Somijas U-18 hokeja izlase svētdien tika kronēta par pasaules čempioni, finālspēlē ar rezultātu 3:2 (2:1, 0:1, 1:0) apspēlējot ASV vienaudžus.

Somija finālmačā visus vārtus guva nevienādos sastāvos. Pirmās trešdaļa vidū Antoni Honka realizēja skaitlisko vairākumu, bet nedaudz vēlāk Kāpo Kako izmantoja vēl vienu vairākumu, panākot 2:0. Pirmās trešdaļas turpinājumā ASV spēlētājam Patrikam Gilisam izdevās rezultāta starpību samazināt.

Otrajā spēles nogrieznī Trevors Janike panāca izlīdzinājumu 2:2, tomēr izšķirošos vārtus spēles pēdējā trešdaļā guva Niklass Nordgrēns, kurš ripu vārtos raidīja, somiem atrodoties skaitliskajā mazākumā. Spēles atlikušajās minūtēs rezultāts palika nemainīgs, Somijai uzvarot čempionātā.

Turnīra ietvaros Somijas izlase nezaudēja nevienu spēli, izcīnot uzvaras visās septiņās cīņās.

Somu U-18 hokejisti par pasaules čempioniem pēdējo reizi kļuva 2016.gadā, bet finālā spēlēja jau ceturto gadu pēc kārtas. Savukārt ASV pēdējo piecu gadu laikā pasaules U-18 čempionātos bija uzvarējusi trīs reizes.

Somija pasaules čempionātā triumfējusi ceturto reizi.

ASV jaunā hokeja paaudze labāko četru komandu vidū tikusi 15.reizi pēc kārtas. Kopš 2004.gada amerikāņi par planētas čempioniem jauniešiem kļuvuši deviņas reizes, vēl trīs reizes tiekot pie sudraba un divas reizes izcīnot bronzas medaļu.

Savukārt spēlē par trešo vietu bronzas medaļas izcīnīja Zviedrijas U-18 komanda, kas ar rezultātu 5:2 (3:1, 1:1, 1:0) uzveica Čehijas hokejistus. Zviedrijas izlases sastāvā trīs rezultatīvas piespēles atdeva Dāvids Gustafsons.

Zviedrija tādējādi izcīnīja pirmo bronzas medaļu kopš 2007.gada, bet Čehija pēdējo reizi medaļu izcīnīja 2006.gadā, iegūstot bronzas godalgas.

Par turnīra labāko spēlētāju tika nosaukts ASV hokejists Džeks Hjūzs, kuru atzina arī par labāko uzbrucēju. Turnīra labākā aizsarga balvu saņēma zviedrs Adams Bokvists, bet labākā vārtsarga atzinību izpelnījās zviedru spēlētājs Olofs Lindboms.

Pērn ASV un Somija arī tikās finālā, amerikāņiem uzvarot ar 4:2. Tāpat abu valstu jauniešu izlases tikās arī 2015.gada pasaules čempionāta finālā, kad ar 2:1 atkal labāki bija amerikāņi.

Pirms tam pusfinālā Somija ar 2:0 uzvarēja Zviedriju, kā arī ASV ar 4:1 pārspēja Čehiju.

Vietu augstākajā divīzijā saglabāja Šveice, kas sērijā ar 2-0 uzvarēja Franciju, ko līdz ar to nākamā gada pasaules čempionātā aizstās Latvijas U-18 izlase.

Jau vēstīts, ka Latvijas U-18 izlase aprīlī savās mājās triumfēja pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā, Oļega Sorokina, Herberta Vasiļjeva un Jura Ozola vadītajai komandai uzvarot piecās spēlēs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!