Zviedrijas pilsētā Esterzundā sestdien, 28. aprīlī noslēdzās pasaules senioru kērlinga čempionāts, kuru 21. aprīlī uzsāka 16 sieviešu un 28 vīriešu senioru komandas, tajā skaitā arī Latvijas izlases. Par pasaules čempioniem šogad sieviešu un vīriešu konkurencē kļuva Kanāda. Latvijas senioru sieviešu izlasei kopvērtējumā 9. vieta, bet vīriešu izlasei nācās samierināties ar 18. vietu, informē Linda Mangele.

Vienā no pusfināliem sieviešu konkurencē tikās ASV un Zviedrijas izlases. Spēle līdz par astotajam endam norisinājās punkts punktā (3:3). Astotajā endā amerikānietēm izdevās ar pēdējo akmeni izcīnīt trīs punktus, kas viņām atnesa uzvaru ar 6:3 un vietu čempionāta finālā. Otrs pusfināls norisinājās starp Kanādu un Šveici. Kanādas izlase pēc ceturtā enda nodrošināja sev divu punktu pārsvaru (5:3), ko noturēja līdz pat spēles beigām, izcīnot uzvaru ar 7:5 un vietu finālā.

Finālspēlē Kanādas izlase pirmajos trīs endos katrā ieguva pa punktam 3:0, bet tikai ceturtajā ASV izlasei izdevās atklāt rezultātu ar vienu punktu (1:3). Kanādietes nozoga arī sesto endu un panāca jau 5:1. ASV izlase astotajā endā nozaga divus punktus, bet ar to bija par maz, lai izlīdzinātu rezultātu un spēli novestu līdz ekstra endam. Līdz ar to pie rezultāta 5:4 spēle noslēdzas un Kanādas senioru sieviešu izlase izcīna pasaules čempionu titulu, kas Kanādai ir izdevies otro gadu pēc kārtas.

Spēlē par trešo vietu sacentās Šveice ar Zviedriju. Pēc četriem nospēlētiem endiem Šveices izlasei neliels pārsvars 3:1. Pārsvaru viņas palielina pēc divu punktu gūšanas sestajā endā 5:2. Zviedrijas izlasei neizdodas atspēlēties un spēle beidzas ar 5:3 šveiciešu labā. Pagājušā gada vicečempione Šveice šogad nonāk uz zemākā goda pjedestāla pakāpiena.

Vīriešu konkurencē viens no pusfināliem beidzās jau pēc sešiem endiem. Kanāda līdz pārtraukumam bija iekrājusi piecu punktu pārsvaru pār Skotiju (7:2). Pārsvars līdz sestā enda beigām tika palielināts (9:3), pēc kura skoti paspieda rokas un samierinājās ar bronzas spēli. Otrajā pusfinālā spēle izvērtās krietni vien līdzvērtīgāka, kuras beigās ar 6:4 Zviedrija pārspēja ASV.

Fināla sākums zviedriem nebūt nebija tik daudzsološs kā pusfināla sākums, jo Kanādas izlase pirmajos divos endos katrā nozaga pa trim punktiem (6:0). Pēc šāda spēles sākuma zviedri tā arī neatguvās un spēle noslēdzās sešos endos pie rezultāta 8:2. Līdz ar to pagājušā gada sudraba medaļas šogad Kanādai pārtapa par zelta, savukārt zviedri nolika savas, divus gadus pēc kārtas izcīnītās, pasaules čempiona pilnvaras.

Cīņa par bronzas medaļām arī noslēdzās sešos endos. Tik atšķirībā no fināla spēles sākums ne par ko tādu neliecināja. Skotija pēc četriem endiem bija ieguvusi minimālu pārsvaru (2:1) pār ASV. Toties pēc pārtraukuma amerikāņi piektajā endā ar pēdējā akmens tiesībām ieguva trīs punktus (4:2), bet jau nākamajā endā nozaga trīs (7:2). Ar šādu rezultātu spēle arī beidzās, kas pēc divu gadu pārtraukuma ASV izlasei atkal nodrošināja kādu no medaļām, šoreiz gan bronzas.

Latvijas sieviešu senioru izlase: Maija Prozoroviča, Dace Regža, Dace Zīle, Elēna Kāpostiņa (skips), treneris Ansis Regža

Latvijas vīriešu senioru izlase: Modris Vītoliņš, Aivars Purmalis, Jānis Rēdlihs, Ansis Regža (skips), trenere Dace Regža

Pusfināli:
7:5 Kanāda : Šveice - sievietes
6:3 ASV : Zviedrija - sievietes
6:4 Zviedrija : ASV - vīrieši
9:3 Kanāda : Skotija - vīrieši

Finālspēles sievietes:
5:4 Kanāda : ASV - fināls
5:3 Šveice : Zviedrija - spēle par 3.vietu

Finālspēles vīrieši:
8:2 Kanāda : Zviedrija - fināls
7:2 ASV : Skotija - spēle par 3.vietu

Medaļnieces senioru sieviešu izlasēm:
1.vieta – Kanāda
2.vieta – ASV
3.vieta – Šveice

Medaļnieki senioru vīriešu izlasēm:
1.vieta – Kanāda
2.vieta – Zviedrija
3.vieta – ASV

Visu spēļu rezultāti turnīra mājas lapā.

Latvijas izlašu startu pasaules čempionātā atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija, Latvijas Kērlinga asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!