Foto: FIBA
Latvijas U-18 puišu basketbola izlase piektdien "Arēnā Rīga" Eiropas čempionāta (EČ) ceturtdaļfinālā ar rezultātu 76:51 (14:13, 19:17, 26:13, 17:8) sagrāva Lielbritānijas vienaudžus, nodrošinot vietu ne tikai turnīra četru labāko komandu vidū, bet arī ceļazīmi uz nākamā gada Pasaules kausa izcīņu U-19 vecuma spēlētājiem.

Mājiniekiem teicamu spēli aizvadīja Artūrs Kurucs, kurš guva 19 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, piedevām 14 punktus viņš sameta jau pirmajā puslaikā, kas bija daudz sīvāks nekā spēles otrā daļa.

Tikmēr Valters Vēveris un Artūrs Žagars izcēlās ar 12 punktiem katrs, bet desmit punktus sameta Adrians Šnipke, kuram arī 11 atlēkušās bumbas. Tāpat komandas līderis Žagars izdarīja sešas rezultatīvas piespēles.

Savukārt Lielbritānijas izlasē ar 16 punktiem izcēlās Neitans Robinsons.

Latvijas basketbolisti pusfinālā tiksies ar Krievijas vienaudžiem, kuri piektdien sīvā mačā ar 79:77 (12:18, 26:18, 22:18, 19:23) uzvarēja Lietuvu. Latvijas un Krievijas komandu duelis sestdien "Arēnā Rīga" sāksies pulksten 18.30.

Šī ir piektā reize, kad Latvijas U-18 izlases basketbolisti sasniedz Eiropas čempionāta pusfinālu, kā arī trešā reize, kad tiek izcīnīta ceļazīme uz Pasaules kausa izcīņu U-19 komandām, šīs ceļazīmes sadalot pāra gados. Pirmo reizi Pasaules kausā Latvija spēlēja 1999. gadā, kad ieņēma devīto vietu, bet 2011.gadā, kad turnīrs notika Latvijā, tā ieņēma desmito pozīciju.

Spēles pirmās 20 minūtes aizritēja ļoti līdzīgā cīņā. Cīņas sākums bija mazrezultatīvs, jo pēc piecām minūtēm mājinieki bija vadībā vien ar 5:4. Tiesa, pēc tam Latvija guva piecus punktus pēc kārtas, visus sametot Vēverim, tomēr pēc tam briti atbildēja ar izrāvienu 9:2, panākot vadību 13:12.

Pirmās ceturtdaļas beigā divus soda metienus trāpīja Kurucs, tāpēc pēc desmit minūtēm Latvija bija vadībā ar 14:13.

Otrās ceturtdaļas sākumā Kurucs ar tālmetienu pārsvaru palielināja līdz 17:13, taču pretinieki ātri panāca līdzsvaru, rezultātam ilgu laiku esot neizšķirtam. Turpinājumā Artūrs Žagars ar tālmetienu Latvijai vēlreiz deva pārsvaru 26:23, bet pēc tam vadībā ar minimālu 29:28 jau bija briti. Tomēr puslaika beigas labāk nospēlēja Latvija, jo Kristaps Ķilps ar tālmetienu panāca 33:29, uz ko briti atbildēja ar vienu precīzu soda metienu.

Spēles otro daļu Latvijas izlase sāka ļoti labi, gūstot deviņus punktus pēc kārtas. Mājinieki joprojām ļoti labi darbojās aizsardzībā, bet uzbrukumā spēja atvērties, realizējot savus metienus, kamēr britiem spēle vairs nevedās.

Pirms pēdējās ceturtdaļas Latvija jau bija vadībā ar 59:43, bet pēdējās desmit minūtes kļuva jau par formalitāti, Latvijas puišiem pilnībā dominējot laukumā.

Vēl piektdien pusfinālu sasniedza Francija un Serbija. Francūži vien papildlaikā ar 76:74 (20:12, 13:24, 20:13, 11:15, 12:10) uzvarēja Melnkalni, bet Serbija ar 92:86 (27:26, 19:20, 20:24, 26:16) uzveica Vāciju.

Eiropas čempionāta piecas labākās komandas izcīnīs ceļazīmes uz 2019. gada U-19 Pasaules kausa izcīņu, bet trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu augstākajā divīzijā.

Šī turnīra pirmajā mačā Latvija sestdien ar 73:77 piekāpās Horvātijai, pēc tam ar 80:74 uzvarēja Grieķiju, bet noslēdzošajā duelī ar 90:68 droši uzveica Itāliju. Latvieši A apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu un astotdaļfinālā spraigā cīņā ar 62:61 pārspēja Turciju.

