Foto: AP/Scanpix/LETA

Naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika “Amgen Tour of California” daudzdienu velobrauciena sestajā posmā dienas atrāvienā iesaistījās Toms Skujiņš (“Trek – Segafredo”), kurš izcīnīja uzvaras trijos starpfinišos, pārņemot vadību kalnu karaļa vērtējumā. Finišu carnikavietis sasniedza 23. pozīcijā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācijas pārstāvis Toms Markss.

Kalifornijas tūres priekšpēdējais posms bija kāpumiem ļoti bagāts. 196 kilometru garās distances lielākā daļa veda kalnā augšup, braucējiem no 120 metriem virs jūras līmeņa paceļoties līdz pat 2615 metriem. Finišs atradās pie Dienvidu ezera (2022 metru virs jūras līmeņa augstumā). Jāatzīmē, ka šajā etapā, kas gan ir nedaudz pamainīts, 2016. gadā uzvaru svinēja mūsu riteņbraucējs Toms Skujiņš. Carnikavietis triumfējis arī šogad, kad palika nepārspēts sacensību trešajā posmā. Kopvērtējumā viņš atradās 20. vietā, 4 minūtes un 36 sekundes aiz kopvērtējuma līdera Tīdžjea Van Garderena.

Distances pirmajā daļā notika aktīva cīņa par atrāvienu. Pēc spraigas cīņas, izveidojās deviņu braucēju liela līderu grupa. Par prieku Latvijas līdzjutējiem, tajā ietilpa arī Toms Skujiņš. Atrāvienā bija arī viņa komandas biedrs Gregorijs Rats, pazīstamais holandietis Toms Jelte Slagters ("Dimension Data"), Losons Kredoks ("EF Eduacation First – Drapac p/b Cannaondale"), trešā posma otrās vietas ieguvējs Sīns Benets ("Hagens Berman Axeon").

Latvietis kalnainajā distancē bieži atradās līderu grupas vadībā un lieliski sevi apliecināja starpfinišos. Carnikavietis uzvarēja pirmajā sprinta starpfinišā, kā arī otrajā un trešajā kalnu starpfinišā. Tas deva vērtīgus bonusa punktus, lai uzlabotu pozīcijas kalnu karaļa un aktīvākā braucēja vērtējumos. Kad līdz finišam bija atlikuši 80 kilometri, līderu grupas pārsvars bija trīs minūtes. Grupas priekšā aktīvi strādāja kopvērtējuma līdera Tīdžeja Van Garderena pārstāvētā "BMC", kā arī "Sky" vienības.

Pēc tam, kad sportisti bija sasnieguši augstāko trases punktu, pārsvars starp atrāvienu un grupu, kas pēc lielā kāpuma kļuva ievērojami mazāka nekā pirmajā daļā, saruka līdz vienai minūtei. Vadošās komandas, kuru braucēji cīnās par augstām vietām kopvērtējumā, centās neaizlaist par tālu Skujiņa grupu, lai netiktu radīts apdraudējums cīņā par kopvērtējumu. "Sky" vīri pēdējos 50 kilometros pilnībā uzņēmās atrāviena ķeršanu.

Pēdējie 25 kilometri atkal veda pamatā kalnā augšā. Jau kalna sākumā sekotāji Skujiņa grupu bija teju panākuši. Pie tam, no sākotnējā atrāviena atkrita seši no deviņiem braucējiem. Visilgāk no bēgļiem vadībā noturējās tieši Toms un viņa bijušais komandas biedrs Kredoks, kuri demonstrēja lielisku cīņas sparu. Abi tika panākti 18 kilometrus pirms finiša. Mirkli pirms tam solo izrāvienā devās austrālietis Laklans Mortons ("Dimension Data"). Ilgi gan vadībā viņš neatradās, jo drīz vien sākās izšķirošā cīņa par kopvērtējumu.

Vispirms vadībā izvirzījās kopvērtējuma otrajā vietā esošais kolumbietis Egans Bernals un viņa komandas biedrs no "Sky" vienības Džogīgans Hārts. Vēlāk abus panāca kopvērtējuma līderis Van Gardenens. 14 kilometrus pirms finiša kāpumā solo vadībā nonāca Bernals, kurš pakāpeniski savu pārsvaru pār sekotājiem tikai palielināja un jau visai ātri bija kļuvis arī par virtuālo kopvērtējuma līderi.

Līdz finišam kolumbietis turpināja demonstrēt nesalaužamu tempu. Pelnīti viņš kļuva par posma uzvarētāju, tuvāko sekotāju Ādamu Jeitsu apsteidzot par 1 minūti un 28 sekundēm. Labāko trijnieku tikmēr noslēdza lielisku darbu paveikušais Hārts (+00:01:30). Van Garderens finišēja septītajā pozīcijā – 1 minūti un 38 sekundes aiz Bernala.

Toms Skujiņš, kurš atrāvienā pavadīja vairāk nekā 150 kilometrus, kā arī izcēlās ar lielisku sniegumu starpfinišos un distancē kopumā, finišā ieņēma 23. pozīciju. Uzvarētājam Toms zaudēja 3 minūtes un 50 sekundes.

Kopvērtējumā par līderi atkal kļuvis 21 gadu vecais Bernals. "Sky" komandas riteņbraucējs pirms rīt gaidāmā līdzenuma etapa jau teju garantējis uzvaru kopvērtējumā. Tuvākais sekotājs Van Garderens atpaliek par 1 minūti un 25 sekundēm.

Toms Skujiņš saglabā 20. vietu, no līdera atpaliekot par 8 minūtēm un 10 sekundēm. Latvietis ar iegūtajiem 34 punktiem pārņēmis vadību kalnu karaļa vērtējumā. Vienu punktu viņam zaudē Evans Hofmans no "Rally Cycling" vienības. Tāpat Skujiņš saglabā sesto vietu aktīvākā braucēja vērtējumā, bet viņa pārstāvētā "Trek – Segafredo" vienība pakāpusies uz otro pozīciju komandu vērtējumā.

Velobrauciens noslēgsies svētdien, kad gaidāms 143 kilometru garais līdzenuma etaps Sakramento pilsētā un tās apkaimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!