Foto: F64
Latvijas vieglatlēte Gunta Latiševa-Čudare sestdien Ogrē, kur noslēdzās tradicionālās Prezidenta balvu sacīkstes, uzrādīja augstvērtīgāko rezultātu dāmu konkurencē, kamēr kopvērtējumā Latvijas komanda triju Baltijas valstu konkurencē palika otrā.

Par kopvērtējuma uzvarētāju ar 272 punktiem kļuva Lietuva, Latvijas vieglatlēti viņiem zaudēja sešus punktus, kamēr trešā ar 262 punktiem bija Igaunija. Latvijai pamatīgu triecienu cīņā par uzvaru kopvērtējumā piektdien deva abas 4x100 metru stafešu komandas, kuras pēc kļūdām stafetes maiņā tika diskvalificētas.

Zīmīgi, ka pēc pirmās dienas līdere ar 134 punktiem bija Igaunija, kamēr Latvijai bija 124, bet Lietuvai 121 punkts.

Savukārt individuālajā vērtējumā dāmām augstvērtīgāko rezultātu uzrādīja Latiševa-Čudare, kura 200 metru distanci veica 22,94 sekundēs, kas viņai pēc Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) punktu tabulām deva 1141 punktu. Jāpiebilst, ka Latiševa-Čudare, kura pērn gada nogalē tika atzīta par Latvijas sporta uzlecošo zvaigzni, jo kļuva par Eiropas U-23 čempioni 400 metros, tikai par 14 punktiem pārspēja citu Latvijas sprinteri Sindiju Bukšu. Viņa piektdien 100 metrus veica 11,34 sekundēs, tikai par piecām sekundes simtdaļām atpaliekot no maija beigās "Rīgas kausos" pašas sasniegtā valsts rekorda.

Tikmēr vīriem augstvērtīgākais rezultāts bija igauņu šķēpmetējam Magnusam Kirtam, kurš piektdien rīku raidīja 86,70 metrus tālu, kas viņam deva 1197 punktus.

Prezidenta balvu sacensības tika aizvadītas jau 24.reizi, no tām jau septīto gadu pēc kārtas formātā, kur par uzvaru kopvērtējumā cīnās Baltijas valstu vieglatlētu komandas. Pērn komandu kopvērtējumā ar piecu punktu pārsvaru triumfēja Latvija, uzvarot otro gadu pēc kārtas.

Piektdienas vakarā norisinājās krāšņa sacensību atklāšanas ceremonija, kurā atlētus sveica Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un citas valsts amatpersonas, kā arī uzstājās Valmieras grupa "Age of Stones" un Latvijas vieglatlētikas zvaigznes stadionā svinīgi ienesa karogu un iededza sacensību lāpu.

Šīs sacensības no citām atšķiras ar to, ka uzvarētājus individuālajās disciplīnas apbalvo uzreiz norises vietā, savukārt Prezidenta balvu ieguvējus gan komandu, gan individuālajā kopvērtējumā apbalvo vēlāk, īpašā pieņemšanā pie Valsts prezidenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!