Tikmēr Lielbritānijas jaunie basketbolisti apakšgrupā vispirms ar 87:78 pārspēja Melnkalnes vienaudžus, bet pēc tam ar 71:102 zaudēja Serbijai un 82:93 atzina Lietuvas pārākumu. Astotdaļfinālā Lielbritānijas U-18 izlase ar rezultātu 77:73 pārspēja Somiju, pirmo reizi vēsturē iekļūstot Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā.

Latvijas jaunie basketbolisti apakšgrupu spēles aizvadīja Ventspilī, kamēr Lielbritānijas izlase spēkojās Liepājā.

Lielbritānija augstākajā divīzijā spēlē pirmo reizi. Iepriekš elitē spēlējusi arī Anglijas izlase, kas pirms pieciem gadiem Latvijā izcīnīja devīto vietu.

Latvijas U-18 basketbolistus cīņā ved Artūrs Visockis-Rubenis, kuram asistē Gunārs Gailītis, Gatis Melderis, Roberts Zeile un bijušais nacionālās valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis. Komandā strādā arī fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis un fizioterapeite Kristīne Plūme.

Šā gadu gājuma komandas spēli kopš U-14 grupas diriģējis saspēles vadītājs Artūrs Žagars, bet atsevišķās spēlēs līdera funkcijas var uzņemties daudzi. Artūram Kurucam, Anrijam Miškam un Armandam Berķim šis ir jau ceturtais Eiropas jauniešu čempionāts, bet pirmo reizi kontinenta meistarsacīkstēs spēlē tikai spēka uzbrucējs Mārcis Šteinbergs.

Pēc ļoti ilga pārtraukuma daudzi U-18 izlases spēlētāji iekrājuši solīdu pieredzi pieaugušo basketbolā. Septiņiem bijusi laba prakse Latvijas Basketbola līgā (LBL) - Anrijam Miškam, Dāvidam Vīksnem un Ojāram Bērziņam komandā "Valmiera"/ORDO, Adrianam Šnipkem un Edvardam Mežulim "Latvijas Universitātē", Armandam Berķim Liepājas komandā, bet Kristapam Ķilpam "Ventspilī". Piedevām Valters Vēveris, Oskars Hlebovickis un Mārcis Šteinbergs daudz spēlējuši LBL otrajā divīzijā. Savukārt Spānijā rūdījumu guvuši Artūrs Žagars un Artūrs Kurucs, turklāt pirmais no viņiem aizvadītajā sezonā debitēja šīs valsts spēcīgākajā līgā.

Komandā iekļauti Valmieras, Ventspils, Ogres, Jelgavas, Siguldas, Liepājas, "Rīga"/DSN, "Rīga" un "VEF skolā" sagatavotie spēlētāji.

Pērn Latvija Eiropas U-18 čempionātā, liekot uzsvaru uz gatavošanos šī gada turnīram, ieņēma pēdējo vietu starp 16 komandām.

Latvijas jaunie basketbolisti ziemā izcīnīja uzvaru Baltijas kausa izcīņā, tiekot pie panākumiem visās trīs spēlēs. Tikmēr vasarā sagatavošanās posmā astoņās cīņās gūtas sešas uzvaras. Divreiz tika uzvarēta Vācijas junioru izlase (88:81 un 77:75), pa reizei Igaunija (82:60), Lietuva (73:56), Spānija (75:74) un Francija (79:67), bet abi zaudējumi piedzīvoti pret Igauniju (64:73 un 69:77).

Eiropas čempionātā U-18 grupā Latvijas puiši savulaik izcīnījuši bronzas medaļas (2007., 2010.) un ceturto vietu (1998., 2013.). Pēdējos gados starts nav bijis tik veiksmīgs - desmitā (2015), 13. (2016.) un 16. vieta (2017.). Pirms diviem gadiem, kad 2000. gadā dzimušie spēlēja U-16 čempionātā, pirmajā četriniekā bija Spānija, Lietuva, Turcija un Horvātija. Toreiz Latvijas komanda ne visai veiksmīgi aizvadīja svarīgās spēles turnīra vidusdaļā un beigās ieņēma 11. vietu.

Latvijas U-18 izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Artūrs Žagars (Badalonas "Divina Seguros Joventut", Spānija), Ojārs Bērziņš ("Valmiera"/ORDO), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Baskonia-2", Spānija), Valters Vēveris ("Valmiera Glass"/ViA), Kristaps Ķilps ("Ventspils Augstskola"), Dāvids Vīksne ("Valmiera"/ORDO), Adrians Šnipke ("Latvijas Universitāte"), Oskars Hlebovickis ("VEF skola"), Anrijs Miška ("Valmiera"/ORDO), Armands Berķis ("Betsafe"/"Liepāja"), Mārcis Šteinbergs (Ogre"), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!