Foto: Publicitātes foto

Pavasarī mostas ne tikai daba, bet arī cilvēku vēlme dzīvot aktīvāk. Ļoti daudzi pēc ziemas gatavi atsākt treniņus, ir arī tādi, kas apņēmušies fiziskās aktivitātes tā nopietnāk uzsākt pirmo reizi, līdz ar to arvien aktuālāks kļūst jautājums – ar ko sākt? Par to, kā sasniegt vairāk, bet procesā sevi nepārpūlēt, un kā mērķu īstenošanā palīdz fitnesa atbalsts – viedpulkstenis "Fitbit Ionic", skaidro "DCH studijas" treneris Andris Īviņš.

Treniņu uzsākšana

"Ja pieredze vingrošanā jau ir, tad droši var pievienoties kādai no brīvdabas vingrošanas grupām, kuras tagad ir atrodamas gandrīz katrā parkā vai pilsētas stadionos. Šādās grupās būs lielāka motivācija darboties un iespēja satikt jaunus draugus," pieredzējušiem sportotājiem iesaka treneris. Arī ar populārā fitnesa aproču ražotāja "Fitbit" aplikācijas palīdzību savos rezultātos var dalīties ar draugiem un ģimeni, kā arī ik pa laikam izveidot draudzīgus kopīgos izaicinājumus, piemēram, kurš 3 dienu laikā veiks visvairāk soļu. Andris atgādina, ka "iespēju ir ļoti daudz, vienkārši jāatrod sev tīkamākais".

Tomēr, ja neesi līdz šim nodarbojies ar fiziskajām aktivitātēm, tad noteikti nevajadzētu uzreiz doties vingrot lielās grupās. Fitnesa treneris uzsver, ka pirmajās reizēs ir nepieciešama individuāla pieeja profesionāļa uzraudzībā, jo pieredzējis un profesionāls treneris palīdzēs nospraust piemērotākos mērķus, apzinoties iespējas un veidus, kā tos veiksmīgāk sasniegt, un izveidos individuālu nodarbību plānu, balstoties uz šiem mērķiem. Vingrinājumu tehniskais izpildījums un pareizs slodzes dozējums ir vitāli svarīgs, lai vingrošana noritētu veiksmīgi un nospraustais mērķis tiktu sasniegts.

Foto: Publicitātes foto

Arī slodzei ir robežas

Kad nepieciešamā konsultācija saņemta un gūts ieskats par piemērotākajiem aktivitāšu veidiem, var uzsākt patstāvīgus treniņus vai jau iepriekš minētās grupu nodarbības. "Lai nenovirzītos no mērķa, ieteicams savus rezultātus un slodzi regulāri fiksēt. Šādiem mērījumiem noderēs dažādas fitnesa aproces, piemēram, "Fitbit Ionic" – tas palīdzēs izvairīties no sevis pārslogošanas, kā arī grūtā brīdī motivēs nepadoties un iepriecinās ar līdz šim sasniegtajiem rezultātiem," iesaka Andris Īviņš. Pieredzējušais fitnesa treneris uzsver, ka svarīgi saprast, ka neapdomīga sportošana pat ar labākajiem nodomiem var sniegt gluži pretēju efektu – var iedzīvoties smagās traumās un beigās par aktivitātēm nāksies aizmirst uz ilgu laiku.

"Pirms izvēlamies un nospraužam sev mērķi, kā jau iepriekš minēju, jātiekas ar treneri kaut vienu reizi," atkārtoti uzsver Andris. Ar veselību jokot nedrīkst, tāpēc treneris akcentē svarīgus veselības rādītājus, kas jāņem vērā pie pilnīgi visām aktivitātēm, pat šķietami ikdienišķām. Viens no būtiskākajiem ir sirds ritms, kas būtībā pasaka priekšā slodzes intensitāti – izmantojot sirdsdarbības frekvenci uztverošas ierīces – tādas kā sporta viedpulksteni "Fitbit Ionic", varēsiet labāk izprast un kontrolēt slodzi, kā arī ar laiku ierīce un tās "PurePulse®" tehnoloģijas sniegtie mērījumi ļaus veiksmīgāk izvērtēt dažādu vingrojumu efektivitāti, noslogojumu un kopējo progresu tajos.

Foto: Publicitātes foto

Cik daudz ir pietiekami?

