Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas pludmales volejbolisti Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs svētdien Nīderlandē Eiropas čempionāta finālspēlē pēc pirmā seta ar 17:21 zaudē norvēģiem Kristianam Sērumam un Annešam Mūlam.

Spēle risināsies līdz vienas komandas diviem uzvarētiem setiem.

Turnīrā ar septīto numuru izliktie Šmēdiņš/Samoilovs bija panākuši pārsvaru 6:5, taču pēc veiksmīga norvēģu uzbrukuma un Šmēdiņa kļūdas uzbrukumā rezultāts kļuva 6:6. Latvijas volejbolists gan savu kļūdu laboja ar veiksmīgu servi.

Ar 12. numuru izliktie norvēģi bija nonākuši iedzinējos ar 8:10, taču tad uzvarēja piecas izspēles pēc kārtas un panāca 13:10. Šis atrāviens Norvēģijas pārim deva pārliecību veiksmīgi turpināt pirmo setu, kā rezultātā Šmēdiņš/Samoilovs vairs nespēja pietuvoties pretiniekiem un pirmo setu zaudēja ar 17:21.

Jau vēstīts, ka turnīrā ar septīto numuru izliktais Latvijas duets ceturtdaļfināla mačā Hāgā ar 2-0 (21:15, 21:15) uzvarēja Krievijas duetu Konstantīnu Semjonovu/Iļju Ļešukovu, kuriem turnīrā ir 19.numurs.

Savukārt piektdien astotdaļfinālā Latvijas sportisti ar 2-0 (21:19, 21:18) saspringtā cīņā uzveica poļus Mariušu Prudelu un Jakubu Šalankeviču, kuri bija saņēmuši 14. numuru, bet vēlāk ar 2-1 (13:21, 22:20, 15:10) uzvarēja mājiniekus Aleksandru Broiveru un Robertu Mēuvsenu, kuriem turnīrā bija otrais numurs.

Tikmēr grupu turnīrā Šmēdiņš/Samoilovs izcīnīja trīs uzvaras tikpat mačos un uzreiz tika astotdaļfinālā. Viņi pirmajā mačā ar 2-1 (21:13, 11:21, 15:12) uzvarēja Filipu Arni Bermanu un Janiku Harmsu no Vācijas, kuri turnīrā bija izlikti ar 26. numuru, bet nākamajā duelī ar 2-0 (21:16, 22:20) uzvarēja lietuviešus Arnu Rumševiču un Luku Kazdaili, kuriem turnīrā tika 23. numurs.

Bet trešajā mačā Latvijas pāris ar 2-0 (21:16, 21:18) uzvarēja ar desmito numuru izliktos poļus Gžegožu Fijaleku un Mihalu Brilu.

Jau ziņots, ka cits Latvijas duets Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs sestdien Nīderlandē nespēja noturēt pārsvaru otrajā setā un zaudēja Eiropas čempionāta astotdaļfinālā, turnīru noslēdzot dalītā devītajā vietā.

Turnīrā ar 11. numuru izliktie Pļaviņš/Točs astotdaļfināla mačā Utrehtā sīvā mačā ar 1:2 (21:15, 19:21, 14:16) zaudēja šveiciešiem Niko Bēleram un Marko Kratigeram, kuriem turnīrā ir 17. numurs.

Vēlāk ceturtdaļfinālā Bēlers/Kratigers ar 0-2 (19:21, 18:21) zaudēja spāņiem Pavlo Erreram un Adrianam Gaviram, kuriem turnīrā ir astotais numurs.

Spāņi pagājušajā nedēļā izcīnīja otro vietu Šveices pilsētā Gštādē notikušajā Pasaules kausa piecu zvaigžņu turnīrā.

