Foto: synottipvirsliga.lv

"SynotTip" Latvijas futbola virslīgas turnīra līdere RFS svētdien viesos ar 6:0 (1:0) sagrāva "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" vienību, turpinot veiksmīgi iesākto sezonu, kamēr "Ventspils" viesos ar 2:1 (1:1) apspēlēja iepriekšējo divu sezonu čempioni Jūrmalas "Spartaku".

RFS rindās pa diviem vārtiem guva Gļebs Kļuškins un gruzīnu pussargs Beka Vačiberadze, bet pa reizei mājinieku vārtsargu pārspēja Roberts Uldriķis un ukrainis Maksims Marusičs.

Spēles pirmo pusstundu valmierieši turējās godam, tomēr 36.minūtē bija spiesti kapitulēt pēc tam, kad vārtsargs Elvis Arnavs izgāja tālu no vārtiem, ko izmantoja Kļuškins, Latvijas izlases pussargam precīzi sitot no teju laukuma vidus. Lielajā pārtraukumā RFS gāja ar vienu vārtu pārsvaru, bet otrā puslaika otrajā minūtē Uldriķis pēc izgājiena pret vārtsargu ar atkārtotu mēģinājumu panāca 2:0 rīdzinieku labā.

Vēl divas minūtes vēlāk Vačiberadze ieraidīja trešo bumbu valmieriešu vārtos, bet pēc trim minūtēm Marusičs panāca jau 4:0. Pēc mājinieku aizsardzības sabrukuma ilgi nebija jāgaida arī līdz piektajiem vārtiem, kurus pēc Marusiča reida un piespēles guva Vačiberadze. Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas divas minūtes, Kļuškins pēc Valmieras komandas kļūdas pretuzbrukumā panāca 6:0, pieliekot punktu viesu graujošajai uzvarai.

RFS ir vienīgā komanda, kura šosezon vēl nav zaudējusi punktus. Teicamu sastāvu nokomplektējusī galvaspilsētas vienība pirmajā kārtā ar 3:1 uzvarēja "Metta"/"Latvijas Universitāte" (LU) futbolistus, kam sekoja panākums ar 2:1 pret "Rigu", kā arī uzvara ar 3:0 pret "Jelgavu".

Savukārt pērn Latvijas pirmajā līgā uzvarējušie valmierieši pagaidām pie punktiem nav tikuši, ar 1:3 zaudējot "Ventspilij", ar 0:4 atzīstot "Liepāja"/"Mogo" pārākumu, bet iepriekšējā kārtā ar 2:4 zaudējot arī "Spartakam".

RFS pirms šīs sezonas piesaistīja jaunu galveno treneri, par to kļūstot lietuviešu speciālistam Valdam Dambrauskam, kurš pirms tam divus gadus trenēja Viļņas "Žalgiris" vienību. Šīs starpsezonas nopietnākie RFS papildinājumi ir vārtsargs Kaspars Ikstens un Latvijas izlases pussargs Dāvis Indrāns. Tāpat starpsezonā RFS komandas rindas papildināja pussargs Jevgeņijs Kazačoks un baltkrievu uzbrucējs Dmitrijs Platonovs, kuri iepriekš pārstāvēja "Spartaku". Vēl nesagaidot pērnās sezonas beigas, RFS parakstīja līgumu ar vēl vienu Latvijas izlases pussargu Gļebu Kļuškinu.

Tikmēr "Valmiera Glass"/ViA virslīgā atgriezusies pēc 15 gadu pārtraukuma. Šī komanda starpsezonā papildināja sastāvu ar pieredzējušo uzbrucēju Gati Kalniņu, kurš atgriezies savā dzimtajā pilsētā, bet vienības galvenais treneris ir Gatis Ērglis.

