Foto: LETA
Latvijas futbola izlases jaunais galvenais treneris Miksu Pātelainens bija nedaudz pārsteigts, ka viņa vadītajai komandai izdevās tik labi saspēlēties Baltijas kausa mačā pret Igauniju, pēc uzvaras atklāja somu speciālists.

Jau ziņots, ka Latvijas futbola izlase, pie valstsvienības stūres debitējot Pātelainenam, sestdien rekonstruētajā Daugavas stadionā Baltijas kausa mačā ar rezultātu 1:0 (0:0) pārspēja Igauniju.

Latvijas futbolisti nekautrējās kontrolēt bumbu un aktīvi uzbrukt, kas rezultējās ar Jāņa Ikaunieka vārtu guvumu spēles 70.minūtē.

"Mūsu spēlētāji parādīja lielisku disciplīnu. Pirmajā puslaikā labi piespēlējām, bet pēc tam tas nedaudz pazuda. Igaunija ar maiņām mūsu dzīvi otrajā puslaikā nedaudz sabojāja. Pirmais puslaiks man ļoti patika, radījām bīstamas situācijas, arī trāpījām pa pārliktni. Pirmajās 45 minūtēs kontrolējām spēli," pēcspēles preses konferencē stāstīja Pātelainens.

Somu treneris pauda gandarījumu par Ikaunieka skaistajiem vārtiem un izcīnīto uzvaru.

"Šis ir labs sākums, bet tikai sākums - mums jāiet uz priekšu. Mūsu aizsargi arī labi darbojās, spēles izskaņā spēja novērst bīstamus momentus pie mūsu vārtiem. Malējie aizsargi Vladislavs Gabovs un Vitālijs Maksimenko spēlēja ļoti labi - skrēja pa laukumu un uzbrukumā veica centrējumus," atzīmēja Latvijas izlases jaunais stūrmanis.

Spēles dienā tika paziņots, ka Latvijas izlasei nevarēs palīdzēt uzbrucēji Vladislavs Gutovskis un Dāvis Ikaunieks, bet pirms tam valstsvienības treniņnometni pameta Vjačeslavs Isajevs. Šī trijotne traumās iedzīvojās jau klubā.

"Bijām rēķinājušies, ka viņi varētu spēlēt pēc tam nākamajās spēlēs, bet pēc mūsu ārstu pārbaudēm sapratām, ka tas nebūs iespējams. Ļoti žēl, jo tie ir spēcīgi futbolisti. Bet no otras puses šī ir laba iespēja citiem spēlētājiem. Komandai pievienojies Roberts Uldriķis, jo Ikaunieks un Gutkovskis mums nepalīdzēs. Mums ir arī Aleksejs Višņakovs, kura pozīcija gan ir nedaudz cita. Roberts regulāri gūst vārtus virslīgā un viņu esmu ievērojis. Viņš ir pelnījis izsaukumu," uzsvēra Pātelainens.

Baltijas kausa ieguvēja tiks noskaidrota otrdien, kad Latvija viesosies pie Lietuvas. Uzvarai turnīrā un trofejas nosargāšanai Latvijas izlasei pietiks ar neizšķirtu.

"Nezinu, cik daudz būs izmaiņu uz nākamo spēli. Šodien atzīmēsim uzvaru pār Igauniju, bet par Lietuvas spēli domāsim ar rītdienu. Protams, esmu domājis par iespējamām izmaiņām. Pret Lietuvu spēlēsim, lai izcīnītu uzvaru nevis neizšķirtu, lai iegūtu Baltijas kausu. Zinām, ka Lietuvai ir labi un ātri spēlētāji, tas nebūt nebūs viegls mačs. Jā, Igaunija viņus uzvarēja ar 2:0, tomēr lietuviešiem bija labas iespējas gūt vārtus," skaidroja Pātelainens.

Igaunijas izlases sastāvā bija daudzi ārzemēs spēlējoši futbolisti, bet valstsvienībai Baltijas kausā nepalīdz UEFA Čempionu līgas finālā spēlējušās Anglijas premjerlīgas komandas "Liverpool" aizsargs Ragnārs Klavans.

"Uzvara pār kaimiņu Igauniju ir salda. Jā, tai nebija spēcīgākais sastāvs, bet tā tik un tā ir laba komanda. Arī mana pirmā spēle Somijas izlasē bija uzvara ar 1:0 [pret Sanmarīno], ko gan diez ko labu neatceros," teica Pātelainens.

Viņš ar izlases futbolistiem aci pret aci tikās tikai šajā pirmdienā.

"Ar Latvijas izlasi esam strādājuši maz - tikai dažas dienas. Biju nedaudz pārsteigts, ka komanda tik labi kustināja bumbu. Tas nozīmē, ka puišiem ir potenciāls. Protams, nevajag jau no sākuma sadomāties par daudz - jāiet no spēles uz spēli," secināja Pātelainens.

Baltijas kausa izcīņa ir vecākais starptautiskais futbola turnīrs Eiropā, un tieši Latvijas izlase uzvarējusi iepriekšējos trijos turnīros. Tā ar 12 trofejām ir šo sacensību titulētākā valstsvienība. Lietuva tikmēr Baltijas kausu ieguvusi 11 reizes, kamēr Igaunija - trīs.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!