Foto: Publicitātes foto

Basketbola klubs "VEF Rīga" parakstījis līgumu ar amerikāņu saspēles vadītāju Ostinu Lūku. Tāpat "vefiņa" kolektīvu papildinājis fiziskās sagatavotības treneris Oskars Ernšteins, kuram ir vairāku sezonu pieredze darbā dažādos Eirolīgas klubos, informē Latvijas vicečempioni.

23 gadus vecais un 1,91m garais Ostins Lūks debitēs profesionālajā basketbolā, jo iepriekšējos četrus gadus viņš pārstāvēja Belmontas Universitātes basketbola komandu NCAA I divīzijā. Pagājušajā sezonā 33 spēlēs Lūkam vidēji mačā 32,8 minūtēs 9,2 punkti (trīspunktniekos 41,4% precizitāte), 7,5 rezultatīvas piespēles un 2,9 atlēkušās bumbas. Gan 2017., gan 2018. gadā Lūks tika iekļauts savas skolas pārstāvētās "Ohio Valley" konferences labāko spēlētāju izlasē. Interesanti, ka savulaik VEF sastāvā jau bijis viens debitants tieši no Belmontas Universitātes – 2009./2010. gada sezonas modeļa saspēles vadītājs Alekss Renfro, kurš vēlāk izveidoja ļoti veiksmīgu karjeru, sasniedzot arī Eirolīgu.

"Pēc dažu sezonu pārtraukuma mums atkal ir spēlētājs, kas nesen kā noslēdzis koledžas karjeru un sāks profesionāļa gaitas. Ostinam Lūkam ir augsts basketbola IQ, viņš ir komandas spēlētājs, kas zina kā piespēlēt un gūt punktus, savas līdzšinējās karjeras laikā parādījis līdera īpašības. Svarīgs būs viņa adaptācijas process Eiropas un vispār profesionālajam basketbolam. Ostins var izveidoties par vienu no mūsu galvenajiem spēles veidotājiem," saka "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis.

Otrs jaunieguvums "VEF Rīga" saimē ir fiziskās sagatavotības treneris Oskars Ernšteins, kurš pauda gandarījumu par iespēju papildināt pieckārtējo Latvijas čempionvienību. "Pirmkārt, liels prieks par pievienošanos VEF, kas ir vadoša komanda Latvijā un konkurētspējīga dalībniece VTB Vienotajā līgā. Vēlos palīdzēt gan Latvijas basketbolam, gan VEF klubam sasniegt visaugstākos mērķus visās sacensībās, kurās startēsim. Vairākus gadus esmu strādājis ārzemēs, tāpēc liels prieks atgriezties Latvijā. Daudzus VEF spēlētājus jau zinu, jo esam kopā strādājuši Latvijas valstsvienībā un dažādās nometnēs, arī ar komandas treneriem esmu bijis zināms ilgus gadus. Esmu pārliecināts, ka mums būs ļoti laba sadarbība un ieguvēji būs gan spēlētāji, gan treneri, gan visa VEF komanda jebkurā līmenī."

"Attiecībā uz otru papildinājumu – fiziskas sagatavotības treneri Oskaru Ernšteinu – liels prieks, ka viņš izvēlējies atgriezties Latvijā, kur būs iespēja ikdienā strādāt pašmāju klubā ar latviešu spēlētājiem. Oskars ir augstākās klases speciālists, kurš darbojies pie izcilākajiem Eiropas treneriem. Tas ir liels ieguvums visiem mūsu spēlētājiem, un esam pārliecināti, ka mums būs ļoti veiksmīga sadarbība," otru komandas jaunpienācēju raksturo Gailītis.

Ernšteins uz pastāvīgu darbu Latvijā atgriežas pēc vairāk nekā desmit gadu pauzes. Prombūtnes laikā viņš ieguva plašu pieredzi un zināšanas ārzemēs. Oskars jau no bērna kājas pats spēlējis basketbolu, pēc vidusskolas pabeigšanas devās uz ASV, kur spēlēja Andersonas Universitātes basketbola komandā, kas sacentās NCAA II divīzijā, kā arī minētajā skolā apguva kinezioloģijas novirzienu. Savās basketbolista gaitās "Ķeizarmeža" audzēknis Ernšteins spēlējis arī Latvijas Basketbola līgā, kā arī 2009. gadā bija Latvijas studentu izlases sastāvā startam pasaules Universiādē.

Savu profesionāļa karjeru fiziskās sagatavotības trenera lomā Oskars uzsāka 2012. gadā darbā ar Ukrainas klubu Kijevas "Budivelnik", kur pavadīja divas sezonas, šajā laikā gatavojot komandu debijai Eirolīgā un arī spēlēm Eiropas kausā. 2014. gadā Ernšteins pārcēlās uz VTB Vienotās līgas komandu "Nizhny Novgorod", kura arī tieši tolaik aizvadīja savu pirmo Eirolīgas sezonu, sasniedzot tajā TOP16 fāzi. Nākamajā sezonā Ernšteina pārstāvētā "Nizhny Novgorod" iekļuva Eiropas kausa ceturtdaļfinālā. 2016. gadā O.Ernšteins devās uz Turcijas klubu Stambulas "Darussafaka", ar kuru arī piedalījās Eirolīgā, sekmējot komandas iekļūšanu turnīra ceturtdaļfinālā. Pagājušajā sezonā Ernšteins ar to pašu "Darussafaka" kopīgi kļuva par Eiropas kausa čempionu.

Papildus panākumiem bagātam darbam spēcīgos Eiropas basketbola klubos Ernšteins vairāku gadu garumā strādājis ar Latvijas valstsvienību, kā arī palīdzējis dažādām Latvijas jauniešu izlasēm. Arī pašreiz Ernšteins ir Latvijas valstsvienības personāla sastāvā kā fiziskās sagatavotības treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!