Foto: basket.lv
Pirms 107 gadiem, 1911. gada 16. jūlijā, Amerikas Savienotajās Valstīs dzimusi latviešu basketboliste Alīse Lūcija Gailīte (attēlā pirmā no labās). Viena no sava laika talantīgākajām spēlētājām, daudzkārtēja valsts čempione un Latvijas pirmās sieviešu basketbola izlases dalībniece.

Alīse Gailīte bērnību pavadīja ASV, Aiovas štatā, bet sportam pievērsās jau pēc tam, kad 20. gs. 20. gadu sākumā pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Pirmie soļi sportā bija vidusskolā Jelgavā, bet nopietnākā līmenī jau 20. gs. 30. gados, uzsākot studijas Latvijas Universitātē. Tolaik Alīse kopā ar jaunāko māsu Almu aizrautīgi pievērsās basketbolam, un tuvākajos gados Latvijas sieviešu basketbols bez māsām Gailītēm vairs nebija iedomājams.

Alīse Gailīte par Latvijas basketbola čempioni kļuva 8 gadus pēc kārtas! Pirmo reizi tas notika Latvijas pirmajās oficiālajās sieviešu basketbola meistarsacīkstēs 1933. gadā komandas "Gongs" sastāvā. Izdevuma "Sporta Pasaule" aprēķini liecina, ka pēc tam Alīse Gailīte šo panākumu atkārtoja septiņus gadus pēc kārtas, spēlējot "Universitātes Sportā" ("US"; 1934–1940). Turklāt sporta apskatnieki regulāri uzsvēra, ka tieši Alīse Gailīte kārtējā sacīkstē ir bijusi labākā un rezultatīvākā "US" spēlētāja.

"US" sastāvā Alīse Gailīte ar panākumiem aizvadīja virkni starptautisku spēļu. Viņa bija viena no vadošajām Latvijas studenšu izlases basketbolistēm akadēmiskajos turnīros, ko tagad zinām ar nosaukumu "universiādes". Kad pirms 80 gadiem, 1938. gada 28. maijā, savu pirmo oficiālo spēli aizvadīja jaunizveidotā Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, tās sastāvā, protams, spēlēja arī Alīse Gailīte. 20. gs. 30. gados Latvijas sieviešu basketbola izlasei notika tikai divas oficiālas valstsacīkstes, un abas reizes tās sastāvā bija Alīse Gailīte. Viņa bija arī tā laika valstsvienības rezultatīvākā basketboliste.

Līdztekus basketbolam māsas Gailītes aizrāvās ar vieglatlētiku. Vecākā – Alīse – diezgan veiksmīgi startēja augstlēkšanā, tāllēkšanā, īsajās skriešanas distancēs, meta disku, grūda lodi. Abu māsu intervijā izdevumam "Starts" 1937. gadā Alīse teica: "Lodi pagrūžam tā humora pēc." Ar sprintu gan joku nebija. Alīse Gailīte pat kļuva par Latvijas čempioni 100 m (1935) un 60 m distancē (1936). Panākumi vieglatlētikā bija tik "pieklājīgi", ka Latvijas vieglatlētu treneris – soms Veiko Rinne – centās māsas Gailītes pārvilināt tikai uz vieglatlētiku. Atteikties no basketbola viņas nebija gatavas!

Arī padomju un nacistu okupācijas laikā Alīse Gailīte turpināja spēlēt basketbolu. Kara laikā bija viena no vadošajām "US" spēlētājām, līdztekus darbojās kā fiziskās audzināšanas skolotāja un trenēja "Jelgavas Sporta Biedrības" basketbolistes. Avīze "Sporta Pasaule" 1944. gadā, aprakstot viņas sporta gaitas, uzsvēra, ka "Alīse Gailīte pieskaitāma pie Latvijas sieviešu sporta visu laiku izcilākajām pārstāvēm".

Pēc kara Alīse Gailīte 20. gs. 40. gadu otrajā pusē uzspēlēja basketbolu latviešu komandās Rietumvācijā. Taču drīzumā sporta gaitas pārtrauca, pārcēlās uz ASV. Turpmāk Alīse Gailīte (no 1953. gada – Zīverte) bija pazīstama kā aktīva latviešu trimdas sabiedriskā darbiniece, fotogrāfe. Kad Latvija bija atguvusi neatkarību, 20. gs. 90. gados, Alīse Zīverte dāvāja Latvijas Sporta muzejam savu rūpīgi glabāto sporta materiālu kolekciju. Leģendārā sportiste mūžībā aizgāja 94 gadu vecumā, 2005. gada 21. jūlijā Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!