Vidēja un vēlama slodze nedēļā pēc speciālistu ieteikuma ir stundu ilgs zemas vai vidējas intensitātes treniņš katru dienu. Šeit gan jāņem vērā, ka nav nepieciešams katru dienu apmeklēt fitnesa klubu. Treneris iedrošina ar treniņu veidiem variēt – "par treniņu var pieņemt arī stundu ilgu pastaigu mežā vai izbraucienu ar velosipēdu. Šajā jomā ļoti palīdz Ionic – kamēr jūs nododaties izvēlētajai aktivitātei, pulkstenis to visu skaita un analizē – tāpat kā treneris sporta zālē". Turklāt šāda veida aktivitātēm būs interesanti pavērot savu maršrutu kartē – "Ionic" ir iebūvēts GPS, un tas sekos līdzi ik uz soļa. Regulāras pastaigas, velobraukšana, slēpošana, peldēšana un citi cikliskie sporta veidi ar mērenu slodzi palīdz uzlabot sirdsdarbību, vielmaiņu un uzlabo ķermeņa procesus kopumā. Un visām šīm aktivitātēm varat sekot līdzi ar nepārtrauktiem datu mērījumiem turpat, uz jūsu rokas locītavas. Jā, pat peldēšanai, jo "Ionic" ir ūdensizturīgs līdz pat 50 metru dziļumam.

Foto: Publicitātes foto

Treniņu plānošana ir jāuztver kā radošs process – slodzi un treniņus ir jācenšas maksimāli dažādot, jo ķermenim no dabas ir izcila spēja pielāgoties un adaptēties dažādiem ārējiem apstākļiem – līdz ar to ilgtermiņā mazinās arī treniņu efektivitāte. Ir svarīgi kombinēt spēka treniņus, kardio uzdevumus un atsevišķus treniņus tikai lokanības un ķermeņa mobilitātes attīstīšanai. "Protams, pieredzējis treneris jums noteikti ieteiks un izplānos konkrētus treniņu ciklus un vingrinājumus, bet, ja esam pietiekoši pieredzējuši, tad piemērots variants ir iepriekš minētais fitnesa viedpulkstenis Ionic, kurā pieejami ne tikai aktivitāšu pārskati, bet arī tādas aplikācijas kā "Fitbit Coach", kas atvieglos treniņu programmu izvēli un izpildi," skaidro Īviņš.

"Mazie rezultāti sāk parādīties jau pēc pirmajiem treniņiem – uzlabojas miega kvalitāte, pašsajūta un noskaņojums," pieredzē dalās fitnesa treneris. Protams, esot arī brīži, kad progress sāk nedaudz pierimt un vairs nav tik straujš kā, uzsākot fiziskās aktivitātes. Ja vēl nav izveidojusies pozitīva atkarība no vingrošanas, ieteicams dažādot treniņus un attīstīt sevī citas fiziskās īpašības. "Ja apnika skriet, ejam uz jogu, apnika grupu nodarbības, izmēģiniet dažādus vingrojumu veidus – jau "Fitbit Ionic" piedāvātās treniņu iespējas turpat uz rokas locītavas ir ļoti plašas, un noteikti atradīsiet ko piemērotu, ko iekļaut savā ikdienas treniņu procesā," skaidro Andris Īviņš.

Veselīgs aktivitāšu un atpūtas līdzsvars

Pēc kārtīgiem treniņiem nepieciešama arī atbilstoša atpūta. Miegs un uzturs veido lielāko daļu no mūsu dzīves ikdienas kvalitātes, sports nāk tikai pēc tam. Katram no mums ir cits nepieciešamais miega daudzums, bet tā kvalitāte ir atkarīga no vairākiem faktoriem. Sporta pulkstenis "Ionic" reģistrē arī cilvēka miegu un sadala to pa vieglā, dziļā un REM miega stadijām – regulāri iegūstot šo informāciju, varam uzzināt iemeslus, kas mums traucē atpūsties pietiekami, kādas aktivitātes ir vairāk vai mazāk piemērotas tieši mums. Katram no slodzes vai treniņu veidiem būs dažāds atjaunošanās laiks – pēc augstas intensitātes spēka treniņa vajadzēs pat divu līdz trīs dienu atpūtu, savukārt pēc viegla stundu ilga skrējiena varam plānot nākamo treniņu jau krietni ātrāk. Kad sapratīsim savu miegu un tā ietekmējošos faktorus, varēsim gudrāk veidot savu ikdienu, lai spētu sasniegt vēl labākus rezultātus.

Foto: Publicitātes foto

Pasaulē vadošais nēsājamo ierīču zīmols "Fitbit" nodrošina personalizētu pieredzi, ieskatus un padomus ar vadošo programmatūras un interaktīvo rīku starpniecību, lai jums sniegtu vērtīgu veselības un fitnesa atbalstu. Vairāk informācijas par "Fitbit Ionic" viedpulksteni atradīsiet mājaslapā.

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!