Savukārt Jūrmalā notikušajā duelī rezultāts tika atklāts 16.minūtē, kad pēc Ingus Šlampes pārkāpuma pret Vadimu Žuļevu 11 metru soda sitienu realizēja "Ventspils" angoliešu pussargs Amansiu Fortešs. Tiesa, trīs minūtes vēlāk "Spartaks" panāca izlīdzinājumu, jo pēc standartsituācijas izspēles bumbu savos vārtos raidīja "Ventspils" ganiešu aizsargs Rašids Obubi.

Otrā puslaika vidū ventspilnieki nopelnīja vēl vienu 11 metru soda sitienu, kuru realizēja ukrainis Oleksijs Antonovs.

Jūrmalas "Spartaks" sestdien paziņoja, ka par tās galveno treneri kļuvis Krievijas futbola speciālists Aleksandrs Grišins. Pirms sezonas jūrmalnieku nolīgtajam Uzbekistānas speciālistam Samvelam Babajanam Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) nepiešķīra nepieciešamo licenci, tāpēc viņš nevarēja vadīt komandu. Babajans "Spartakā" gan paliks kā tehniskais direktors.

Šī Grišinam ir pirmā pieredze ar pieaugušo komandu, jo kopš 2010.gada viņš strādāja ar CSKA jaunatnes komandām, kā arī pērn vadīja Krievijas U-17 izlasi. Savukārt savas spēlētāja karjeras laikā viņš 1991.gadā kopā ar Maskavas CSKA kļuva par PSRS čempionu.

Pirmajās trīs spēlēs "Spartaku" uz rezervistu soliņa vadīja galvenā trenera palīgs Dmitrijs Kalašņikovs, jūrmalniekiem sezonu sākot ar zaudējumu 0:1 pret "Jelgavu", kam sekoja uzvaras ar 3:0 pret "Metta"/LU un 4:2 pret "Valmiera Glass"/ViA vienībām.

Savukārt "Ventspils" sezonas pirmajās divās spēlēs uzvarēja - ar 3:1 valmieriešus un 2:0 jelgavniekus, bet iepriekšējā mačā Kurzemes derbijā spēlēja neizšķirti 1:1 ar "Liepāja"/"Mogo" futbolistiem.

Iepriekšējā sezonā četros savstarpējos virslīgas mačos divas reizes uzvarēja "Ventspils", reizi pārāka bija "Spartaks" komanda, kas otro gadu pēc kārtas kļuva par valsts čempioni, bet vēl viena cīņa noslēdzās neizšķirti.

Jau vēstīts, ka virslīgas ceturtā kārta tika sākta sestdien, kad "Riga" pretinieku laukumā ar 1:0 uzvarēja "Jelgavu". Savukārt šīs kārtas pēdējais mačs notiks pirmdien, kad "Metta"/LU Rīgā cīnīsies ar "Liepāja"/"Mogo".

Virslīgas kopvērtējuma vadībā ar maksimāli iespējamiem 12 punktiem četrās spēlēs ir RFS, bet tai ar desmit punktiem seko "Ventspils", kamēr septiņus punktus guvusi "Liepāja"/"Mogo". Tikmēr "Spartaka" un "Riga" komandu kontos ir pa sešiem punktiem, trīs punkti ir "Jelgavai", bet "Valmiera Glass"/ViA" un "Metta"/"Latvijas Universitāte" pie punktiem pagaidām vēl nav tikušas.

Šajā sezonā astoņas virslīgas komandas aizvadīs četrus apļus, tādējādi kopumā katra nospēlēs pa 28 mačiem. Sezona noslēgsies 10.novembrī.

Pirms šīs sezonas turnīra rīkotāji noslēdza 2+1 gadu sadarbību ar "Best4Sport TV" kanālu, kas tādējādi pārraidīs virslīgas mačus, kā arī katrā centrālajā kārtas mačā būs studija.

Iepriekšējā sezonā Jūrmalas "Spartaks" otro gadu pēc kārtas izcīnīja valsts čempionu titulu, aiz sevis atstājot "Liepāja"/"Mogo" vienību, kamēr trešā palika "Riga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!