Foto: Trek - Segafedo komandas arhīvs

Trešdien aizvadīts prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" 11. posms, kurā uzvaru 108 kilometru garajā un kalniem bagātajā distancē izcīnīja "Sky" komandas sportists Geraints Tomass, kurš arī kļuvis par jauno līderi. Skaitliski lielā atrāvienā šajā posmā iesaistījās Toms Skujiņš; finišā carnikavietim 61. vieta.

Otro dienu pēc kārtas "Tour de France' daudzdienu velobrauciena dalībniekus sagaidīja nopietns kalnu pārbaudījums. 108 kilometru garajā distancē tika iekļauti divi augstākās kategorijas, kā arī pa vienam pirmās un otrās kategorijas kāpumam.

Toms Skujiņš, kurš iesaistījās atrāvienā, smago posmu noslēdza vienatnē un ieņēma 61. vietu starp 165 tūri turpinošajiem dalībniekiem. Toms finišēja 18 minūtes un 42 sekundes aiz posma uzvarētāja.

Kopvērtējumā par jauno līderi kļuvis Geraints Tomass, kurš tuvāko sekotāju un reizē komandas biedru Kristoferu Frūmu apsteidz par 1 minūti un 25 sekundēm. Trešais ir Dimulēns, kurš Tomasam zaudē 1 minūti un 44 sekundes.

Distances pirmajā daļā uzmanības centrā nonāca aktīvākā (sprintera) braucēja krekliņa īpašnieks Peters Sagans, kurš kopā Damiāno Karūzo ("BMC Racing team"), Romēnu Sikāru ("Direct Energie") un Dani Navaro ("Cofidis") iesaistījās atrāvienā.

Sagana mērķis bija iegūt bonusa punktus vienīgajā posma sprinta starpfinišā, kas arī pilnībā izdevās. Slovāks palielināja savu pārsvaru pār tuvāko sekotāju aktīvākā braucēja vērtējumā Fernando Gavriju. Vēlāk Sagans atgriezās grupā.

Sacensību centrālais atrāviens, tuvojoties pirmajam kalnu starpfinišam, kļuva lielāks. Līderiem pievienojās arī kalnu karaļa krekla īpašnieks Žiljēns Alafilips, kurš arī uzvarēja starpfinišā un palielināja savu pārsvaru kalnu karaļa vērtējumā.

Kad bija veikti pirmie 40 kilometri, līderu grupā atradās jau 30 sportisti. Par prieku Latvijas līdzjutējiem, viņu vidū bija arī Toms Skujiņš. Tāpat šajā kompānijā brauca abi igauņu riteņbraucēji šajā velobraucienā – Tanels Kangerts un vakar trešo vietu izcīnījušais Reins Tāramē. Līderu pārsvars pār peletonu sasniedza vairāk nekā sešas minūtes.

Līderu grupa sadalījās "Col Du Pre" augstākās kategorijas kalnā. Ilgāku laiku vadošo braucēju vidū turējās Toms Skujiņš, bet smagā kāpuma beigu daļā viņš sāka lēnām atpalikt. Vadībā pēc šī un sekojošā "Roseland" kāpuma atradās vairs tikai desmit braucēji, starp kuriem arī Kangerts.

No peletona, kurā kontroli pamatā uzņēmās "Sky" vīri, aizbēga divi "Movistar" riteņbraucēji – titulētais Alehandro Valverde un viņa tautietis Marks Solers. Abi centās panākt atrāvienu, kas tā arī neizdevās. Beigu daļā abus panāca "Sky" un "Bahrain Merida" vienību kontrolētā sekotāju grupa.

Nepilnus 20 kilometru garā finiša kāpuma vidus daļā sadalījās arī desmit braucēju līderu grupiņa. Priekšā turējās spānis Mikels Njeve ("Mitchelton – Scott"), kurš kopvērtējumā ieņēma 23. pozīciju. Spānis nesalaužamā tempā devās pretim pirmajai uzvarai "Tour de France" posmā.

Piecus kilometrus pirms finiša uzbrukuma veica par virtuālo kopvērtējuma līderi kļuvušais Geraints Tomass ("Sky"), kurš centās iegūt pēc iespējas lielāku pārsvaru pār sekotājiem. Vispirms viņš panāca Karūzo un Toma Dimulēna tandēmu.

Pēdējos kilometros savu labāko sniegumu centās demonstrēt arī citi favorīti. Uzbrukumu veica Frūms, kuram kopā ar Danielu Martinu ("UAE Team Emirates"), izdevās atrauties no Nairo Kintanas ("Movistar"), Vinčenzo Nibali ("Bahrain Merida") un Primoža Rogliča ("LottoNL Jumbo").

Dramatiski aizritēja pēdējais kilometrs. Tā sākumā vēl vienu izrāvienu veica Tomass. "Sky" sportists 300 metrus pirms finiša panāca Mikelu Njevi un izcīnīja skaistu uzvaru. Trasē viņš pavadīja 3 stundas 29 minūtes un 36 sekundes.

Nepilnus 100 metrus pirms finiša Njevi apsteidza arī Dimulēns, Frūms un Karūzo kuriem attiecīgi otrā, trešā un ceturtā vieta. Uzvarētājam Dimulēns un Frūms zaudēja 20, bet Karūzo 22 sekundes.

"Trek – Segafredo" komandas līderis Bauke Mollema finišēja 36. vietā, 11 minūtes un 29 sekundes aiz uzvarētāja. Nīderlandietis tādējādi faktiski zaudēji cerības, lai cīnītos par uzvaru kopvērtējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!