Foto: Publicitātes foto

Titulētais britu velobraucējs Kristofers Frūms no "Sky" komandas piektdien ar izcilu solo sniegumu pārņēma vadību daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" kopvērtējumā, kamēr latvietis Krists Neilands ieņēma 66. vietu.

Frūms piektdien svinēja uzvaru sacensību 19.posmā, kurš bija pirmspēdējais kalnos. Viņš 184 kilometrus garo distanci veica piecās stundās, 12 minūtēs un 26 sekundēs, tuvāko sekotāju pārspējot tieši par trim minūtēm.

Frūmam šī bija otrā uzvara kādā no "Giro d" Italia" šī gada posmiem, kas viņam ļauj cerēt uz vēsturisku panākumu, kļūstot par visu trīs prestižāko daudzienu braucienu kopvērtējuma uzvarētāju vienlaicīgi.

Otrais finišu šajā etapā sasniedza ekvadorietis Ričards Karapazs ("Movistar"), bet vēl septiņas sekundes lēnāks bija francūzis Tibo Pino ("Groupama- FDJ").

Frūms no konkurentiem aizmuka jau 80 kilometrus pirms finiša, kad bija viena no kalnu pārejām, beigās svinot pārliecinošu uzvaru.

Tikmēr līdzšinējais līderis brits Saimons Jeitss no "Mitchelton-Scott" komandas, piedzīvoja pamatīgu fiasko, jo minētajā kalnā pamatīgi atpalika, beigās paliekot 79.vietā, Frūmam zaudējot gandrīz 39 minūtes.

Tikmēr Neilands no "Israel Cycling Academy" komandas, finišēja 35 minūtes un 24 sekundes pēc Frūma.

Kopvērtējumā Frūms, kurš ir četrkārtējs "Tour de France" uzvarētājs, pērn triumfējot arī "Vuelta a Espana" sacīkstēs, par 40 sekundēm pārspēj pērnā gada "Giro d'Italia" uzvarētāju nīderlandieti Tomu Dumulēnu no "Sunweb" vienības, kamēr jau četras minūtes un 17 sekundes līderim zaudē Pino.

Savukārt Neilands ir 81.vietā, pakāpjoties par septiņām pozīcijām augstāk, no līdera tagad atpaliekot trīs stundas, 11 minūtes un 18 sekundes. Jauno braucēju vērtējumā latvietis ir 17.vietā.

Turpinājumā šajā velobraucienā sestdien sekos vēl viens kalnu posms, kurā izšķirsies tūres uzvarētājs, bet velobrauciens noslēgsies svētdien Romā ar etapu pa līdzenumu.

Pirmie trīs velobrauciena posmi notika Izraēlā, bet pēc tam sacensības pārcēlās uz Itāliju.

Arī iepriekš "Giro d'Italia", kas norisinās jau 101.reizi, ir startējis ārpus Itālijas, taču ne reizi ārpus Eiropas kontinenta.

"Israel Cycling Academy" kā Izraēlas vadošā komanda ieguvusi "wild card" jeb rīkotāju īpašo ielūgumu dalībai šī gada velobraucienā, kur var spēkoties ar UCI Pasaules tūres vienībām. Pašlaik 23 gadus vecajam Neilandam šī ir debija prestižajās daudzdienu tūrēs.

Kontinentālā līmeņa vienība "Israel Cycling Academy" komandas rindās Neilands aizvada savu otro sezonu.

Neilands pērn tika kronēts par Latvijas čempionu grupas braucienā un šosezon sacensībās piedalās ar sarkanbaltsarkano karogu uz krekla.

No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vissekmīgāk kopvērtējumā startējis Pjotrs Ugrjumovs, kurš 1993.gadā bija otrais, 1995.gadā izcīnīja trešo vietu, bet gadu vēlāk ieņēma ceturto pozīciju. Savukārt 1999.gadā uzvaru šo sacensību posmā guva Romāns Vainšteins, bet 2007.gadā uzvaru komandu vērtējumā guva Raivja Belohvoščika pārstāvētā "Saunier Duval". No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vēl startējuši arī Andris Naudužs, Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins.

Pērn par šo sacensību uzvarētāju maijā kļuva Nīderlandes velobraucējs Toms Dumulēns no "Sunweb" komandas, kurš kopvērtējuma uzvarētāja laurus izrāva vien pēdējā - 21.posmā, kurā dalībnieki sacentās individuālajā braucienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!