Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aizvadīts prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" 13. posms, kurā uzvaru 169 kilometru garajā distancē izcīnīja Peters Sagans, bet Latvijas sportists Toms Skujiņš paveica lielisku darbu "Trek–Segafredo" komandas labā, sekmējot Džona Degenkolba ceturto pozīciju, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Pēc trijiem smagiem kalnu posmiem piektdien "Tour de France" dalībniekus 13. etapā sagaidīja reljefa ziņā krietni mierīgāks pārbaudījums, jo lielākā daļa 169 kilometru garās distances veda lejup. Šajā posmā lieliskas iespējas par uzvaru cīnīties bija vadošajiem sprinteriem, kuru rindas pēc Marka Kavendiša, Andrē Greipela, Marsela Kitela, Fernando Gavirijas un Dilana Groenvegena izstāšanās, kļuvušas krietni retākas. Iepriekšējā posmā gūtā savainojuma dēļ no tūres izstājies arī Vinčenzo Nibali.

169 kilometru garās distances pirmajā daļā noformējās četru sportistu atrāviens. Tajā iesaistījās Tomass Skalijs ("EF Education–First Drapac Cannondale") un Tomass De Gendts ("Lotto Soudal"), kuriem vēlāk pievienojās Mihaels Šers ("BMC Racing team") un Dimitri Klaess ("Cofidis"). Peletonā kontroli tikmēr uzņēmās "FDJ" vīri, kuru līderis šajā posmā bija Francijas eksčempions Arno Demārs.

Toma Skujiņa galvenais uzdevums šajā posmā bija darboties komandas sprintera Džona Degenkolba interesēs, ko mūsu sportists arī lieliski paveica. Šajā etapā līderiem peletons nedeva lielu handikapu, atrāviens sadalījās pēdējā kāpumā, kad līdz finišam bija atlikuši 25 kilometri.

Solo vadībā nonāca 31 gadu vecais šveicietis Šers, kurš demonstrēja lielisku sniegumu. Desmit kilometrus pirms finiša peletona vadībā vietu izkaroja "Trek–Segafredo" vīri ar Skujiņu sastāvā. Šers tika noķerts 5,5 kilometrus pirms finiša. Turpinājumā sekoja spraiga cīņa par pozīciju grupas priekšā, jo vadošās sprinteru komandas centās pēc iespējas labākā pozīcijā nogādāt savus sprinterus.

Trīs kilometrus pirms finiša sacensību vadībā vietu izkaroja Skujiņš aiz kura sekoja pārējie komandas biedri. Carnikavietis atdeva visus savus spēkus un pēc lieliski paveikta darba viņš nodeva stafeti nākamajam komandas biedram.

Kā pirmais finiša spurtu 800 metrus pirms galamērķa uzsāka "Quick–Step Floors" vienības riteņbraucējs Filips Žilbērs, bet 2012. gada pasaules čempions tika panākts. Spraigā cīņā ar Demāru un Aleksanderu Kristofu, uzvaru posmā izcīnīja Peters Sagans. Viņš distancē pavadīja 3 stundas 45 minūtes un 55 sekundes. Otro vietu izcīnīja Kristofs, bet trešo Demārs. "Trek–Segafredo" līderis Degenkolbs finišēja ceturtajā pozīcijā.

Toms Skujiņš, kurš komandas interesēs aizvadīja ļoti veiksmīgu posmu, pats finišēja 146. vietā, 2 minūtes un astoņas sekundes aiz uzvarētāja.

Tūres kopvērtējumā vadībā izmaiņas nav notikušas. Līderis Džeraints Tomass par minūti un 39 sekundēm apsteidz komandas biedru Kristoferu Frūmu. Trešais ir Toms Dimulēns no "Sunweb", kurš no Tomasa atpaliek 1 minūti un 50 sekundes. Skujiņš pēc 13 posmiem kopvērtējumā ieņem 83. vietu.

"Tour de France" turpināsies sestdien, kad dalībniekus sagaidīs 188 kilometru garais 14. posms. Distance piemērota atrāvienu braucējiem, ar noteikumu, ja to ļaus kopvērtējuma vadībā esošo sportistu pārstāvētās komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!