Foto: AFP/Scanpix/LETA

Titulētais spānis Rafaels Nadals pirmdien atgriezās ATP pasaules ranga līderpozīcijā, bet labākais Latvijas tenisists Ernests Gulbis zaudēja divas vietas un tagad ir 192. pozīcijā.

Nadals ranga līderis bija kopš pērnā gada augusta līdz 18. februārim, kad viņu apsteidza titulētais šveicietis Rodžers Federers, tobrīd kļūstot par visu laiku vecāko ranga līderi. Tomēr pēc tam, kad Federers aizpagājušajā nedēļā negaidīti zaudēja Maiami ATP "Masters 1000" sērijas turnīra otrajā kārtā, viņš šķīrās arī no ranga pirmās vietas, tajā atgriežoties Nadalam, kurš kopš Austrālijas atklātā čempionāta nav spēlējis.

Spānis līdz ar to savā karjerā planētas pirmās raketes godā ir bijis 168 nedēļas.

Tikmēr Gulbis aizvadītajā nedēļā Spānijā piedalījās Marveljas "Challenger" sērijas turnīrā, kur zaudēja otrajā kārtā, tiekot pie sešiem ranga punktiem. Viņš nebija spēlējis veselu mēnesi, iepriekšējo turnīru aizvadot februāra beigās, kad pārvarēja Dubaijas "ATP World Tour 500" sacensību kvalifikāciju, bet pamatsacensību pirmajā kārtā piekāpās Likam Pujam no Francijas. Latvijas tenisists ATP pamatturnīros nav uzvarējis kopš pērnā gada ASV atklātā čempionāta.

Vēl šī gada sākumā 29 gadus vecais Gulbis izkrita no pasaules ranga labāko divsimtnieka, tomēr pēcāk tajā atgriezās.

Pērn Gulbis nokrita arī līdz pasaules ranga 589.pozīcijai, uz brīdi zaudējot Latvijas pirmās raketes godu, taču kopš jūlija sāka pakāpenisku kāpumu. Gulbis cīnījās ar veselības problēmām un pērn turnīros lielākoties piedalījās ar aizsargāto rangu vai organizatoru piešķirtiem īpašajiem ielūgumiem.

Līdz jūlijā gaidāmajam Vimbldonas čempionātam latvietim šosezon ir jāaizstāv tikai 30 ATP ranga punkti, kas kādreizējā Latvijas tenisista Pjotra Ņečajeva audzēknim varētu palīdzēt veikt kāpumu rangā.

Tikmēr Latvijas otrā rakete šobrīd ir Mārtiņš Podžus, kurš jaunākajā rangā pakāpies 13 vietas augstāk un tagad atrodas 565. pozīcijā. Savukārt pērn uz brīdi Gulbim valsts pirmās raketes godu atņēmušais Miķelis Lībietis, kurš novembrī guva smagu Ahileja cīpslas traumu, pēc kuras paredzama ilgstoša atlabšana, saglabājis 1144. pozīciju.

Vēl no Latvijas sportistiem Artūrs Lazdiņš zaudējis 20 pozīcijas un ieņem dalītu 1373. vietu, kamēr dalītā 1593. vietā atrodas Roberts Grīnvalds un Krišjānis Stabiņš, abiem sportistiem zaudējot pa vienai pozīcijai. Savukārt 17 gadus vecais Mārtiņš Rocēns zaudējis piecas vietas un ATP rangā atrodas dalītā 1844. pozīcijā.

Stabiņš 2017. gada sākumā bija sparingpartneris Latvijas tenisa zvaigznei Aļonai Ostapenko, bet vēlāk trenēja ASV pārstāvi Varvaru Ļepčenko, tāpēc pats pērn daudz nespēlēja.

Tikmēr pasaules vadošo tenisistu pulkā aiz Nadala un Federera trešais ir horvāts Marins Čiličs, kurš pēc sezonas pirmā "Grand Slam" turnīra Austrālijā debitēja pirmajā trijniekā. Uz ceturto vietu pakāpies vācietis Aleksandrs Zverevs, kurš svētdien Maiami ATP "Masters 1000" finālā zaudēja amerikānim Džonam Isneram.

Uz piekto vietu noslīdējis bulgārs Grigors Dimitrovs, kuram seko argentīnietis Huans Martins del Potro, austrietis Dominiks Tīms un Dienvidāfrikas Republikas tenisists Kevins Andersons, šai trijotnei saglabājot savas pozīcijas.

Savukārt labāko desmitniekā tagad ir arī Isners, kurš nu ir devītais, atkārtojot karjeras rekordu, bet desmitnieku noslēdz beļģis Dāvids Gofēns.

Tikmēr bijušais pasaules ranga pirmais numurs Novaks Džokovičs no Serbijas šobrīd atrodams 13. vietā, bet no traumas atlabstošais britu tenisists Endijs Marejs pasaules rangā atrodas vien 30. pozīcijā.

Šonedēļ norisināsies Deivisa kausa izcīņas mači, kur Latvijas komanda, kurā startēs Mārtiņš Podžus, Artūrs Lazdiņš, Roberts Grīnvalds un Mārtiņš Rocēns, piedalīsies Eiropas zonas trešās grupas turnīrā Melnkalnē.

Tikmēr ATP dubultspēļu rangā Lībietis pakāpies par trim vietām uz 195. pozīciju. Rūdolfs Mednis par astoņām pozīcijām noslīdējis uz dalītu 1449.vietu, kamēr Mikus Losbergs ar desmit vietu kritumu atrodas dalītā 1475. pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!