Foto: LETA
Latvijas futbola izlases pirmās spēles jaunā galvenā trenera Miksa Pātelainena vadībā Latvijā nevarēs redzēt bezmaksas televīzijā, ceturtdien pavēstīja Latvijas Futbola federācija un translāciju tiesību turētāja "All Media Baltics".

LFF ceturtdien oficiāli parakstīja līgumu ar somu speciālistu Pātelainenu, ar kuru sākotnējā vienošanās ir līdz šī gada beigām – līdz jaunizveidotās UEFA Nāciju līgas sacensību noslēgumam. Ja Latvijas izlase apakšgrupu cīņās pret Gruziju, Andoru un Kazahstānu izcīnīs pirmo vietu, tad līgums automātiski tiks pagarināts līdz 2020. gada Eiropas čempionāta atlases noslēgumam. Jebkurā gadījumā, pēc Nāciju kausa spēlēm, abas puses sēdīsies pie galda un runās par iespējamo sadarbības turpināšanu.

Pātelainens jaunajā amatā debitēs 2. jūnijā Baltijas kausa spēlē pret Igauniju. Mačs notiks Rīgā, stadionā "Daugava", kurā Latvijas izlase nav spēlējusi daudzus gadus. Tas būs otrs notikums atjaunotajā stadionā "Daugava", kurā nākamnedēļ pēc svinīgās atklāšanas paredzētas vieglatlētikas sacensības "Rīgas kausi 2018".

Baltijas kausa ietvaros pēc tam Latvijas izlase 5. jūnijā viesos tiksies ar Lietuvu, bet 9. jūnijā atjaunotajā stadionā "Daugava" pārbaudes spēlē uzņems Azerbaidžānu. Pēc tam Latvijas izlase rudenī sāks dalību Nāciju kausā.

Tiesības translēt visus Latvijas izlases mačus ieguvusi "All Media Baltics", kas jūnija spēles rādīs internetā "TV Play", kā arī maksas platformā "Viaplay". Savukārt Nāciju kausa spēles plānots rādīt televīzijas kanālā TV6, kas gan arī nav pieejams virszemes televīzijā.

Paziņojot par futbola valstsvienības jaunumiem un iepazīstinot ar jauno galveno treneri Pātelainenu, prieku par atgriešanos stadionā "Daugava" neslēpa LFF izpilddirektors Edgars Pukinsks, kurš pēc dažām dienām pārņems ģenerālsekretāra pienākumus. "Neticējām, ka līdz Nāciju kausa spēlēm spēsim sagatavoties tik augstā līmenī. Var teikt, ka šobrīd mēs atveram jaunu lappusi Latvijas futbola vēsturē. Jā, mums savulaik nebija skaidrības par sadarbību ar stadionu, Izglītības un zinātnes ministriju, bet viss ir ļoti labi atrisinājies, mums šobrīd ir laba sadarbība, un Nāciju kausu varēsim aizvadīt visaugstākajā līmenī."

Līdz šim valstsvienība savas spēles aizvadīja "Skonto" stadionā, kas vairs neatbilst nepieciešamajām minimālajām prasībām. Turklāt "Skonto" stadionā vienas spēles aizvadīšana LFF izmaksāja aptuveni 80 000 eiro, bet stadionā "Daugava" mača aizvadīšana izmaksāšot aptuveni 4000 eiro.

"Jāatzīst, ka visa stadiona "Daugava" komanda ir gandarīta, ka Latvijas futbola izlase atkal spēlēs šeit. Jau no rekonstrukcijas sākuma darījām un vadījāmies pēc UEFA regulām, lai stadions atbilstu augstākajai kategorijai un tāds tas būs. Mums bija ambīcija, lai šeit ir augstākās raudzes futbola un vieglatlētikas stadions, un tāds te būs," apgalvo nacionālā stadiona "Daugava" valdes loceklis Elmārs Martinsons.

Martinsons klāstīja, ka stadionā augstākām prasībām atbilst mediju telpas, bet visvairāk domāts par sportistu, apkalpojošā personāla un līdzjutēju drošību. Stadionā darbojas video novērošana, bet tribīnēs atsevišķi izdalīti tā saucamajām "ultrām" un viesu līdzjutējiem paredzētie sektori. Stadiona vidū pret centrālajām tribīnēm ir uzbūvēts jauns 9x16 metru liels LED ekrāns, dzelzceļa pusē uzbūvēta speciālā skaņu aizsargsiena, kā arī krietni uzlabots apgaismojums – pārbaužu laikā par spilgtumu esot pat bijušas sūdzības no Purvciema māju augstāko stāvu iedzīvotājiem.

"Mums viss nav iekārtots kā tāds "iztikas minimums", bet ar skatu nākotnē," norāda Martinsons, uzsverot, ka jau pēc pirmās kārtas nodošanas šis ir modernākais stadions ne tikai Latvijā.

Pagaidām vienīgais lielākais mīnuss ir neapjumtās tribīnes, tomēr izbūvēt jumtu virs daļas tribīņu paredzēts nākamajā stadiona attīstības posmā.

Pukinsks ieļauj, ka nelabvēlīgos laika apstākļos neapjumtās tribīnes atbaidīs kādu daļu līdzjutēju no maču vērošanas klātienē. Tomēr šo mīnusu krietni kompensē komforts un mūsdienīgā sporta arēna, uzskata Pukinsks.

Pagaidām futbola laukumu klāj vēl iepriekšējais zālājs, kas daļēji nomainīts laukuma malā. Jau nākamgad ir plānots nomainīt futbola laukuma segumu, tas būs dabīgais un apsildāmais zālājs, līdz ar to stadions atbildīs visaugstākajām prasībām. Tāpat plānots nomainīt ap futbola laukuma esošo skrejceļu, kas atbildīs visaugstākajām vieglatlētikas prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!