Foto: Publicitātes foto

Pārbaudes turnīrā, kas no 7. līdz 9. jūnijam norisināsies Itālijas pilsētā Kjeti, Armanda Uščina vadītā Latvijas vīriešu valstsvienība piedalīsies bez tās vadošajiem spēlētājiem Daiņa Krištopāna un Aivja Jurdža, informē Latvijas Handbola federācija.

Tāpat turnīrā nāksies iztikt arī bez Toma Lielā, Māra Veršakova, Austra Tuminska, Raita Puriņa, Artūra Kuģa. Lielākoties spēlētāji atteikuši dažādu veselības problēmu vai darba dēļ.

"Sākotnēji, protams, biju cerējis, ka savāksim optimālo sastāvu, jo šī ir praktiski pēdējā iespēja sanākt visiem kopā pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra. Tuminskis atteicās savainojuma dēļ, Krištopāns savainoja muguru Čempionu līgas finālā problēmas ar potīti bija Tomam Lielajam. Veršakovs un Puriņš nevarēs palīdzēt darba dēļ. Aivis Jurdžs bija gatavs braukt, bet ņemot vērā, ka nebūsim labākajā sastāvā, nolēmām viņam dot iespēju atpūsties pēc smagās sezonas un savest veselību kārtībā," atklāja Latvijas izlases galvenais treneris Armands Uščins.

"Lielāko daļu spēlētāju esmu redzējis darbībā, izņemot Seņkānu un jauno vārtsargu. Gribu redzēt kā sevi parādīs Andis Ērmanis. Itālijā mums būs labs mikslis no jaunajiem un pieredzējušajiem spēlētājiem. Redzēsim, kā komanda spēlēs bez vairākiem līderiem," piebilda treneris. "Rudenī pirms kvalifikācijas mums būs vien pāris treniņi, tāpēc šis ir labs turnīrs, kurā salikt punktus uz i."

Sastāvā kopumā iekļauti 15 spēlētāji, no kuriem tikai četri aizvadītajā sezonā spēlējuši ārzemēs – vārtsargs Edgars Kukša, izlases kapteinis Ingars Dude, Elvijs Borodovskis un Raivis Gorbunovs. Pārējie 11 spēlētāji ir no pašmāju klubiem. Iespēja debitēt pieaugušo izlasē būs Ludzas "Latgols" spēlētājam Normundam Seņkānam, kurš iepriekš kandidātu lokā ir bijis, taču oficiālās spēlēs nav piedalījies. "Latgols" Itālijas turnīrā būs pārstāvēta ar četriem jaunās paaudzes spēlētājiem, kuri valstsvienībā aizvadījuši līdz desmit spēlēm.

Vislielākā pārstāvniecība būs čempionei "Tenax", no kuras būs pieci spēlētāji, bet divi spēlētāji, ieskaitot SynotTip handbola Virslīgas rezultatīvāko un vērtīgāko spēlētāju Artūru Lazdiņu, būs no Rīgas "Celtnieka".

Pieredzējušākie spēlētāji no esošā sastāva ir jau pieminētie Kukša, Borodovskis un Dude, kuri valstsvienībā aizvadījuši, attiecīgi, 71, 66 un 63 spēles.

Latvijas izlase turnīrā sacentīsies ar mājiniece Itāliju, kā arī Turcijas un Ukrainas valstsvienībām.

Rudenī Latvija uzsāks Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, kur apakšgrupā pretiniekos būs Slovēnija, Nīderlande un Igaunija. Eiropas čempionātam kvalificēsies katras grupas divas spēcīgākās komandas, kā arī četras labākās trešo vietu ieguvējas. Uščins norādīja, ka, ja izdosies sapulcināt labāko sastāvu, izredzes kvalificēties finālturnīram ir reālas: "Izloze, manuprāt, ir ļoti laba. Domāju, ka ikviena komanda, kas ir mūsu grupā par to priecājas. Valstsvienības ir spēkos diezgan līdzīgas, rezultātus var izšķirt dažādi sīkumi. Problēma, kas mums ir bijusi gadu no gada, ir sastāvs. Ja spēsim sapulcināt spēcīgāko sastāvu, nebūs savainoto un neizkritīs kāds no vilcējiem, domāju, ka mums ir ļoti labas iespējas kvalificēties."

Latvijas izlases sastāvs turnīram Itālijā:
Edgars Kukša (Fredenbeck), Elvijs Kušners, Guntis Piļpuks, Artūrs Meikšāns, Normunds Seņkāns (visi - SK Latgols), Egīls Politers, Ņikita Pančenko, Emīls Kurzemnieks, Nils Kreicbergs, Andis Ērmanis (visi - Dobeles Tenax), Artūrs Lazdiņš, Rihards Leja (abi – Celtnieks Rīga), Elvijs Borodovskis (Haßloch, Vācija), Ingars Dude (Limoges Hand 87), Raivis Gorbunovs (Šala, Slovākija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!