Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase, gatavojoties 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm, pirmdien ar rezultātu 71:79 (21:28, 21:18, 18:9, 11:24) piedzīvoja zaudējumu Krievijas valstsvienībai.

Latvijas komandas sastāvā rezultatīvākais spēlētājs ar 22 punktiem bija Jānis Strēlnieks, bet ar deviņiem punktiem izcēlās Mārtiņš Meiers. Savukārt septiņas atlēkušās bumbas savāca Žanis Peiners, kura kontā arī četras rezultatīvas piespēles.

Krievijas izlases sastāvā rezultatīvākais spēlētājs ar 23 punktiem bija Dmitrijs Hvostovs.

Latvijas izlases starta pieciniekā devās Strēlnieks, Dairis Bertāns, Dāvis Bertāns, Artis Ate un Meiers, bet rezultātu ar tālmetienu atklāja Strēlnieks. Krievijas izlase pēcāk veica ievērojamu atrāvienu, rezultātam kļūstot 19:4 Krievijas labā.

Mājiniecei gan izdevās samazināt rezultāta starpību līdz septiņiem punktiem un veiksmīgi sākt otro ceturtdaļu, panākot 28:32 un pietuvojoties krieviem. Spēle turpinājumā bija līdzīga, turklāt Latvijas rindās rezultatīvu sniegumu demonstrēja Strēlnieks, kurš vairākkārt precīzi noslēdza uzbrukumus.

Pirmo puslaiku Latvija pabeidza ar četru punktu deficītu, bet vadību spēlē trešajā ceturtdaļā panāca 50:48, kad precīzs bija Meiers. Pirms tam tehniskās piezīmes saņēma Ate un krievu spēlētājs Sergejs Karasevs.

Tāpat Krievijas izlases sastāvā piekto piezīmi saņēma viens no komandas līderiem Timofejs Mozgovs, taču arī Dairis Bertāns saņēma tehnisko piezīmi. Nedaudz vēlāk piekto sodu nopelnīja arī Strēlnieks.

Piezīmēm bagātā mačā Latvija spēja saglabāt vadību, taču nedaudz vairāk kā trīs minūtes pirms mača beigām atkal nonāca iedzinējos ar 69:71. Krievija pēdējās minūtēs veica 23:2 izrāvienu, kas viesiem palīdzēja izcīnīt uzvaru mačā.

Latvijas un Krievijas izlases savā starpā spēkojušās 20 reizes, Latvijai svinot trīs uzvaras, tajā skaitā gūstot panākumu arī pērn Eiropas čempionāta apakšgrupas mačā (84:69). Turnīrā gan nedaudz sekmīgāki bija Krievijas basketbolisti, kuri izcīnīja ceturto vietu, kamēr latvieši bija piektie.

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars solīja, ka mačā ar Krieviju piedalīsies visi vadošie valstsvienības spēlētāji. Tāpat komandu klātienē atbalsta Latvijas basketbola spožākā zvaigzne Kristaps Porziņģis, kurš šobrīd dziedē savainojumu.

Latvijas un Krievijas basketbola valstsvienību spēle "Arēnā Rīga" tiek aizvadīta valsts jubilejas gada noskaņās, kas izpaužās gan laukuma noformējumā, gan mākslinieciskajos priekšnesumos, kurus sniedza katra novada vēstneši.

Latvijas izlase ceturtdien aizvadīja treniņspēli pret Baltkrieviju (90:60), komandu pārstāvot 11 basketbolistiem. Malā palika sasirgušais Andrejs Gražulis, kā arī spēlētāji, kuri tikai šonedēļ atgriezušies no savu klubu izšķirošajām cīņām par Itālijas, Spānijas, Grieķijas un Lietuvas čempionātu medaļām. Piektdien komandai iedota brīvdiena, bet sestdien un svētdien basketbolisti turpināja gatavošanos pirmdienas mačam. Pēc mača ar Baltkrieviju no izlases tika atskaitīti jaunais Artūrs Žagars un Dāvis Lejasmeiers.

Pasaules kausa kvalifikācijā Latvijas izlase 28.jūnijā viesos Stokholmā spēlēs ar Zviedriju, bet 1.jūlijā pretinieku laukumā Kijevā tiksies ar Ukrainu.

Pasaules kausa kvalifikācijas B apakšgrupā pēc četrām kārtām Ukrainai ir trīs uzvaras, Turcija un Latvija izcīnījušas pa diviem panākumiem, bet Zviedrijai ir viena uzvara un trīs zaudējumi.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmes uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

Latvijas izlases kandidātu saraksts gaidāmajām 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm:

Jānis Strēlnieks (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Rihards Lomažs, Ronalds Zaķis (abi - "Ventspils"), Dairis Bertāns (Milānas "EA7 Emporio Armani", Itālija), Jānis Blūms (Saragosas "Tecnyconta", Spānija), Artūrs Ausējs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Artis Ate, Kaspars Vecvagars (abi - "VEF Rīga"), Jānis Timma, Rinalds Mālmanis (abi - Vitorijas "Kirolbet Baskonia", Spānija), Žanis Peiners (Stambulas "Dariššafaka", Turcija), Rodions Kurucs (Barselonas "Lassa", Spānija), Ojārs Siliņš (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Dāvis Bertāns (Sanantonio "Spurs", NBA), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Rolands Freimanis ("Gaziantep", Turcija), Andrejs Gražulis ("Parma", Krievija), Anžejs Pasečņiks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!