Foto: Publicitātes foto
Pasaules čempionāta sprinta sacensības orientēšanās sportā Vecrīgā būs neaizmirstamas un kļūs par gaidāmo sacensību naglu, uzskata sacensību inspektors no Starptautiskās Orientēšanās federācijas (IOF) puses Daniels Leibundguts.

35. pasaules čempionāts orientēšanās sportā Rīgā un Siguldā notiks no 4. līdz 12. augustam. Sacensībās Latvijā tiks pārstāvēti pieci kontinenti, jo dalību pieteikušas 49 valstis no Eirāzijas, Āfrikas, Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas un Austrālijas. Pasaules čempionātā startēs 345 sportisti — 192 kungi un 153 dāmas, kā arī ieradīsies 81 oficiālā persona. Kopumā sacensībās tiks izcīnīti desmit medaļu komplekti piecās disciplīnās.

Starp pasaules čempionāta dalībniekiem ir orientieristi no Austrālijas (11 sportisti), Brazīlijas (4), Kanādas, (4), Ķīnas (8), Honkongas (8), Dienvidkorejas (8), Japānas (10), Jaunzēlandes (9), ASV (10). Tikmēr Dienvidāfrikas Republika deleģējusi divus orientieristus, Ēģipte un Kolumbija - katra pa trim sportistiem, pa vienam sportistam būs no Ziemeļkorejas, Argentīnas, Maķedonijas, Nīderlandes, Serbijas un Slovēnijas.

Sprinta sacensības notiks Rīgā, bet pārējās distances tiks aizvadītas Siguldas apkārtnē.

"Domāju, ka abas daļas, gan sprints Rīgā, gan sacensības Siguldā būs neaizmirstamas, taču sprinta fināls Vecrīgā noteikti būs šo sacensību galvenā nagla," IOF citē Leibundgutu, kurš aktīvi sadarbojies ar vietējiem rīkotājiem pasaules čempionāta rīkošanā.

"Dalībniekiem sacensties UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautā apvidū būs liels izaicinājums. Arī Siguldā sacīkstes būs aizraujošas un grūtas, jo tās notiks Gaujas Nacionālā parka teritorijā, kur mežizstrāde ir strikti limitēta, līdz ar to distancēs būs daudz grūtu vietu, ar daudz kritušiem kokiem, kas apgrūtinās navigāciju," uzskata IOF pārstāvis.

Kā sacensību inspektors Leibundguts Latvijā šī gada laikā viesojies astoņas reizes un ir pārliecināts, ka sacensības tiks noorganizētas nevainojami.

"Vietējie organizatori ir paveikuši iespaidīgu darbu un visi dienesti ir labi sagatavoti. Tomēr pirms katrām sacensībām esmu mazliet nobijies, vai viss izdosies kā cerēts," norādīja Leibundguts.

Visvairāk sportistu pasaules čempionātam pieteikušas Somija, Lielbritānija un Norvēģija - šīs valstis pārstāvēs 14 sportisti. Pasaules čempionātā piedalīsies arī medaļām bagātākā orientēšanās lielvalsts Zviedrija, kura šogad sacensībām pieteikusi 13 dalībniekus, tikpat sportisti pārstāvēs trešo medaļām bagātāko valsti Šveici, bet Krievija pasaules čempionātā pieteikusi 12 orientieristus. Latvija startēs ar 11 orientieristiem - sešiem kungiem un piecām dāmām.

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā pirmo reizi Baltijas valstīs notika pērn Igaunijā.

Latvijas komanda par mērķi gaidāmajā pasaules čempionātā izvirzījusi medaļas iegūšanu stafetē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!