Foto: AP/Scanpix/LETA

"Movistar" komandas ekvadoriešu riteņbraucējs Rihards Karapass sestdien izcīnīja uzvaru prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" astotajā posmā, kamēr latvietis Krists Neilands finišēja 123.vietā.

Astotajā posmā riteņbraucējiem bija jāveic 209 kilometrus gara distance ar vienu otrās kategorijas kāpumu etapa finišā.

Nepilnu pusotru kilometru pirms finiša Karapass atrāvās no tuvākajiem sekotājiem un izcīnīja uzvaru, distanci veicot piecās stundās 11 minūtēs un 35 sekundēs.

Pašlaik 24 gadus vecais Karapass tikai otro reizi karjerā startē kādā no lielajām tūrēm.

Otrais finišēja "BORA - hansgrohe" vienības itāļu riteņbraucējs Dāvide Formolo, kurš Karapasam zaudēja septiņas sekundes, kamēr trešais bija francūzis Tibo Pino no "Groupama - FDJ" komandas. Tikmēr kārtējā neveiksme šajā tūrē piemeklēja titulēto Kristoferu Frūmu, kurš piecarpus kilometrus pirms finiša krita. Tiesa, britam tomēr izdevās finišēt lielajā grupā.

Savukārt Neilands finišēja kopā ar riteņbraucējiem, kuri uzvarētājam zaudēja 16 minūtes un 28 sekundes, kas latvietim deva 123.vietu. No latvieša komandas biedriem vislabāk klājās spānim Ruvenam Plasam, kurš ieņēma 41.pozīciju.

Kopvērtējuma galvgalī situācija nav mainījusies. Līderpozīcijā ir "Mitchelton-Scott" pārstāvošais brits Saimons Jeitss, kurš par 16 sekundēm apsteidz pērn uzvarējušo nīderlandieti Tomu Dumulēnu no "Sunweb" vienības, kamēr trešais, zaudējot 26 sekundes, ir Jeitsa komandas biedrs Čavess.

Tikmēr Neilands, atpalikdams 55 minūtes un divas sekundes, ir 129.vietā.

Jauno braucēju vērtējumā latvietis ir 27.vietā, bet "Israel Cycling Academy" atrodama 19.vietā starp 22 komandām.

Svētdien riteņbraucējiem būs jāveic vēl viens kalnu posms, bet pirmdien būs brīvdiena.

Pirmie trīs velobrauciena posmi notika Izraēlā, bet tagad sacensības pārcēlušās uz Itāliju, tūrei noslēdzoties 27.maijā.

Arī iepriekš "Giro d'Italia", kas norisinās jau 101.reizi, ir startējis ārpus Itālijas, taču ne reizi ārpus Eiropas kontinenta.

"Israel Cycling academy" kā Izraēlas vadošā komanda ieguvusi "wild card" jeb rīkotāju īpašo ielūgumu dalībai šī gada velobraucienā, kur var spēkoties ar UCI Pasaules tūres vienībām. Pašlaik 23 gadus vecajam Neilandam šī ir debija prestižajās daudzdienu tūrēs.

Kontinentālā līmeņa vienība "Israel Cycling academy" komandas rindās Neilands aizvada savu otro sezonu.

Neilands pērn tika kronēts par Latvijas čempionu grupas braucienā un šosezon sacensībās piedalās ar sarkanbaltsarkano karogu uz krekla.

No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vissekmīgāk kopvērtējumā startējis Pjotrs Ugrjumovs, kurš 1993.gadā bija otrais, 1995.gadā izcīnīja trešo vietu, bet gadu vēlāk ieņēma ceturto pozīciju. Savukārt 1999.gadā uzvaru šo sacensību posmā guva Romāns Vainšteins, bet 2007.gadā uzvaru komandu vērtējumā guva Raivja Belohvoščika pārstāvētā "Saunier Duval". No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vēl startējuši arī Andris Naudužs, Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins.

Pērn par šo sacensību uzvarētāju maijā kļuva Nīderlandes velobraucējs Toms Dumulēns no "Sunweb" komandas, kurš kopvērtējuma uzvarētāja laurus izrāva vien pēdējā - 21.posmā, kurā dalībnieki sacentās individuālajā braucienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!