Foto: Latvijas Futbola federācija
Trešdien, 11. aprīlī, prezentācijas pasākumā Rīgā Latvijas Futbola federācija (LFF) informēja par jauno Latvijas sieviešu futbola sezonu un tās aktualitātēm Sieviešu futbola līgā, Sieviešu futbola 1. līgā, Baltijas Sieviešu futbola līgā un meiteņu futbolā. Tāpat tika izklāstīta LFF iesaiste Eiropas meiteņu un sieviešu futbola popularizēšanas kampaņā #WePlayStrong, informēja Latvijas Futbola federācija.

"Latvijas futbola attīstības stratēģijā sieviešu futbolam ir atvēlēta īpaša loma, jo tā nav tikai viena stratēģijas sadaļa, bet gan vērtība, kas vijas viscaur mūsu darbiem un nākotnes plāniem – no spēlētāju, klubu, sacensību un infrastruktūras attīstības viedokļa. Mums ir kopīgi skaidrs redzējums, kur vēlamies nonākt, kā arī kopīga apziņa, ka esam uz izaugsmes ceļa. Piemēram, 2014. gadā Latvijā bija 657 licencētas spēlētājas, 19 sieviešu treneri, 11 sieviešu futbola klubi un deviņas tiesneses. Jau pērn visa šī statistika ir dubultojusies un turpina augt, turklāt īpaši svarīgi, ka stratēģiski tiek attīstīti tieši pašmāju klubi, jo pērn ar sieviešu futbolu nodarbojās jau 26 futbola organizācijas. Tas liek cerēt, ka straujā attīstība turpināsies arī nākotnē," trešdien pauda LFF izpilddirektors Edgars Pukinsks. "Šīgada Latvijas sieviešu futbola sauklis ir #sirdslieta, kas lieliski papildina un atspoguļo LFF definēto vīziju Futbols Latvijas sirdī, kā arī rezonē iemeslu, kāpēc mēs visi – un īpaši futbolisti – esam šajā sporta veidā."

"Ar LFF un Latvijas sieviešu futbolu sadarbojamies jau trīs gadus. Šodien, sagaidot jauno sezonu, ir sajūta, ka esam atbraukuši pie draugiem – uz mājām, savā komandā. Ceru, ka šī sajūta nepametīs arī futbolistes, un viņas lielajā futbola saimē jutīsies arvien stiprākas, spējīgākas un varošākas, jūtot lielo LFF atbalstu. Ne par velti sieviešu un meiteņu futbolam tiek pievērsta tik liela vērība. Sieviešu futbols pie mums tiek mīlēts! Mēs varam un mēs darām, un, ja gribam, varam panākt visu," izteicās Latvijas sieviešu futbola patrona Bella pārstāve, "TZMO Latvija" valdes locekle Ruta Dziļuma.

"Sagaidot pavasari, atklājam jauno sieviešu futbola sezonu. Šī noteikti būs pārsteigumiem bagāta sezona, jo sieviešu futbols prot pārsteigt. Prieks, ka 1. līgas sezonu atklās spēle ar šīs sezonas debitantu FS Metta dalību, turklāt turnīrā piedalīsies rekordliels komandu skaits – 11. Arīdzan prieks un lepnums par komandām, kas pārstāv mūsu valsti Baltijas Sieviešu futbola līgā. Neskatoties uz rezultātiem, esmu pārliecināta, ka šis turnīrs mums ir vajadzīgs, jo tikai starptautiskos mačos pret spēcīgiem pretiniekiem varam attīstīties un rast jaunu enerģiju izaugsmei. Priecē un pat pārsteidz komandu skaits, kādu šosezon pieredzēsim Latvijas meiteņu vasaras čempionātā – septiņas U-16 grupā, sešpadsmit U-14 konkurencē, divpadsmit U-12 grupā un desmit U-10 konkurencē. Tas ir liels klubu un treneru nopelns, par ko mūsu futbola ģimene ir pelnījusi uzslavas," izcēla LFF Sieviešu futbola nodaļas vadītāja Ņina Travkina. "Pateicoties starptautisko organizāciju atbalstam, piedāvājam mūsu klubiem dažādas attīstības programmas, viena no kurām bija "Live Your Goals" festivāli meitenēm dažādās Latvijas pilsētās. Šogad vēlamies meitenēm piedāvāt ko jaunu, tāpēc šosezon par sevi liks runāt #WePlayStrong kampaņa un tās aktivitātes meiteņu futbola popularizēšanai, par kurām jau drīzumā visi dzirdēsiet."

Līdzīgi kā iepriekšējā sezonā, arī šogad valsts vadošajā turnīrā – Sieviešu futbola līgā - spēkojas četras komandas, kas aizvadīs četru apļu sacensības. Kopā ar pēdējo piecu gadu Latvijas čempionvienību Rīgas Futbola skolu turnīrā startē iepriekšējo sezonu sudraba medaļniece FK "Liepāja", "Riga United FC Ladies" komanda un "Rēzeknes BJSS/SK Progress" vienība, kas pēc pērn gūtās uzvaras Sieviešu futbola 1. līgā atgriezīsies valsts spēcīgākajā turnīrā.

Sieviešu futbola līgas turnīra sākumu 1. aprīlī iezīmēja Lieldienu spēle Liepājā, kad "Rīgas Futbola skola" ar 4:0 uzvarēja FK "Liepāja" futbolistes, bet 14. aprīlī Rīgas 49. vidusskolas stadionā plkst. 14:00 mačā starp "Riga United FC Ladies" un "Rīgas Futbola skolu" notiks jaunās sezonas atklāšanas svētki.

Pirmā spēle Sieviešu futbola 1. līgā, kurā šosezon spēkosies 11 komandas, notiks 11. aprīlī Rīgā. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, 2018. gadā Sieviešu futbola 1. līgas dalībnieku loks audzis par vienu komandu. Pērnās sezonas čempione "Rēzeknes BJSS/SK Progress" pārcēlusies uz Sieviešu futbola līgu, klāt nākusi sacensību debitante FS "Metta", bet "Rīgas Futbola skola" turnīrā startēs ar divām komandām. Bez šīm vienībām 1. līgā redzēsim arī pērn tajā spēlējušās AFA "Olaine", FK "Laidze/Talsu NSS", FK "Iecava", SK "Super Nova', BFC "Daugavpils", "Preiļu novada BJSS", "Rēzeknes novada BJSS" un SK "Imanta" komandas.

Līdzīgi kā pērn, 1. līgā komandas čempionāta gaitā aizvadīs divus posmus. Pirmajā notiks viena apļa turnīrs, pēc kura rezultātiem vienības sadalīsies divās otrā posma grupās, tajās sadalot 1.-6. un 7.-11. vietu. Otrajā posmā komandas savās grupās aizvadīs vēl vienu apli, ņemot līdzi pirmā posma savstarpējo maču rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!