Foto: FIBA

Latvijas U-20 izlases basketbolisti sestdien Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā Eiropas čempionāta (EČ) B divīzijas dramatiskā pusfināla mačā pagarinājumā zaudēja Polijas vienaudžiem, neizmantojot pirmo iespēju tikt pie ceļazīmes uz A divīziju.

Latvijas basketbolisti pamatlaika pēdējā ceturtdaļā veica pamatīgu atspēlēšanos, tomēr pagarinājumā cieta zaudējumu ar 62:66 (7:14, 11:15, 14:17, 22:8, 8:12).

Polija līdz ar to iekļuva finālā un nodrošināja ceļazīmi uz A divīziju, bet Latvija svētdien spēlēs par trešo vietu turnīrā, uzvaras gadījumā atgriežoties spēcīgāko sabiedrībā, no kuras izkrita pērn.

Latvijas U-20 izlasē šajā mačā rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Artūrs Strautiņš, kurš guva 17 punktus un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas, bet Kristers Zoriks guva 16 punktus. Tāpat Dāvids Atelbauers sameta 11, bet Roberts Blumbergs desmit punktus, izcīnot arī 14 bumbas zem groziem.

Tikmēr Polijas izlasē Lukašs Kolenda guva 20, bet Adrians Boguckis 19 punktus, izcīnot arī 18 atlēcošās bumbas zem groziem.

Spēle Latvijai sākās neveiksmīgi, pēc pirmā puslaika zaudējot ar 18:29, savukārt pirms pēdējās ceturtdaļas latvieši bija iedzinējos ar 32:46. Tomēr pēdējo desmit minūšu laikā Agra Galvanovska trenētā komanda veica izcilu atspēlēšanos, Atelbaueram minūti pirms pamatlaika beigām panākot neizšķirtu 54:54. Tomēr papildlaikā, kas bija ļoti sīvs, beigās nedaudz labāki bija poļi.

Spēlē par trešo vietu Latvijas U-20 izlases basketbolisti svētdien tiksies ar Krievijas vienaudžiem, kuri sestdien otrā pusfinālā ar 50:60 (12:18, 12:7, 16:16, 10:19) zaudēja Slovēnijai.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase pirms šīs spēles nodrošināja uzvaru apakšgrupā ar četriem panākumiem tikpat spēlēs, bet ceturtdaļfinālā ar 77:57 sagrāva Bulgāriju.

Jau ziņots, ka Agra Galvanovska vadītā Latvijas U-20 izlase A apakšgrupas pirmajā mačā ar rezultātu 79:39 sagrāva Maķedonijas vienaudžus, bet otrajā duelī sīvā cīņā ar 63:60 uzvarēja beļģus. Tikmēr trešajā mačā ar 92:46 tika sagrauta Azerbaidžāna, bet ceturtajā spēlē ar 81:56 tika sakauta Baltkrievija.

Arī Polija apakšgrupu turnīru pabeidza pirmajā vietā. Poļi vispirms 59:58 pārspēja Gruziju, tad sekoja uzvara ar 81:66 pret somiem, bet vēlāk bija divi panākumi pēc kārtas ar 93:63 pret Portugāli un ar 71:53 pret Kosovu.

Ceturtdaļfinālā Polija ar 91:70 pārspēja Čehiju.

Latvijas U-20 izlases uzdevums ir atgriezties spēcīgākajā divīzijā, kur tiks trīs labākās B divīzijas komandas.

Latvijas U-20 izlasē iekļauti 12 spēlētāji, kuri basketbolu apguvuši desmit sporta skolās Latvijā un Austrālijā, kur audzis kādreizējās Jūrmalas sieviešu komandas basketbolistes Sanitas Dzintarnieces vecākais dēls Māris Koltons. Četri spēlētāji sezonu pavadījuši ASV, tiesa, saspēles vadītājs Kristers Zoriks kopš 2017. gada sākumā gūtā savainojuma oficiālās spēlēs nebija piedalījies.

