Foto: Shutterstock
Sociālajos tīklos nereti cilvēki ievieto sludinājumus, ka nav sadraudzējušies ar savu multivārāmo katlu un vēlas no tā atbrīvoties. Kā "Tasty" stāsta kaislīga multikatlu atbalstītāja un lietotāja Justīne Raševica, vislielākā kļūda ir bailes mēģināt ar to darboties. Viņa iedrošina, kā sadraudzēties ar multikatlu un nepieļaut kļūdas, tajā gatavojot.
  • Bieži vien forumos var lasīt, ka cilvēki nopērk multikatlu vai saņem to dāvanā, bet baidās tajā sākt gatavot. "Ir bail kļūdīties. No vienas puses, tas ir saprotams, bet sākumā nevajag izmantot ļoti dārgus produktus. Mēģini gatavot mazākā daudzumā un vienkāršākas lietas. Ir bail no daudzajām programmām, bet vairāk vai mazāk funkcija visām ir viena – siltums un gatavošana."
  • Dažkārt multikatlu lietotāji neizlasa instrukciju un gatavo vienā programmā, un tad visi ēdieni sanāk vienādi. "Tas notiek, kad izvēlas vienu režīmu un pie tā pierod. Var jau multicook režīmā gatavot visu, sākot ar biskvītu, maizi, un beidzot ar sautējumu un zupu, bet iesaku pamēģināt ko citu. Receptes, ko ražotājs dod līdzi, pērkot multikatlu, ir piemērotas katrai programmai. Es tieši tāpat mācījos – vispirms pamēģināju tā, kā rakstīts grāmatā. Ja man kaut kas nepatika, pamainīju temperatūru vai gatavošanas laiku. Taustoties atrodi savu ideālo variantu."
  • Cilvēki baidās, ka, gatavojot multikatlā, viss sanāks kā sautējums. "Tas notiek tad, ja ir nepareizs ūdens daudzums. Piemēram, sīpolos, sēnēs, ķirbjos, kabačos, paprikā jau tā ir daudz ūdens. Ja pievienosi papildu ūdeni, patiešām sanāks sautējums, gribot negribot." Bet vai multikatlā vispār jālej ūdens, jautāju Justīnei. "Ja gatavoju dārzeņus, kuros pašos ir daudz ūdens, ūdeni leju pavisam maz, vien tasīti, ar nosacījumu, ka tos ievietoju katlā pirmos. Tas attiecas arī uz sasaldētajiem dārzeņiem. Pareizi būtu saldētos dārzeņus vispirms atsaldēt, bet es tā nedaru, lieku katlā uzreiz. Ja pievieno ūdeni un redzi, ka tā ir par daudz, viens variants ir atvērt vāku, lai tas iztvaiko (tāpat kā gatavojot uz plīts, kad liekais šķidrums iztvaiko). Un otrs – jāpalielina temperatūra, jo ūdens augstākā temperatūrā labāk iztvaiko."
  • Vēl Justīne novērojusi kļūdu, ka produktus saliek multikatlā nepareizā secībā. "Ir produkti, kas pagatavojas ātrāk. Ja apakšā liksi kartupeļus un virsū svaigu gaļu, kartupeļi būs izšķīduši, bet gaļa vēl nebūs gatava. Ir cilvēki, kas pirms tam gaļu apcep uz pannas, es tā nedaru, visu gatavoju tikai multikatlā. No sākuma tur apcepu, piemēram, sīpolus un burkānus, tad pievienoju nosusinātu gaļu, un tad pēc tam kartupeļus. Taisu vāku ciet un lai viss lēnām sautējas."
  • Stāstu Justīnei, ka man gadījies ielikt dārzeņus augšējā sietiņā, bet tie nekļūst mīksti. Viņa iesaka, ka, lai augšā novietotie dārzeņi labāk izsautētos, apakšā jābūt lielākam ūdens daudzumam, jābūt daudz tvaika. Kad viņa tvaicē dārzeņus, apakšā vāra kartupeļus.
  • Garšvielas nereti tiek pievienotas nepareizā laikā. "Multikatls ir slēgta vide. Ir cilvēki, kas garšvielas pievieno pašā sākumā, bet tas nav pareizi. Jebkuros kulinārijas kursos māca, ka garšvielas jāliek pašās beigās, 10–15 minūtes pirms ēdiena gatavības." Justīne stāsta, ka katrai garšvielai iedarbības sākas tikai pēc 10–15 minūtēm. "Ja pievienosi sāli, uzreiz pagaršosi, tad ēdiens vēl nebūs sāļš, bet, pagaršojot vēlreiz pēc 10 minūtēm, var jau būt par sāļu." Krējumu arī liec nevis gatavošanas sākumā vai vidū, bet beigās.
  • Kļūda ir pārlieku bieži virināt multikatlu. "Ir divas galējības – vai nu nevērt vaļā nemaz (kas ir ļoti prātīgi), vai virināt pārāk bieži. Tomēr pārbaudīt vajag. Bet tiklīdz ver vaļā multikatlu, tā tiek paildzināts gatavošanas process, jo katls zaudē savu iekšējo temperatūru."
  • Justīne iesaka strādāt ar silikona lāpstiņu, nevis dakšu vai nazi. "To jebkurš pavārs teiks, ka pannās un katlos nedrīkst izmantot metāla priekšmetus. Bet ne vienmēr tā darām, un tad sakām, ka pats multikatls ir slikts. Es bieži lasu "Facebook" komentārus par šo. Var strādāt arī ar koka lāpstiņu, bet, manuprāt, labāka ir tieši silikona, jo ar to nekādā veidā nevar saskrāpēt katlu. Jāatzīst gan, ka multikatla teflona pārklājums pats ar laiku nolietojas un sāk "atdalīties", gatavojot ēst."
  • Netīri multikatlu ar abrazīvajiem līdzekļiem, piemēram, sodu. Ja gadījies piededzināt, tad ielej karstu ūdeni un atstāj uz nakti. Vēl tīrīšanai var izmantot arī maigas lupatiņas, kas nav raupjas.
  • Arī multikatlā var piededzināt ēdienu. "99 procentos gadījumu katlos ar teflona pārklājumu var piededzināt ēdienu, jo pats pārklājums ir plānāks. Jebkuram produktam, ko gatavo, tomēr vajag mazliet eļļas. Nevis liet eļļu virsū, bet es katru reizi, kad beidzu katlu lietot, iesmērēju ar eļļu, lai tas nekalst. Ja liek iekšā sausus produktus un katls nav ne iesmērēts ar eļļu, ne tajā ieliets nedaudz ūdens, tad ēdiens piedeg. Es arī "Facebook" bieži lasu sūdzības, ka tie ir slikti katli, kas rauj klāt. Protams, arī ražotāju piedāvāto katlu kvalitāte ir dažāda. Tomēr, ja katlu nomazgā un neiesmērē ar eļļu, un pats produkts arī neizdala nekādu taukvielu, tad nav nekādas slīdvielas, lai ēdiens nepiedegtu. Un ar laiku pārklājuma virsējā kārtiņa arī nolietojas," stāsta Justīne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!