Foto: Publicitātes foto
Latvijas 3x3 basketbola vēsturē pirmajā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Pasaules tūres kvalifikācijas turnīrā – "Ghetto Basket Ventspils Challenger" – 28. un 29. jūlijā Ventspilī startēs aktuālie Eiropas čempioni latvieši un pirms mēneša trešo reizi par pasaules čempioniem kļuvušie serbi. Astoņu valstu kopumā 16 komandas divu dienu turnīrā sadalīs 20 000 ASV dolāru lielo balvu fondu un divas ceļazīmes uz Pasaules tūres posmu Lozannā (Šveice).

FIBA 3x3 basketbola 2018. gada sezonas Pasaules tūres pirmais turnīrs notika 21. un 22. jūlijā Saskatūnā (Kanāda), kur par uzvarētājiem kļuva tieši Serbijas komanda "Novi Sad", nodrošinot arī līdzdalību Pasaules tūres gada finālturnīrā. Pasaules individuālā ranga trīs līderi – Dejans Majstorovičs, Dušans Buluts, Marko Savičs – startēs arī Ventspilī, bet ceturto pasaules čempionu Marko Zdero šoreiz aizvietos Ungārijas labākais 3x3 basketbolists Tamass Ivosevs. Ungāram šis būs otrais turnīrs leģendārās komandas "Novi Sad" sastāvā.

Ja "Novi Sad" pasaules komandu rangā ieņem pārliecinošo 1. vietu, tad jau skaidrs, ka arī "Ghetto Basket Ventspils Challenger" trīs serbi un ungārs būs izlikti ar pirmo numuru. Ja visās spēlēs vienības gūs panākumus atbilstoši ranga tabulai, tad svētdien, 29. jūlijā plkst. 21:20 finālspēlē "Novi Sad" tiksies ar Latvijas un "Ghetto Basket" izlasi, kura lielajos starptautiskajos turnīros startē ar nosaukumu "Rīga".

2017. gada sezonas beigās un šogad līdz pat jūnijam savainojuma dēļ "Rīgas" rindās nebija Edgara Krūmiņa, bet Ventspilī Latvijas 3x3 basketbola labākais kvartets atkal būs ierindā klasiskajā sastāvā. Kopā ar Krūmiņu cīņā dosies ventspilnieks Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis un Agnis Čavars. Tieši šajā sastāvā "Rīga" uzvarēja 23. jūnijā Horvātijas "Lipik Challenger", izcīnot ceļazīmi uz Pasaules tūres posmu.

"Ghetto Basket Ventspils Challenger" komandas cīnīsies par 20 000 ASV dolāru lielo balvu fondu, kuru sadalīs labākie četri kvarteti, kā arī par divām ceļazīmēm uz Pasaules tūri Lozannā. Ņemot vērā, ka gan "Novi Sad", gan "Rīgai" jau ir nodrošinātas vietas Lozannas turnīrā, tad pie ceļazīmēm varētu tikt arī viena vai pat abas pusfinālistes.

Latvija būs pārstāvēta ar četrām komandām. Ar astoto numuru izlikta "Mārupe", kas "Ghetto Basket" apritē vairāk pazīstama kā "LSA". "Mārupe" uzvarēja 22. jūlijā Cēsīs notikušajās kvalifikācijas sacensībās, izmantojot pēdējo iespēju tikt pie ceļazīmes uz Ventspils "Challenger". Cēsīs uzvarējušajiem Artūram Kramiņam, Tomam Straudovskim un ventspilniekam Nilam Ozoliņam pievienosies "LSA" klasiskā sastāva pārstāvis Armands Seņkāns.

Pārējām divām Latvijas komandām – "Grīziņkalns" un "Krāslava" – dalība turnīrā sāksies ar kvalifikācijas sacensībām. Katrai no tām trīs komandu apakšgrupā būs jāuzvar, lai kļūtu par "Ghetto Basket Ventspils Challenger" pamatturnīra dalībnieci.

"Grīziņkalnam" vietu Ventspils turnīrā izcīnīja Roberts Pāže un Verners Kohs, Jelgavas kvalifikācijas sacensībās uzvarot kopā ar Nauri Miezi un Arvi Savčenko. "Challenger" spēlēs ventspilniekam Koham un kuldīdzniekam Pāžem pievienosies jau iepriekš "Grīziņkalnu" pārstāvējušie Andris Justovičs un Linards Jaunzems. "Grīziņkalns" turnīrā izlikts ar 13. numuru.

"Ghetto Basket" Pro grupas fanātiskākā komanda "Kraslava Basketbola" kļuva par pēdējo "Challenger" dalībnieci, ieņemot vienas atsauktās vienības vietu. Ventspilī komandu "Krāslava" pārstāvēs Edgars Gribs, Artūrs Suhanovs, Aivars Stikuts un Arnis Bebrišs. Atbilstoši FIBA Pasaules rangam vienība izlikta ar 12. numuru.

Turnīra oficiālā atklāšana sestdien 28.jūlijā pl.14.00. Spēles turpināsies līdz pat pl.22.00. Savukārt svētdien, 29.jūlijā pusfināla un fināla sacensības sāksies pl.18.00 tur pat Lielajā laukumā.

"Ghetto Basket Ventspils Challenger" komandas

Kvalifikācijas turnīra A grupa – "Novi Beograd" (Serbija), "Grīziņkalns" (Latvija), "Piter" (Krievija).

Kvalifikācijas turnīra B grupa – "Vilnius" (Lietuva), "Krāslava" (Latvija), "Bijlmermeer" (Nīderlande).

A grupa – "Novi Sad" (Serbija), "Mārupe" (Latvija), "Kaunas" (Lietuva).

B grupa – "Rīga" (Latvija), "Moscow" (Krievija), "Tbilisi" (Gruzija).

C grupa – "Belgrade" (Serbija), "Ralja" (Serbija), kvalifikācijas A grupas uzvarētāja.

D grupa – "Vitez" (Bosnija un Hercegovina), "Kranj" (Slovēnija), kvalifikācijas B grupas uzvarētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!