Foto: F64

Pēc uzbrucēju Roberta Bukarta, Mika Indraša un Mārtiņa Karsuma pievienošanās Latvijas hokeja izlasei komanda uzbrukumā ir ieguvusi lielāku jaudu, uzskata valstsvienības galvenais treneris Bobs Hārtlijs.

Latvijas hokeja izlase turpina gatavošanos pasaules čempionātam, kas maija ievadā sāksies Dānijā. Piektdien un sestdien tai iecerētas divas pārbaudes spēles izbraukumā pret Slovākiju.

Tiesa, šajā pavasarī veselības likstu dēļ komandai nevar pievienoties tādi spēlētāji kā Zemgus Girgensons, Kaspars Daugaviņš un Lauris Dārziņš, kas varētu krietni iespaidot vienības sniegumu uzbrukumā.

"Mums vairāki spēlētāji vēl cīnās atsevišķu čempionātu izslēgšanas turnīros - Šveicē un Ziemeļamerikā. Gaidām šos puišus, tomēr viņi visu sezonu ir smagi strādājuši, lai spēlētu "play-off" un iegūtu titulu. Ceram, ka viņiem veiksies. Savukārt Šveicē jau tagad ir skaidrs, ka kāds no latviešiem kļūs par čempionu. Tas ir lieliski," par vārtsargu Elvi Merzļikinu un uzbrucēju Ronadu Ķēniņu priecājās Hārtlijs. "Savukārt Ziemeļamerikā mums ir uzbrucēji Rūdolfs Balcers un Teodors Bļugers, bet rīt mums pievienosies vārtsargs Kristers Gudļevskis un aizsargs Kristofers Bindulis. Mēs pamazām tuvojamies galējam sastāvam, bet nekad nevari zināt, kas notiks, piemēram, ar savainojumiem. Šogad bijušas daudzas traumas, bet ceram, ka veiksme turpmākajā laikā būs mūsu pusē."

Šajā pavasarī Latvijas izlasei nepalīdz arī vārtsargi Ivars Punnenovs un Jānis Kalniņš, aizsargi Oskars Bārtulis un Artūrs Kulda.

"Mačos pret Slovākiju mums būs krietni pieredzējušāks sastāvs, bet tajā pašā laikā ir vairāki jaunie hokejisti, kuri cīnās par vietu sastāvā. Kad kāds pievienosies, mums būs jāpieņem smags lēmums un no kāda jāatsakās. Jaunie hokejisti ļoti cenšas, lai tiktu komandā, tas ir lieliski," norādīja Hārtlijs.

Līdz šim četrās pārbaudes spēlēs pret Norvēģijas un Somijas izlasēm Latvijas valstsvienībai pieticīgi klājies ar vārtu gūšanu - tikai četri vārti, un tie visi bija pret norvēģiem. Šajās četrās cīņās komanda piedzīvoja zaudējumus, taču ne tuvu nebija optimālā sastāvā.

"Līdz pasaules čempionāta sākumam mums ir jāturpina uzlabot sava spēle. Mums ir jāgūst vārti. Ja nevari to izdarīt, ir patiešām grūti. Vairākās spēlēs esam bijuši bez vadošajiem uzbrucējiem, bet tagad ar Bukartu, Indraši, Karsumu un vēl citiem hokejistiem sastāvā mēs uzbrukumā iegūsim lielāku jaudu. Tomēr kopumā mūsu mērķis ir spēlēt labu hokeju un darīt to ātri. Tāpat jāievēro disciplīna - vēlamies spēlēt vairākumā un nepelnīt muļķīgus noraidījumus," akcentēja Hārtlijs.

Ieradušies no ASV, valstsvienībai uzreiz ceturtdien pievienosies Gudļevskis un Bindulis, kuri ar komandu dosies arī uz Slovākiju.

"Nedomāju, ka Gudļevskis spēlēs abās pārbaudes spēlēs pret Slovākiju. Man patiktu, ja viņš spēlētu otrajā mačā, jo viņam aiz muguras būs grūts ceļš - būs apceļojis pusi pasaules. Gribu viņu par to uzslavēt. Kristers varēja pateikt, ka atgriezīsies Rīgā un ne uz kādu Slovākiju nebrauks. Vairāki spēlētāji tā arī darītu, bet Gudļevskis ir cīnītājs," apmierināts bija Hārtlijs. "Tas pats ir ar Binduli, arī viņš, neskatoties uz daudzo laika zonu šķērsošanu, ir gatavs mums palīdzēt jau pret Slovākiju. Viņi abi, visticamāk, pirmajā spēlē nespēlēs, bet otrajā, ja paši jutīsies labi, to darīs."

Šobrīd Latvijas izlases rindas papildinājuši arī Čehijā spēlējošie Osars Cibuļskis un Andris Džeriņš, kuri kopā ar komandu ledus treniņus uzsākšot pirmdien. Viņi uz Slovākiju nebrauks, bet kopā ar Ralfu Freibergu, Kristapu Sotnieku, Egilu Kalnu, Robertu Kaļķi, Renāru Kārklu un Ernestu Tomasu paliks Latvijā un aizvadīs treniņus "Volvo" hallē.

Pirmdien no valstsvienības nedaudz negaidīti tika atskaitīts arī uzbrucējs Eduards Tralmaks, kurš pārbaudes mačos bija guvis vienus no komandas četriem vārtiem. Hārtlijs atklāja, ka hokejists tāpat nebūtu ticis izlases sastāvā, turklāt lielu lomu spēlēja nepabeigtās studijas ASV.

"Tralmaks ir jauns puisis, kuram vēl jāstrādā pie vairākām lietām. Redzējām daudz ko labu, tomēr tai pat laikā viņam nav beigušās mācības universitātē, turklāt viņam ir stipendija. Ja Eduards nespēs nokārtot mācības, viņš tur vairs nevarēs spēlēt hokeju. Ir jābūt labam ne tikai uz hokeja laukuma, bet arī mācībās," uzsvēra Hārtlijs.

"Eduards ir labs students. Viņš tāpat sastāvā uz pasaules čempionātu nebūtu iekļuvis. Mēs iemācījām viņam, ko nozīmē būt labam profesionālim. Jaunajiem hokejistiem nav viegli, jo vienu dienu tu spēlē pret jauniešiem, kamēr jau nākamajā dienā - pret pieaugušajiem. Tas ir pavisam citādāk un ātrāk, arī gudrāk. To saprast ir svarīgi, tieši tāpēc mums sastāvā vēl ir vairāki jaunie hokejisti. Vēlamies paātrināt viņu attīstību, jo Latvijā nav tik plaša hokejistu izvēle kā Kanādā, Zviedrijā vai Krievijā," izteicās Hārtlijs, kurš kopumā ar jauno hokejistu devumu esot ļoti apmierināts.

Pēc šīs nedēļas pārbaudes mačiem 26.-27.aprīlī Rīgā viesosies Šveices izlase. Savukārt gatavošanās tiks noslēgta pašā maija sākumā ar spēli pret Kanādu.

Pasaules čempionāts 4.maijā sāksies Dānijas pilsētās Herningā un Kopenhāgenā. Latvijas izlase Herningā spēlēs vienā grupā ar Kanādu, Somiju, ASV, Vāciju, Norvēģiju, Dāniju un Dienvidkoreju. Četras labākās komandas tiks ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!