Foto: FIBA

Latvijas U-17 meiteņu basketbola izlase sestdien ar zaudējumu sāka Baltkrievijā notiekošo Pasaules kausa izcīņas finālturnīru, atzīstot Kanādas vienaudžu pārākumu.

D apakšgrupas spēlē Minskā Latvijas izlase cieta neveiksmi ar rezultātu 51:65 (4:14, 16:13, 13:20, 18:18).

Zaudētājām Laura Meldere guva 20 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, kamēr Ketija Vihmane iemeta septiņus, bet Paula Kļeščova un Līna Loceniece pa sešiem punktiem.

Savukārt Kanādas izlasē ar 11 punktiem izcēlās Merisa Rasela.

Latvijas izlase spēli sāka neveiksmīgi, pirmajās desmit minūtēs gūstot vien četrus punktus, pirmo grozu iemetot vien pēc teju piecām nospēlētām minūtēm, kad pretinieces jau bija priekšā ar 6:0. Pēc pirmās ceturtdaļas Latvijas meitenes zaudēja ar desmit punktiem, bet pēc puslaika bija iedzinējos ar 20:27.

Neveiksmīga izrādījās arī trešā ceturtdaļa, kurā kanādietes vēlreiz veica izrāvienu, panākot jau 47:33 savā labā. Savukārt pēdējā spēles nogrieznī latvietes sāka pakaļdzīšanos, divas minūtes un 15 sekundes pirms beigām samazinot starpību līdz 51:56. Tomēr pēc tam Kanāda atbildēja ar deviņiem punktiem pēc kārtas, svinot drošu uzvaru.

"Pasaules kausa izcīņas pirmās spēles stresa līmenis izrādījās pārāk augsts. Treniņā speciāli izmērījām groza augstumu un laukumu, lai meitenes pārliecinātu, ka te laukums nav kļuvis lielāks vai grozs - augstāks un pretī ir komanda, kas tiko jau uzvarēta. Tomēr laukumā pietrūka pārliecības un līdz ar to arī precizitātes," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē U-17 izlases galvenā trenera Kaspara Mājenieka teikto.

"Pietrūka arī agresivitātes cīņā par atlēkušajām bumbām. Tā ir liela problēma, ko izlasē vien nevar atrisināt. Vēlmei atbloķēt pretinieci, nelaist viņu pie bumbas jābūt instinkta līmenī jau no sporta skolas. Acīs jābūt cīņas dzirkstelei, kuras bieži pietrūkst. Zināju, ka šai elementā būs problēmas, bet nedomāju, ka tik lielas. Neko pārdabisku nevajadzēja izdomāt. Kad spēlējām pēc plāna, darījām sarunāto, izdevās pārņemt iniciatīvu un samazināt rezultāta starpību. Beigās bija iespēja pacīnīties par uzvaru, taču pie -5 ātrajā uzbrukumā ļāvām pretiniecēm pārtvert bumbu," mača beigas komentēja treneris.

Tikmēr D apakšgrupas otrā cīņa Austrālija ar 81:43 (21:9, 22:11, 20:12, 18:11) uzvarēja Angolu.

Pasaules kausa izcīņas turnīrā Minskā Latvijas meiteņu izlase D grupas turnīrā svētdien spēlēs ar Austrāliju, bet pēc tam gaidīs mačs ar Angolu.

Visas komandas sasniegs astotdaļfinālu, bet tajā D grupas vienības spēkosies ar C apakšgrupas komandām Spāniju, Ungāriju, Argentīnu un Jaunzēlandi.

Sacensību pirmajā posmā komandas aizvadīs pa trim spēlēm grupu turnīrā. Pēc tam sāksies izslēgšanas spēles - astotdaļfināli, ceturtdaļfināli par 1.-8. un 9.-16. vietu, pusfināli un finālspēles.

Tieši neilgi pirms planētas meistarsacīkstēm Latvijas valstsvienība aizvadīja pārbaudes turnīru Liepājā ar spēcīgu komandu piedalīšanos. Starp tām bija arī Kanāda, kas tika pieveikta ar 62:47.

Vēl šajā turnīrā Latvija ar 38:103 kapitulēja spēcīgajai ASV, kā arī ar 54:85 zaudēja Ķīnai.

Lielākā daļa no Latvijas U-17 izlases basketbolistēm aizvadītajā sezonā savas prasmes pilnveidoja, spēlējot Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā.

Komandas līdere Jete Nulle jau startējusi piecos izlašu turnīros, bet Laura Meldere - četros. Vēl sešas meitenes pērn piedalījās ceļazīmes izcīnīšanā. Sastāvā ir arī četras debitantes.

Kaspara Mājenieka trenētā Latvijas izlase tiesības spēlēt Pasaules kausa izcīņā U-17 vecuma grupā ieguva pērn, izcīnot ceturto vietu Eiropas U-16 čempionātā.

U-17 Pasaules kausa izcīņā Latvijas bija pārstāvēta arī 2016.gadā, kad komanda ierindojās desmitajā vietā.

Pasaules kausa izcīņa U-17 izlasēm ilgs līdz 29. jūlijam.

Latvijas U-17 meiteņu izlases sastāvs dalībai Pasaules kausa izcīņā:

Jete Nulle, Flēra Vīnerte (abas - "Rīga"/"Rīdzene"), Evelīna Fricsone, Anita Miķelsone (abas - "Rīga"/"TTP-1"), Ketija Vihmane, Betija Rudzīte (abas - 3.BJSS), Una Šteinharde, Eva Indriķe (abas - "Kolibri"/47.vsk), Paula Kļeščova, Elvija Veršele, Līna Loceniece (visas - "Liepāja"), Laura Meldere ("Rīga"/"TTP-1", Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!