 pieveica Lietuvu.

Latvijas un Krievijas basketbolisti apakšgrupu spēles aizvadīja Ventspilī.

Krievija līdz šim pie medaļām U-18 Eiropas čempionātā tikusi tikai reizi, 2010.gadā ieņemot otro vietu, kad trešā palika Latvija.

Latvijas U-18 basketbolistus cīņā ved Artūrs Visockis-Rubenis, kuram asistē Gunārs Gailītis, Gatis Melderis, Roberts Zeile un bijušais nacionālās valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis. Komandā strādā arī fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis un fizioterapeite Kristīne Plūme.

Šā gadu gājuma komandas spēli kopš U-14 grupas diriģējis saspēles vadītājs Artūrs Žagars, bet atsevišķās spēlēs līdera funkcijas var uzņemties daudzi. Artūram Kurucam, Anrijam Miškam un Armandam Berķim šis ir jau ceturtais Eiropas jauniešu čempionāts, bet pirmo reizi kontinenta meistarsacīkstēs spēlē tikai spēka uzbrucējs Mārcis Šteinbergs.

Pēc ļoti ilga pārtraukuma daudzi U-18 izlases spēlētāji iekrājuši solīdu pieredzi pieaugušo basketbolā. Septiņiem bijusi laba prakse Latvijas Basketbola līgā (LBL) - Anrijam Miškam, Dāvidam Vīksnem un Ojāram Bērziņam komandā "Valmiera"/ORDO, Adrianam Šnipkem un Edvardam Mežulim "Latvijas Universitātē", Armandam Berķim Liepājas komandā, bet Kristapam Ķilpam "Ventspilī". Piedevām Valters Vēveris, Oskars Hlebovickis un Mārcis Šteinbergs daudz spēlējuši LBL otrajā divīzijā. Savukārt Spānijā rūdījumu guvuši Artūrs Žagars un Artūrs Kurucs, turklāt pirmais no viņiem aizvadītajā sezonā debitēja šīs valsts spēcīgākajā līgā.

Komandā iekļauti Valmieras, Ventspils, Ogres, Jelgavas, Siguldas, Liepājas, "Rīga"/DSN, "Rīga" un "VEF skolā" sagatavotie spēlētāji.

Pērn Latvija Eiropas U-18 čempionātā, liekot uzsvaru uz gatavošanos šī gada turnīram, ieņēma pēdējo vietu starp 16 komandām.

Latvijas jaunie basketbolisti ziemā izcīnīja uzvaru Baltijas kausa izcīņā, tiekot pie panākumiem visās trīs spēlēs. Tikmēr vasarā sagatavošanās posmā astoņās cīņās gūtas sešas uzvaras. Divreiz tika uzvarēta Vācijas junioru izlase (88:81 un 77:75), pa reizei Igaunija (82:60), Lietuva (73:56), Spānija (75:74) un Francija (79:67), bet abi zaudējumi piedzīvoti pret Igauniju (64:73 un 69:77).

Latvijas U-18 izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Artūrs Žagars (Badalonas "Divina Seguros Joventut", Spānija), Ojārs Bērziņš ("Valmiera"/ORDO), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Baskonia-2", Spānija), Valters Vēveris ("Valmiera Glass"/ViA), Kristaps Ķilps ("Ventspils Augstskola"), Dāvids Vīksne ("Valmiera"/ORDO), Adrians Šnipke ("Latvijas Universitāte"), Oskars Hlebovickis ("VEF skola"), Anrijs Miška ("Valmiera"/ORDO), Armands Berķis ("Betsafe"/"Liepāja"), Mārcis Šteinbergs (Ogre"), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!