Jau vēstīts, ka Pļaviņš/Točs F apakšgrupas pirmajā spēlē ar 2-0 (21:13, 21:15) uzvarēja Hendriku Nikolaju Molu un Matiāsu Berntsenu no Norvēģijas, kuri bija izlikti ar 22. numuru, bet otrajā cīņā ar 2-0 (21:15, 21:12) apspēlēja sacensību 27. numuru Vāclavu Berčīku un Janu Dumeku no Čehijas.

Pēc tam Latvijas duets sīvā F apakšgrupas noslēdzošajā spēlē Roterdamā ar 1-2 (21:19, 13:21, 14:16) zaudēja Krievijas volejbolistiem Veļičko/Stojanovskim.

Šīs grupas noslēgumā trīs uzvaras bija Veļičko/Stojanovskim, bet Pļaviņš/Točs ar diviem panākumiem ieņēma otro vietu, kamēr trešie palika norvēģi, bet čehiem turnīrs pēc priekšsacīkstēm noslēdzās.

Līdz ar to Pļaviņam/Točam izsēgšanas spēles nācās sākt no pirmās kārtas, kurā piektdien viņi ar 2-0 (21:14, 21:14) uzvarēja ar 21. numuru izliktos krievus Maksimu Sivolapu un Artjomu Jarzutkinu.

Eiropas čempionātā katras apakšgrupas uzvarētāji uzreiz tika astotdaļfinālā, bet otro un trešo vietu ieguvušie dueti izslēgšanas spēles sāka no pirmās kārtas, kamēr katras grupas vājākajai komandai dalība turnīrā noslēdzās.

Jau vēstīts, ka sieviešu turnīrā grupu sacensības nepārvarēja Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, kuras trīs mačos tika pie vienas uzvaras. Lai sasniegtu izslēgšanas sacensības, Latvijas pārstāvēm pietrūka tikai viena uzvarēta izspēle.

Līdz ar to Graudiņa/Kravčenoka Eiropas čempionātu noslēdza dalītā 25. vietā.

Pērn Eiropas čempionāts norisinājās Jūrmalā, Majoru pludmalē, kur uzvarēja itāļi Daniele Lupo un Paolo Nikolai, kamēr Šmēdiņš un Samoilovs palika otrie. Viņi par Eiropas čempioniem kļuva 2015. gadā Austrijā, bet 2013. un 2014. gadā kaklā arī kāra Eiropas čempionāta sudraba medaļas.

Tāpat Pļaviņš un Šmēdiņš 2010. gadā tika pie Vecā kontinenta bronzas medaļām.

Savukārt Graudiņa/Kravčenoka pērn Eiropas čempionātā savās mājās tika līdz ceturtdaļfinālam. Savukārt 2009. gadā par kontinenta čempionēm kļuva Inguna Minusa un Inese Jursone.

Šmēdiņš/Samoilovs šonedēļ pasaules pludmales volejbola rangā, kas tika publicēts pirmdien, ieņem ceturto vietu, kamēr Pļaviņš/Točs ir sestajā pozīcijā.

Šosezon abi Latvijas dueti ir uzvarējuši pa vienam Pasaules kausa tūres četru zvaigžņu turnīram. Pļaviņam/Točam tas izdevās sezonas sākumā janvārī Hāgā, bet Šmēdiņš/Samoilovs to paveica pirms nepilnām divām nedēļām Portugāles pilsētā Ešpiņu.

Tāpat Pļaviņš/Točs februārī bija trešie trīs zvaigžņu turnīrā Irānā, bet Šmēdiņš/Samoilovs šosezon uz Pasaules kausa tūres turnīru goda pjedestāliem kāpuši jau trīs reizes. Martā viņi bija trešie piecu zvaigžņu turnīrā ASV pilsētā Fortloderdeilā, kā arī jūlija sākumā izcīnīja trešo vietu četru zvaigžņu turnīrā Polijas galvaspilsētā Varšavā.

Eiropas čempionāts, kas ilgs līdz svētdienai, notiek četrās Nīderlandes pilsētās, izšķirošajām cīņām svētdien notiekot Hāgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!