Foto: Iri Greco / BrakeThrough Media
Pieredzējušais Latvijas šosejas riteņbraucējs Gatis Smukulis gatavs startēt vēl sešus gadus un cīnīties par ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Šonedēļ norisināsies Latvijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā, par valsts čempiona titulu cīnoties pašmāju vadošajiem sportistiem. Sacensības sāksies ceturtdien, 28.jūnijā, kad visu čempionāta grupu sportisti Rīgā esošajā Biķernieku kompleksajā sporta bāzē sacentīsies individuālajā braucienā. Savukārt 30.jūnijā Latvijas čempionāts pārcelsies uz Kurzemes pilsētu Sabili, kur par godalgām grupas braucienā sacentīsies jauniešu, junioru puišu un meiteņu, kā arī elites sieviešu grupu sportisti, veicot 72 un 96 kilometru garas distances. Sacensības turpināsies 1.jūlijā Talsos, kur pilsētas svētku ietvaros par čempiona tituliem grupas braucienā spēkiem mērosies elites un U-23 vīru, kā arī dažādu amatieru grupu sportisti.

"Latvijas čempionātu gaidu, būs pozitīvi un interesanti. Mana prioritāte ir individuālais brauciens. Grupas braucienā lielākas izredzes vinnēt ir Cēsīs vai Priekuļos, kur ir kalniņi un smagāka trase. Tur nav laimes spēles. Savukārt Talsu apkārtne ir diezgan līdzena, bet fināla aplis būs pilsētā, kur būs nedaudz smagāk nekā pārējā trasē," teica Smukulis.

Viņaprāt, šogad grupas braucienā katrs sportists cīnīsies vairāk pats par sevi un nebūs komandas darba.

"Tas atvieglos sacensību gaitu un padarīs tās interesantākas. Nebūs tā, kā pērn, kad aizbrauc kopā četri "Rietumu Bankas" riteņbraucēji un [Krists] Neilands, bet peletonā paliek Emīls [Liepiņš] un [Andris] Vosekalns, kuri nestrādā, lai gan ir tāda paša līmeņa riteņbraucēji. Ja tu viņus aizved svaigus līdz finišam, tad izredzes uzvarēt nav vieglas, jo visu dienu ķerts atrāviens. Šogad tādas situācijas nebūs. Cīnīsimies, būs interesanti," stāstīja Smukulis.

Smiltenietis arī atklāja, ka ir labā fiziskā formā, lai gan kādu laiku nav startējis sacensībās.

"Kopš 10.jūnija neesmu startējis, ir liels pārtraukums bijis. Priekš individuālā brauciena būs labi, bet grupas braucienā beigās varbūt varēs just, ka kādu laiku nav bijis sacensību prakses," skaidroja riteņbraucējs.

Smukulis Francijas profesionālo kontinentālo komandu "Delko Marseille Provence KTM" pārstāv otro sezonu pēc kārtas. Pērn viņš palika bez skaļiem panākumiem, sezonas otrajā pusē cīnoties ar traumas sekām.

"Šie divi gadi bijuši pa augšām un lejām. Arī šogad bija kritiens, turklāt sacensībās Gabonā saķēru vēdera vīrusu. Visam esmu ticis pāri un piedalos sacensībās. Nebija atjaunošanās perioda, kurā par 100% pacelt savu formu. Bija vēdera vīruss, pēc tam sacensības, nesanāca laika atpūsties. Visu laiku atrados spriedzē. Tomēr vēl sezonas liela daļa priekšā, būs diezgan daudz sacensību. Domāju, ka būs labi," stāstīja riteņbraucējs.

Šosezon UCI kategorizētajās sacensībās un to posmos uzvaras guvuši trīs Latvijas riteņbraucēji Krists Neilands, Toms Skujiņš un Emīls Liepiņš.

"Tas ir ļoti pozitīvi, prieks par džekiem. Cerams, ka tā arī turpināsies un tas palīdzēs piesaistīt finanses riteņbraucējiem. Sponsoru lielāka interese varētu pacelt riteņbraukšanas līmeni Latvijā un jaunajiem riteņbraucējiem būtu vairāk iespēju," atzīmēja Smukulis.

Pašlaik 31 gadu vecais Smukulis, spītējot pēdējo divu sezonu neveiksmēm, gatavs startēt vēl aptuveni sešus gadus un cīnīties par ceļazīmi uz Tokijas olimpiskajām spēlēm, kas norisināsies pēc diviem gadiem.

"Domāju braukt vēl līdz 37 gadiem, tikai jātiek uz pareizā viļņa. Viss vēl ir priekšā. Tas, ka pāris gadi bijuši klusāki, nenozīmē, ka metīšu visam mieru. Domāju, ka pats labākais vēl tikai tuvosies," uzsvēra smiltenietis.

2016.gadā Smukulis uzvarēja Latvijas čempionātā gan grupas braucienā, gan individuālajā distancē, bet "Vuelta a Espana" velobraucienā viņš bija ļoti aktīvs un pat divus posmus noslēdza pirmajā desmitniekā, kā arī guva 21.vietu pasaules čempionāta individuālajā braucienā. Tiesa, sportists neizcīnīja iespēju piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, bet tika atzīts par Latvijas gada labāko riteņbraucēju.

"Biju labākais, izpildīju normatīvu, uzvarēju Latvijas čempionātā abas distances, kā arī vienīgais līdz tam biju nopelnījis UCI Pasaules tūres punktus," teica Smukulis, kurš par netikšanu uz Riodežaneiro ir sarūgtināts, bet daudz pie sirds to neņem. "Drīz jau beigsies nākamā četrgade. Cīnīšos par vietu izlasē, un tad jau redzēs, kā būs."

Pērn Latvijas čempionāta grupas braucienā uzvarēja Neilands, kurš aiz sevis atstāja Kasparu Serģi un Viesturu Lukševicu. Tikmēr individuālajā braucienā ātrākais bija Aleksejs Saramotins, otrais bija Toms Skujiņš, bet bronza tika Neilandam.

Savukārt Smukulis individuālajā braucienā bija ceturtais, bet grupas braucienā ieņēma devīto pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!