Komandas potenciālais līderis Artūrs Strautiņš, kurš spēlē uzbrucēja pozīcijā, sezonu sāka Itālijas augstākajā līgā A1, bet decembrī tika izīrēts A2 līgas vienībai. Četriem spēlētājiem - Dāvidam Atelbaueram, Nikolajam Zotovam, Valdim Seņkānam un Albertam Putānim - ir "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionāta pieredze, tiesa, ar ierobežotu spēles laiku un atbildību.

Pēdējā pārbaudes mačā pirms došanās uz čempionātu traumu guva viens no komandas līderiem Roberts Blumbergs, kurš pirmajos divos mačos nepiedalījās.

Tikmēr Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā izraudzītais Rodions Kurucs, kurš jau ir debitējis arī Latvijas pieaugušo izlasē, nepalīdz Latvijas U-20 izlasei Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā, jo šajā laikā viņš atrodas Ziemeļamerikā, kur pirmdien noslēdza četru gadu līgumu ar "Nets" komandu. Kurucs arī iepriekšējos gados nav izcēlies ar lielu entuziasmu palīdzēt Latvijas jauniešu izlasēm.

No šīs komandas septiņi basketbolisti startējuši divos līdz četros Eiropas čempionātos, toties pieci izlasē pirmo reizi iekļuvuši tikai šogad. Kopš 2014. gada, kad šis gadugājums izcīnīja sudraba medaļas Eiropas kadetu U-16 čempionātā, ierindā palikuši tikai četri (Strautiņš, Zoriks, Blumbergs un Zotovs). Pērn, kad Latvijas U-20 izlase izkrita no A divīzijas, komandā bija tikai Zotovs un Blumbergs.

Komandas galvenais treneris Agris Galvanovskis Latvijas U-20 izlasi uz Eiropas čempionātu ved trešo reizi. Viņa vadībā 2008.gadā tika izcīnīta 11.vieta, bet 2011. gadā 8. vieta. Savukārt Galvanovska palīgiem Sandim Buškevicam un Akselim Vairogam šī ir pirmā pieredze darbā ar U-20 izlasi.

Gatavošanos turnīram Latvija sāka jūnija vidū. Tika aizvadītas astoņas pārbaudes spēles ar Ukrainas (54:71), Lietuvas (52:83), Igaunijas (61:54 un 77:74), Krievijas (72:80 un 76:82) un Gruzijas (58:52, un 65:68) izlasēm. Tiesa, nevienā mačā Latvijai nebija pilns labākais sastāvs. Strautiņš lielu daļu gatavošanās posma trenējās individuāli, rehabilitējoties pēc savainojuma. Tikmēr Zoriks un Blumbergs komandai pievienojās tikai jūlija sākumā.

Pēdrn Latvijas U-20 izlase, kurai nevarēja palīdzēt daudzi potenciālie līderi, izkrita no Eiropas čempionāta augstākās divīzijas, tāpēc šogad tā sacentīsies B divīzijā. Pērn komandu vadīja Arnis Vecvagars, kurš tagad ir nacionālās izlases galvenais treneris.

Eiropas čempionāts B divīzijā ilgs līdz 22. jūlijam.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā:

Kristers Zoriks (Svētās Marijas Koledža, NCAA), Nikolajs Zotovs ("VEF Rīga", "VEF Skola"), Dāvids Atelbauers ("Ogre"), Valdis Seņkāns ("Betsafe"/"Liepāja"), Alberts Putāns ("Latvijas Universitāte"), Edgars Kaufmanis (Lī Akadēmija, ASV), Artūrs Strautiņš (Ordzinuovi "Agribertocchi Walcor", Itālija), Francis Gustavs Lācis ("VEF Skola"), Valters Liepiņš ("Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola"), Roberts Blumbergs (Prāgas "Sparta", Čehija), Dāvids Leopolds Ozoliņš ("Latvijas Universitāte"), Māris Koltons (Dienvidrietumu baptistu universitāte, NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!