Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) eksperimenta kārtā jauniešu turnīrā plāno izmēģināt trīs jaunievedumus noteikumos, tostarp dzelteno kartīšu piešķiršanu treneriem.

FIFA ģenerālsekretārs Zvonimirs Bobans intervijā laikrakstam "Sport Bild" norādījis, ka vairākos turnīros tiks ieviests arī noteikums, ka nomainītais spēlētājs laukumu var atstāt jebkurā vietā, nevis kā līdz šim laukuma centrā, kā arī vārtsargi brīvsitienā varēs izdarīt piespēli savā soda laukumā esošiem komandas biedriem.

Tagad treneri, ja pārkāpj noteikumus vai uzvedās pārlieku emocionāli, uzreiz saņem noraidījumu un ir spiesti atstāt komandas tehnisko zonu, taču eksperimentā viņiem vispirms tiks izteikts brīdinājums.

"Šobrīd treneri, ja ir izdarīts pārkāpums, uzreiz tiek nosūtīti uz tribīnēm, taču ar dzelteno kartīti viņiem tiks dots brīdinājums, lai kontrolē savas emocijas, citādāk komandas soliņš būs jāatstāj," norādīja Bobans.

Tikmēr maiņu gadījumos, spēlētājs, kurš atstāj laukumu, dodas uz tā centru, nereti šajā gadījumā apzināti kavējot spēles laiku, cenšoties pretiniekus izsist no ritma.

"Spēlētāji nereti laukumu pamet ļoti lēnām, izdomā viltus problēmas. Tagad pārbaudīsim iespēju, ka tiesnesis var likt futbolistam atstāt laukumu jebkurā vietā," skaidroja Bobans.

Savukārt pašreizējie noteikumi par brīvsitienu no sava soda laukuma paredz, ka gadījumā, ja bumba neatstāj soda laukumu, tad sitiens tiek atkārtots.

FIFA aktīvi strādā pie dažādu jauninājumu ieviešanas, martā pieņemot lēmumu, ka šī gada Pasaules kausa finālturnīrā Krievijā darbosies video tiesneša sistēma (VAR).

VAR tiks izmantots, lai noteiktu, vai bija vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma un kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

"Mums ir jādzīvo līdzi laikam. Vēlējāmies dot tiesnešiem rīkus, lai viņi varētu pieņemt labākus lēmumus. Kā zināms, Pasaules kausa spēlēs pieņemtie lēmumi ir ļoti svarīgi," iepriekš izteicās FIFA prezidents Džanni Infantīno.

Video tiesneša sistēma pirmo reizi oficiālā FIFA turnīrā tika izmantota 2016. gada Pasaules kausa izcīņā klubiem un tā lietota arī Vācijā, Itālijā un Anglijā. Lai arī tai ir pretinieki, norādot, ka tādā veidā spēle tiek saraustīta, kopumā atsauksmes par šo sistēmu lielākoties ir pozitīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!