Foto: DELFI.lt

Latvijas futbola izlase otrdien Viļņā Baltijas kausa izšķirošajā spēlē cīnījās neizšķirti 1:1 (0:0) ar Lietuvas valstsvienību, ar ko Miksu Pātelainena vadītajai Latvijas valstsvienībai pietika, lai ceturto gadu pēc kārtas un 13.reizi vēsturē tiktu pie trofejas.

Latvijas izlases rindās vārtus guva aizsargs Kaspars Dubra, kurš šajā mačā pildīja komandas kapteiņa pienākumus. Viņš izcēlās spēles 46.minūtē, kamēr lietuvieši izlīdzinājumu panāca 86.minūtē pēc Karoļa Laukžemja sitiena ar galvu.

Latvija spēles pirmajā daļā spēlēja agresīvi, bet vārtus neguva, kamēr otrā puslaika sākumā viesiem izdevās panākt vēlamo. Savukārt spēles beigu daļā Latvija centās nosargāt pārsvaru un darbojās no aizsardzības, taču par to nācās samaksāt ar zaudētiem vārtiem. Tiesa, pēc tam viesiem izdevās nosargāt sev vēlamo neizšķirtu un triumfēt Baltijas kausa izcīņā.

Turnīra noslēgumā Latvijai bija četri punkti, Igaunijai trīs, bet Lietuvai viens punkts.


Viesu komandas vārtos devās Kaspars Ikstens, kurš tieši otrdien atzīmēja savu 30.dzimšanas dienu. Tāpat sākumsastāvā tika pieteikti Kaspars Dubra, kurš pildīja kapteiņa pienākumus, Vitālijs Jagodinskis, Gints Freimanis, Raivis Andris Jurkovskis, Igors Tarasovs, Gļebs Kļuškins, Ritvars Rugins, Jānis Ikaunieks, Vladimirs Kamešs un Aleksejs Višņakovs.

Latvijas izlases galvenais treneris Miksu Pātelainens līdz ar to pārsteidza, uzbrukumā laižot Kamešu un Višņakovu.

Latvijas izlasei šajā mačā nepalīdzēja komandas pamatvārtsargs Andris Vaņins un aizsargs Mārcis Ošs, kuri guvuši savainojumus. Vaņinu mikrotraumas dēļ izlases treneru korpuss nolēma atstāt Latvijā, lai viņa savainojumam tiktu veikta padziļinātāka izmeklēšana.

Spēles sākums bija līdzīgs, abām komandām uzbrukumu noslēguma fāzēs pieļaujot kļūdas. Latvijas izlase spēlēja aktīvi un regulāri presēja ne tikai lietuviešu aizsargus, bet arī vārtsargu.

Cīņas 21.minūtē Latvijas izlasei izdevās trīs bīstami sitieni pēc kārtas. Viss sākās ar aktīvu Latvijas spēlētāju presingu, kas izprovocēja pretinieku kļūdu. Vispirms sita Višņakovs, taču bumbu atvairīja vārtsargs, pēc tam atvairīja arī atkārtotu Ikaunieka sitienu, līdz tas pats Ikaunieks raidīja bumbu pāri vārtiem.

Puslaika vidū Latvija bija pārņēmusi iniciatīvu, tomēr turpinājumā aktīvāki bija arī lietuvieši, kuri 27.minūtē izdarīja bīstamu sitienu gar Ikstena vārtiem, kad centrējumu izdarīja Fjodors Černihs, taču bumbu neviens no partneriem neuztvēra.

Ikstens komandu glāba spēles 30.minūtē, un arī līdz puslaika beigām bīstamāki bija lietuvieši, kuri labu uzbrukumu izveidoja arī 42.minūtē, taču līdz noslēdzošajam sitienam netika, savukārt vēl pēc divām minūtēm Latviju atkal glāba vārtsargs.

Savukārt otrā puslaika sākums teicams bija Latvijas izlasei, kura ieguva tiesības izpildīt brīvsitienu. Lietuvas izlases spēlētājs savā soda laukumā nespēja apstrādāt bumbu un tā nonāca pie Dubras, kurš no desmit metriem izdarīja neatvairāmu sitienu. Dubram tie bija otrie vārti izlases rindās.

