Foto: Shutterstock

Latvijas tenisisti dalību šī gada Deivisa kausa Eiropas zonas trešās grupas turnīrā sestdien noslēdza ar pārliecinošu uzvaru 3-0 pār Lihtenšteinu, divos vienspēļu mačos zaudējot tikai četros geimos, kas ļāva nodrošināt piekto vietu astoņu izlašu konkurencē.

Jau vēstīts, ka Latvijas un Lihtenšteinas komandas savās apakšgrupās ieņēma trešās vietas, netiekot pie iespējas cīnīties par ceļazīmi uz augstāku grupu.

Pirmajā vienspēlē ranga 18 gadus vecais Roberts Grīnvalds ar 6-0, 6-0 sagrāva par sevi divus gadus jaunāko Serafinu Zundu, kamēr Latvijas izlases līderis Mārtiņš Podžus ar 6-0, 6-4 pieveica Vitalu Flurinu Leiču.

Grīnvalds savā mačā zaudēja tikai 22 izspēlēs, pretiniekam tā arī nedodot breika iespējas, maču noslēdzot jau pēc 38 minūtēm. Savukārt Podžus otrajā setā nokļuva iedzinējos ar 0-2, taču pēc tam atspēlējās un arī guva drošu panākumu.

Savukārt maču noslēdzošajā dubultspēlē Grīnvalds un Podžus ar 6-1, 6-3 sagrāva Robinu Forsteru un Leiču, līdz ar to duelī Latvija triumfēja ar 3-0.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas izlase A apakšgrupas spēlēs ar rezultātu 1-2 piekāpās Grieķijai un Melnkalnei, vienīgos panākumus gūstot dubultspēlēs, savukārt piektdien ar 2-1 uzvarēja Armēniju, izvairoties no pēdējās vietas savā grupā.

Apakšgrupas noslēgumā Melnkalnei bija trīs uzvaras, Grieķijai divas, Latvijai viena, bet Armēnija palika bešā.

Tikmēr Lihtenšteina B apakšgrupā vispirms ar 0-3 zaudēja Moldovai, bet pēc tam ar 3-0 uzvarēja Kosovu un ar 2-1 Maltu.

Noslēgumā Maltai, Moldovai un Lihtenšteinai bija pa divām uzvarām, bet Kosova zaudēja visos trīs mačos. Savstarpēji rādītāji labāki bija Maltai, kas līdz ar to sestdien cīnījās ar Melnkalni par ceļazīmi uz Eiropas/Āfrikas zonas otro grupu.

Šajā duelī mājinieki uzvarēja abās vienspēlēs, tiekot pie kārotās ceļazīmes uz augstāku grupu.

No šī gada Latvijas izlases sastāva 23 gadus vecais Mārtiņš Podžus pasaules rangā šobrīd ieņem 565.vietu vienspēlēs, divdesmitgadīgais Artūrs Lazdiņš ir 1373.pozīcijā, 18 gadus vecais Roberts Grīnvalds atrodams 1593.vietā, bet septiņpadsmitgadīgais Mārtiņš Rocēns ir 1844.pozīcijā.

Savukārt Lihtenšteinas komandā neviens no četriem pieteiktajiem tenisistiem ATP rangā nav atrodams. Lihtenšteinu Deivisa kausā pārstāv Vitals Flurins Leičs, Timo Krancs, Robins Forsters un Serfins Zunds.

Latvija ar Lihtenšteinu līdz šim Deivisa kausā nebija tikusies.

Latvijas vīriešu tenisa izlases kapteinis ir pieredzes bagātais Deniss Pavlovs, kurš 11 gadus pārstāvēja Latvijas izlasi Deivisa kausa mačos. Viņš bijis vairākkārtējs Latvijas čempions jauniešu un pieaugušo vecuma grupās, karjeras laikā ATP rangā sasniedzot 263.vietu vienspēlēs un 155.pozīciju dubultspēlēs. Viņš uzvarēja divos "Challenger" līmeņa turnīros dubultspēlēs un vairākkārt tika pie "Futures" tituliem.

Izlasē jau vairākus gadus nepalīdz visu laiku slavenākais Latvijas vīru tenisists Ernests Gulbis, kamēr Miķelis Lībietis šogad nespēlē smagas traumas dēļ.

Aizvadītajā gadā Latvijas izlase nespēja noturēties Eiropas/Āfrikas zonas otrajā grupā, zaudējot Norvēģijas un Marokas izlasēm.

2008., 2010. un 2014. gadā Latvijas izlase spēlēja Eiropas-Āfrikas zonas pirmajā grupā, bet vien trešajā grupā iepriekšējo reizi spēlēja 2003.gadā, kad tajā pat sezonā spēja atgriezties līmeni augstāk.

Deivisa kauss ir galvenās tenisa sacensības vīriešu izlasēm, ko jau kopš 1900.gada organizē Starptautiskā Tenisa federācija (ITF). Sākotnēji tās tika organizētas kā sacensības starp ASV un Lielbritānijas izlasēm, bet šobrīd tās ir lielākās ikgadējās starptautiskās komandu sacensības. Latvijas izlase šajā turnīrā piedalās kopš 1993.gada.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!