Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas basketbola izlases latviešu izcelsmes treneris Andrejs Lēmanis baidās no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) reakcijas, kas pēc masu kautiņa ar Filipīnu spēlētājiem varētu liegt austrāliešiem doties palīgā savai valstsvienībai, informē "ESPN Australia".

2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē starp Austrālijas un Filipīnu basketbola izlasēm pirmdien notika pamatīgs kautiņš.

Abu vienību duelis norisinājās Filipīnās, kad trešajā ceturtdaļā, rezultātam esot 79:48 par labu Austrālijai, starp abu komandu basketbolistiem izcēlās pamatīgs kautiņš. Pēc dūru vicināšanas tiesneši no spēles nolēma padzīt 13 spēlētājus - četrus austrāliešus un deviņus filipīniešus.

Mačs gan tika atsākts, Austrālijai laukumā esot vairākumā, jo tā piecatā spēlēja pret trim filipīniešiem. Tiesa, pēc dažām minūtēm vēl divi Filipīnu basketbolisti tika pie piezīmju normas, kā rezultātā laukumā palika tikai viens filipīnietis un mačs tika apturēts, austrāliešiem gūstot uzvaru ar 89:53.

NBA komandas jau tagad negribīgi atbrīvo spēlētājus Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) atvēlētajos logos šī gada vasarā un rudenī.

Austrālijas komandas sastāvā Filipīnās notikušajā spēlē bija divi pašreizējie NBA spēlētāji Tons Meikers un Metjū Delavedova, kuri pārstāv Milvoki "Bucks". Meikeram draud FIBA diskvalifikācija par vairākiem mēģinājumiem iespert pretiniekiem incidenta laikā.

"Protams, šī ir viena no bažām - par spēlētāju iespējām palīdzēt izlasei," Lēmanis trešdien sacīja reportieriem. "Paskatīsimies. Cerams, ka būs laba mācība ikvienam attiecībā uz drošību, kas tiek pieprasīta spēļu laikā."

Lēmanis vēlētos tikt skaidrībā par drošību, kā rīkoties, ja kaut kas līdzīgs notiktu nākotnē.

"Cilvēki pārstāv savu valsti, jo viņi ir lepni, ka var to darīt," sacīja treneris.

Lēmanis Austrālijas izlases galvenā trenera amatā stājās 2013.gada aprīlī, bet vēlāk līgums ar viņu tika pagarināts līdz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Lēmaņa vecāki Latviju pameta Otrā pasaules kara laikā, sākotnēji bēgot uz Vāciju, bet vēlāk pārceļoties uz Austrāliju. Pats Lēmanis piedzima un izauga Melburnā, bet Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā viņš atzina, ka līdz šim vienīgo reizi savā vecāku dzimtenē bijis 2015.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!