Foto: Publicitātes foto
Aizvadītajā nedēļā Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā Abū Dabī notika pasaules čempionāts brazīliešu džiu – džitsu (BJJ), no kura Latvijas cīkstoņu komanda mājās pārveda trīs zelta medaļas, informēja komandas pārstāvis Artūrs Stulpiņš.

"Šis pasaules čempionāts ieies vēsturē ar to, ka Latvija pirmo reizi izcīnīja zeltu, turklāt veselas trīs zelta medaļas. Tas bija mans mērķis, kuru tagad uzskatu, ka esmu sasniedzis. Fantastiskas sajūtas! Milzīgs lepnums un patriotisms par mūsu veikumu," gandarījumu par cīkstoņu veikumu neslēpa Latvijas Džiu Džitsu komandas vadītājs Rūdolfs Brēmanis.

Pirmo vēsturisko zeltu Latvijas cīkstoņu komandai atnesa Aleksandrs Blins, kurš startēja svara kategorijā līdz 110 kg starp purpura jostām. Pateicoties veiksmīgai izlozei, Ludzas sportists pirmo kārtu pārvarēja bez cīņas, bet tad tika uzveikti Polinesis Džeksons (ASV), Vutikrais Srisopraps (Taizeme) un Nurlans Sermagambetovs (Kazahstāna). Jāpiemin, ka pērngad Lasvegasā, ASV Blins sev kaklā kāra sudraba godalgu, kas līdz tam brīdim bija augstākais sasniegums, ko latviešiem pasaules čempionātā bija izdevies sasniegt šajā sporta veidā.

Aleksandra Blina veiksmes stāstu atkārtoja tukumnieks, Latvijas titulētākais BJJ sportists Mareks Varnelis, kurš tāpat kā Blins par medaļām spēkojās svarā līdz 110 kg, bet tikai pie zilajām jostām. Mareks pirmajās kārtās bija spēcīgāks pār Džamalu Bali (Francija) un Ionutu Gitu (Rumānija), bet finālā viņš uzvarēja Džoniju Rodrigesu no Argentīnas.

Neilgi pēc Varneļa triumfa, Latvijas zelta medaļu krājkasīti papildināja Jānis Eisaks, kurš uzvarēja zilo jostu konkurencē svarā līdz 94 kg. Eisaks bija spēcīgāks par Uldariko Peledžrino (ASV), Karlosu Mangandi (Kosta Riko), Haithamu Hasanu (Libāna), bet finālā ar žņaugšanas paņēmienu uzveica brazīlieti Felipi Guimaresu. Līdz ar to brazīlietis palika otrais, bet uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa šā gada Eiropas čempions Deniss Kramarovs no Krievijas.

Latvijas valsts krāsas šajā pasaules čempionātā vēl pārstāvēja Dainis Barkāns, Vadims Žogots un Artūrs Čerņavskis, kuri katrs savā kategorijā palika uzreiz aiz goda pjedestāla, izcīnot 4.vietu, Artūrs Zviedris, kurš palika dalītā 8.-16. vietā, kā arī Vladislavs Čerņavskis.

"Kad izcīnījām trešo zeltu, man tribīnēs nāca klāt brazīliešu sportisti un līdzjutēji, neslēpjot apbrīnu par mūsu atlētu veikumu," atklāja Brēmanis. "Šajā sporta veidā ir kaut kas ļoti īpašs, teiktu pat maģisks. Es ceru, ka manis izveidotās un sponsorētās komandas starti pēdējos divos pasaules čempionātos iedvesmos Latvijā gan citus BJJ sportistus un entuziastus, gan arī uzņēmējus pievērsties šādam vienam no visstraujāk augošajiem sporta vidiem pasaulē. Mums Latvijā ir spēcīgi vīri un dāmas, viņiem tikai jāļauj apbružāties pasaules līmeņa turnīros un esmu pārliecināts, ka mums nākotnē izaugs arī Olimpiskie čempioni."

Par Brazīļu Džiu – Džitsu iekļaušanu Olimpisko spēļu programmā runā jau sen, taču pēdējā laikā šis jautājums aktualizējies ar jaunu sparu. Izplatījusies informācija, ka, ja sarunas ritēs tādā pašā līmenī kā līdz šim, Džiu Džitsu Olimpiādē varētu parādīties jau 2024.gada Parīzes Olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!