Arī nākamajās minūtēs pārsvars bija Latvijai, bumbu vēl vienu reizi vārtos ieraidot Višņakovam, taču tobrīd tika fiksēta aizmugure, tāpēc pārsvaru dubultot Latvijai neizdevās.

Savukārt turpinājumā jau liels pārsvars bija Lietuvai, jo Latvija spēlēja no aizsardzības pozīcijām. Ilgu laiku tas atmaksājās, tomēr 86.minūtē lietuvieši panāca neizšķirtu, kad pēc centrējuma ar galvu precīzi sita Laukžemis, bumbai trāpot pa vārtu stabu un ielecot Ikstena sargātajā cietoksnī.

Atlikušajā laikā lietuviešiem bija arī iespēja izraut uzvaru, taču par laimi Latvijas izlase aizsardzībā nospēlēja bez kļūdām.

Latvijas valstsvienība Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas 139.vietā, kamēr Lietuvas izlase ir 133.pozīcijā.

Savā pirmajā Baltijas kausa spēlē Latvija, galvenā trenera amatā debitējot somu speciālistam Pātelainenam, atjaunotajā Daugavas stadionā sestdien ar 1:0 uzvarēja Igauniju, vienīgos vārtus ar skaistu sitienu gūstot Jānim Ikauniekam. Tikmēr Lietuva pirmajā mačā ar 0:2 piekāpās igauņiem.

Šīs treniņnometnes laikā no valstsvienības sastāva veselības likstu dēļ izkrituši aizsargs Vjačeslavs Isajevs, kā arī uzbrucēji Dāvis Ikaunieks un Vladislavs Gutkovskis. Pa šo laiku komandas rindas papildinājuši Aleksejs Višņakovs, Dmitrijs Hmizs, Vitālijs Rečickis un Roberts Uldriķis.

Jau ziņots, ka Latvijas nacionālās izlases galvenais treneris Pātelainens par saviem palīgiem ir izraudzījies Skotijas speciālistu Gordonu Jangu, kurš pašlaik ir dzimtenes otrās līgas komandas "Falkirk" galvenā trenera asistents, kamēr no Latvijas treneriem tas ir Mareks Zuntners no "Liepājas"/"Mogo" un Aleksandrs Koliņko, kurš strādā citā pašmāju klubā RFS.

Tikmēr izsaukumu uz izlasi pēc pusotra gada pārtraukuma izpelnījies "Liepāja"/"Mogo" uzbrucējs Artūrs Karašausks, kuram bija konflikts ar iepriekšējo valstsvienības stūrmani Aleksandru Starkovu, tāpēc durvis uz nacionālo komandu viņam bija slēgtas.

Tāpat uz valstsvienību izsaukts pussargs Vladimirs Kamešs, kurš pagājušajā nedēļā palīdzēja Krasnojarskas "Jeņisej" komandai pirmo reizi vēsturē izcīnīt ceļazīmi uz Krievijas premjerlīgu. Arī šis futbolists pirms tam nebija starp Starkova favorītiem, lai arī stabili spēlēja Krievijas pēc spēka otrajā līgā.

Savukārt no iepriekšējiem sasaukumiem valstsvienībā nav tādu futbolistu kā Oļega Laizāna, Dāvja Indrāna, Ņikitas Koļesova un Jevgeņija Kazačoka.

Atšķirībā no citām reizēm šoreiz sasaukumā nav arī Polijā spēlējošā vārtsarga Pāvela Šteinbora, kuram esot neliela muguras trauma, kamēr uzbrucējs Deniss Rakels pats izvēlējies nepārstāvēt izlasi, jo viņš devies atvaļinājumā ar ģimeni.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Baltijas kausa izcīņa ir vecākais starptautiskais futbola turnīrs Eiropā, un tieši Latvijas izlase uzvarējusi iepriekšējos trijos turnīros. Tā ar 12 trofejām ir šo sacensību titulētākā valstsvienība. Lietuva tikmēr Baltijas kausu ieguvusi 11 reizes, kamēr Igaunija - trīs.

Pēc Baltijas kausa izcīņas Latvijas valstsvienība Daugavas stadionā pārbaudes mačā tiksies ar Azerbaidžānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!